Neovisni novinarski portal
28.2.2024.
KULTURA / SCENA
Otpor šundu i nekulturi: Cirkusarije, kabaret i rokijanje za djecu i odrasle na obali Krke

Otpor šundu i nekulturi:
Cirkusarije, kabaret i rokijanje za djecu i odrasle na obali Krke

Jedanaesto izdanje GRR festa, jedinog festivala na ovim prostorima koji se svake godine događa na drugoj lokaciji, dogodit će 28. i 29, lipnja na kninskoj obali rijeke Krke zvanoj Marunuša. Ove će godine Guerilla Rock ‘n’ Roll Festival biti posebniji nego ikad do sada – po želji roditelja koji vjerno prate festival i pohode ga od prvih dana, prvi festivalski dan donosi dječje izdanje Mini GRR fest.

Iz širokog asortimana prirodnih ljepota Knina i okolice, domaćinska čast da ugosti jedanaesto izdanje festivala kojeg Jug Ramljak, kninski spirutus movens i njegova ekipa okupljena oko kluba A3 i udruge Atribut guraju iz opora prevladavajućoj nekulturi i šundu, pripala je rijeci Krki. Osim vrhunske zabave, glazbe i plesa, posjetitelji će i ove godine festivalsko iskustvo začiniti boravkom u prirodi. Na festivalskoj lokaciji na izletištu Marunuša na obali rijeke Krke na ulazu u grad iz pravca Drniša i Šibenika, sprema se kamp i niz sadržaja.

Prvi festivalski dan rezerviran je za djecu i njihove roditelje i kako takav jedini je na ovim prostorima. Klince i klinceze na Mini GRR festu očekuje pravi cirkuski doživljaj – radionica cirkuskih izazova, ali i vatreno iznenađenje na štulama. Za dobru svirku pobrinut će se pet dječjih bendova iz Splita koji djeluju  udruženi u udrugu Glazbene niti ljubavi. Dječje izdanje festivala uvedeno je na molbu brojnih roditelja koji vjerno od prvih godina prate festival i pohode ga sa svojom djecom. Dječji program je, dakle, u petak 28. lipnja. Od 19 do 20 sati na programu je radionica cirkuskih izazova u izvedbi Martiniuss Cirkusa, a od 20 do 22 sata na pozornicu izlaze dječji bendovi. Između nastupa mladih i perspektivnih bendova, u planu je i vatreno iznenađenje na štulama. Kažu organizatori da možemo očekivati neočekivano. Za roditelje je u pripremi poseban kutak za opuštanje i uživanciju uz Krku, a ulaz je slobodan.

Drugi festivalski dan, u subotu 29. lipnja od 21. Sat, donosi šarolike glazbeno-umjetničke žanrove – od kabareta preko etna do rhythm and bluesa, a ulaz je simboličnih 30 kuna.

Kabaret će u svojoj raskoši i neizbježnoj, sofisticiranoj erotičnosti izvesti skupina Cabaret á la Carte. Ovaj džepni mjuzikl, pravi je kabaretski show s glazbom uživo. Kostimiran u stilu Great Gatsbyja, ovaj šareni sastav donosi raznovrstan repertoar koji se sastoji od velikih uspješnica mjuzikala, pokojeg jazz standarda, klasičnih kabaretskih koreografija, ali i sekvenci u stepericama. Šest članova ovog sastava dolaze iz raznih krajeva Hrvatske, a za svoj rodni grad simbolično navode – Pariz.

Na binu 11. GRR FEST-a  u subotu će se popeti i Ogenj iz Koprivnice, bend koji je dobio čak dva Porina na ovogodišnjoj dodjeli nagrada – za novog izvođača godine i najbolji album etno glazbe. Ovaj izuzetni etno bend donosi nam etno naslijeđe sjeverne Hrvatske ispunjeno, kako i sami navode, poskočicama, pogurancima, doskočicama, zbornim pjevanjima te prštenjem energije, znoja i suza. A majstori su sve to stavili u ruho čistog rock ‘n’ rolla s primjesama punka. Divna igra i spoj bubnjeva, gitare, violine, tamburice i kajkavštine.

Treća glazbena skupina, koja će uveličati i dodati posebnu notu ovogodišnjem festivalu, pobjednici Hrvatskog glazbenog festivala, Croatian Blues Challengea i 14. Mega Muzika Awarda-  bend Jeremiah’s sastavljen od članova iz Svetog Filipa i Jakova i iz Zadra. Ako to ne učine prva dva izvođača, iz cipela će vas zasigurno izuti bend Jeremiah’s  sa svojim genijalnim rhythm and blueseom. Plesno, zarazno melodično, eksplozivno, energično do bola.

Posebnost GRR FESTA-a je različita lokacija svake godine. Ove godine to j emjesto tragičnih ljubavi iz srednjeg vijeka i onih sretnijih iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Kultno i prelijepo kninsko izletište uz Krku, podno tvrđave, koje će dušu dati za ovaj vrhunski kulturni događaj. Svi koji posjete Knin, moći će po promotivnoj cijeni posjetiti i veličanstvenu i nezaboravnu Kninsku tvrđavu – dvije osobe za cijenu jedne ulaznice. Kako to izgleda na kninskoj obali Krke i kakvih sve ljepota ima u okolici, provjerite ovdje.

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI