Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
MDF
Zastave 'Države MDF' u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Pola MDF-a:
Subota posvećena Ivi Brešanu i tenisu

Zastave 'Države MDF' u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

-Danas je točno tjedan dana od početka 59. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Nakon što su petak obilježile jake regionalne kazališne snage danas su na redu kazalištarci iz Hrvatske i Mađarske uz posvetu Ivi Brešanu. Također danas počinje i međunarodni teniski turnir za djecu do 10 godina Festival djeteta na Šubićevcu. Očekuje se stotinjak sudionika iz deset zemalja, a za sve njih nagrađivani ulični umjetnik Claudio Mutazzi iz Italije izvest će i svoj performans u tom dijelu grada i to u jutarnjim i večernjim satima – javljaju iz MDF.a, a koji je upravo došao do svoje ovogodišnje polovice. 

Mađari će pak izvesti predstavu Drvo ima srce, a koje nosi jasnu i vrlo potrebnu poruku novim generacijama (jer to starije nisu shvatile) o potrebi očuvanja okoliša, šuma, stabala, ali i svih drugih oblika života koji okružuju čovjeka. Danas će biti i umjetnika iz Brazila, Francuske, Hrvatske, Italije, Španjolske…

-Današnji program počinje teniskim turnirom na Šubićevcu na kojem su svoje prve teniske korake napravila i danas poznata svjetska imena poput Gorana Ivaniševića, Monike Seleš i Martine Hingis. Turnir stvara aseve, dalo bi se zaključiti, a cijeli MDF sretnu djecu. Važno je naglasiti da je danas program MDF-a posvećen i velikom hrvatskom književniku Ivi Brešanu, a njemu u spomen sprema izvedba ‘Kako smo radili Hamleta’ na Novoj sceni – dodaju iz MDF-a.

 Evo i današnjeg programa:

Subota, 22. lipnja:

8 sati, Teniski klub Šubićevac – Šibenik

Teniski turnir za djecu do 10 godina Festival djeteta

10.30 sati, Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac

Claudio Mutazzi, Italija

Ulična kava

Čovjek koji mirno stoji u rijeci prolaznika koji prelaze preko trga…

Rez!… Akcija!

Iz držanja, iz djelovanja, iz ponašanja onih koji hodaju ili čekaju nekoga, stvaraju se razne priče – gegovi i improvizacije grade predstavu u malom kazalištu bez stolica ili zavjesa…

Rez!… Akcija!

Dvojica muškaraca i jedna žena iz publike postaju glumci zabranjene ljubavne priče… Rez!… Ekscentrično žongliranje i iznenađujuća ravnoteža… Vjenčanje! Predstava živi u stalnoj interakciji sa svime što oživljava, živi i jest na tom mjestu i u tom trenutku.

Trajanje: 40 minuta

Foto MDF

19 sati, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

Hrvatsko kazalište Pečuh, Mađarska

Drvo ima srce

Drvo ima srce priča je o dječaku i stablu koje raste u šumi. Stablo se cijeli život žrtvovalo za dječaka, koji je u početku uživao dok su se igrali, ali je, kako je vrijeme odmicalo i on odrastao, počeo dolaziti pa dolazi stabla samo tad kad mu je trebalo nešto materijalno. Nekada dječak, a sad starac, sad sadi novo stablo pokraj staroga, od kojega je ostao samo panj, kako bi mu se odužio za sve ono što mu je za života pružilo.

Trajanje: 40 min / Uzrast: 5+

19 sati, gradska plaža Banj

Margo Gram, Francuska

Ciklus

Cyclose je poetsko putovanje na koje nas vode tri lutke na strunama. Lutkarica i njezine lutke zajedno stvaraju očaravajuće maštovito ozračje. Rođenje nije početak, smrt nije kraj, ciklus se nastavlja…Zarazna energija i zahtjevna izvedba fascinirat će djecu i odrasle.

Trajanje: 20 minuta

19 sati, Teniski klub Šubićevac – Šibenik

CIA Palma, Brazil

Drugi pokušaj

Majstorice manipulacije, dvojac Nana & Nata izazivaju publiku humorom i improvizacijom. Zadivljuju odrasle i djecu manipulirajući predmetima u zraku. Ove hrabre žene uvijek su spremne za igru s publikom. Kroz mješavinu trikova i smijeha, napuhuju balone, igraju se divovskim loptama i kockama i žongliraju vatrom. Uvijek postoji drugi pokušaj! Lijepo se provedi!

Trajanje: 35 minuta

foto MDF

20 sati, Trg Ivana G. Kovačića – Nova scena

Galerija Klovićevi dvori, Zagreb

Čudesno vodstvo Julija Klovića

20 sati, Perivoj Roberta Visianija

Guixot de 8, Španjolska

El Gargot d’Imaginacio

20 sati, Trg Gabrijela Cvitana, Zaton

Claudio Mutazzi, Italija

Ulična kava

21 sat, ljetna pozornica

Zagrebačko kazalište lutaka

Pinocchio

Pinocchio nije pravi dječak, ali nije ni običan lutak. Kada Plava Vila oživi drvenog lutka, za Gepetta i Pinocchija počne pustolovina u kojoj će Gepetto morati preispitati to što znači biti otac, a Pinocchio naučiti što to znači biti pravi čovjek. Ova je priča jedna od najljepših klasičnih priča o odrastanju. U njoj nam pisac pokazuje da ljubav i odgovornost prema drugima nisu najlagodniji put, ali su jedini koji vodi do ispunjenog i smislenog postojanja.

Trajanje: 60 min / Uzrast: 4+

Zastave ‘Države MDF’ u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

21.15 sati, Trg Ivana Pavla II., Mala loža

Margo Gram, Francuska

Ciklus

21.15 sati, film na Gorici

Gajin svijet

Gaja živi s tatom i sestrom Teom. Voli svoju učiteljicu saksofona i druženje sa svojim najboljim prijateljem, Maticom, kompjutorskim genijem, koji je vječita žrtva svojih školskih kolega. No ništa ne može spriječiti Gaju da se drže zajedno, čak i kada se nađu u opasnoj situaciji jer moraju pomoći naivnoj tinejdžerici Tei i njezinoj prijateljici, koje su se slučajno uplele u zamku internetskog varalice.

Trajanje 90 minuta

22.30 sati, Trg Ivana G. Kovačića, Nova scena

Dramski studio Ivana Jelić HNK u Šibeniku

Kako smo radili Hamleta

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI