Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
FILM
Plaža kao kino...

Kinoklub Šibenik:
Bilo kuda, filmovi posvuda – na otocima, plažama, arheološkim nalazištima….

Plaža kao kino...

Hoće li šef policijske uprave, žabac Gordon, koji se sprema se za mirovinu, riješiti Gordonov posljednji slučaj, misteriju nestalih lješnjaka koju je prijavila lokalna vjeverica? Ne znamo, ali će to doznati gledatelji filma Gordon i Paddy koji se večeras od 21.30  sati prikazuje na otoku Žirju u okviru projekta Kino Arhipelag, nastalog na poticaj Nikice Šupe, marljivog entuzijasta iz Kino kluba Šibenik. Podsjetimo, Šupe je, nakon dugog razdoblja mraka u kojem Šibenčani u svojemu gradu nisu mogli pogledati nijedan kvalitetniji film zbog opskurne privatizacije kinodvorana, pokrenuo najprije projekcije u šibenskoj knjižnici, a potom i drugdje u gradu i okolici. Ovoga ljeta pak oživljava uglavnom zanemarenu praksu prikazivanja filmova na otocima i drugdje.

-Kinoklub je od svojeg postanka imao želju i namjeru da dovede film gdje ga nema te smo stoga i nastavili sa programom Kino Arhipelag i ovo ljeto što znači da prikazujemo filmove na otoku Žirju i otoku Prviću, mjesto Luka, ali ove godine u izmijenjenom i povećanom obliku. Naime, Žirje će ove godine imate prilike pogledati jedan film više, a u Prvić Luci će jedan termin biti rezerviran za djecu. Uz to odabrali smo još jednu lokaciju, a to je Jadrija gdje u suradnji sa školom jedrenja ”Mali Viganj” također nudimo dva filmska naslova – veli Šupe. 

Projekt je suradnja Amaterske kulturne udruge Žirje, Memorijalnog centra ”Faust Vrančić” i Kinokluba ”Šibenik”, a financijski ga podržava TZ Šibenik.

Filmovi se neće gledati samo na otocima: za sutra se, ako to ne pokvari kiša, sprema projekcija na jednom od najznačajnjih arheoloških lokaliteta u šibenskoj okolici.

‘Kinodvorana’ na Danilu…

-U suradnji sa udrugom ”Sv. Danijel” organiziramo projekciju u Danilu na lokalitetu arheološkog lokaliteta Rider koja je još jedna prilika da se kulturno dobro primjereno iskoristi i približi široj publici. Ulaz na sve projekcije još ove godine je besplatan dok od sljedeće godine krećemo sa naplatom ulaznica radi pokrivanja nužnih osnovnih troškova – kaže Šupe.

Na lokalitetu Rider na kojemu se i dalje pronalaze dokazi višetisućljetne povijesti življenja na ovim prostorima, sutra će biti prikazan dokumentarni film o legendarnom roniocu Jacquesu Mayolu, a o kojem je šira javnost doznala više uz pomoć popularnog igranog filma Veliko plavetnilo (Big Blue). 

Plaža kao kino…

-“Čovjek delfin” otkriva priču i nasljeđe Jacquesa Mayola, legendarnog ronioca na dah čiji život je bio inspiracija Lucu Bessonu za film ‘Veliko plavetnilo’. Film nas uvlači u Mayolov svijet kroz njegovo putovanje od Mediterana do Japana, od Indije do Bahama i uranja gledatelje u transformativno iskustvo ronjenja na dah. Otkrivamo portret čovjeka koji je dosegao granice ljudskog tijela i uma – ne samo da bi oborio rekord, nego s nadom da će otkriti dublju povezanost čovjeka i mora. Uz naraciju Jean-Marc Barra, glumca koji je uspješno portretirao Mayola u Velikom plavetnilu, film je protkan rijetkom filmskom arhivom od 50-tih nadalje uz zapanjujuću suvremenu podvodnu fotografiju – pojašnjava Šupe. 

Što sljedeće sprema Kino klub Šibenik: možda projekcije na vrhu planine, pokraj neke rijeke, na tvrđavi sv. Nikole…?

Otočna ‘kinodvorana…’

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI