Neovisni novinarski portal
24.10.2021.
ljepota / priroda i društvo
Iz NP Krka pozivaju posjetitelje na nove vidikovce: Uhvatite pogledom raskošnu ljepotu kanjona Čikole

Iz NP Krka pozivaju posjetitelje na nove vidikovce:
Uhvatite pogledom raskošnu ljepotu kanjona Čikole

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstavit će tijekom srpnja i kolovoza svojih pet samostalnih vidikovaca kao novi poticaj za posjetitelje, uz 22 poučno-pješačke staze i 470 kilometara biciklističkih ruta, u otkrivanju iznimnih prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti. Iz NP pozivaju posjetitelje da ne propuste priliku uhvatiti pogledom s vidikovca neponovljivu raskoš rijeke Krke, kanjon Čikole, dug 14 kilometara, a mjestimično dubok i do 170 metara.

– Uputite li se lijevom obalom Krke prema Visovcu ili Roškom slapu, prije negoli se popnete na Miljevce, taj neobičan, poput ploče ravan kameniti prostor, ukrašen nekim od najvećih prirodnih i kulturno-povijesnih ljepota Hrvatske, kanjon Čikole je nezaobilazan- poručuju iz NP Krka.
Na desnoj obali Čikole, neposredno uz cestu koja iz pravca Šibenika vodi prema Ključu, nalazi se ugibalište i vidikovac s pogledom na osebujnu kršku rijeku koja se, stiješnjena među vapnenačkim stijenama, bori protiv suše. Kanjon Čikole odlikuje izrazita surovost, koju naglašavaju impozantni oblici brina, neprohodnost kanjona i često presušivanje riječnoga korita. Takva nepristupačnost bila je poželjna u prošlosti, tako da na tom području nalazimo dvije pećine s paleolitskim nalazištima i utvrdu Ključicu, najveću i najočuvaniju srednjovjekovnu
utvrdu na prostoru Nacionalnog parka „Krka“.
Počinje odmah na izlasku rijeke iz Petrova polja, kod Drniša, a završava šest kilometara prije njezina ušća u Krku, odnosno tri kilometra od ujezerenog dijela rijeke. Zaštićen je od 1965. godine.
Blago položene strane kanjona zarasle su u gustu makiju sa skupinama hrasta, graba i ostalog drveća, a uz vodu dade se vidjeti gnjurce i brojne druge ptice vodenih staništa. U sušnome razdoblju impresivnu sliku ostavlja svijetlo kamenje u koritu što ga je zaoblila rijeka. NP Krka jedinstven je prirodni zaštićeni fenomen, koji svakom namjerniku nudi bogatstvo doživljaja, ali i sve više sadržaja, napominju iz NP Krka.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI