Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
aktivisti / FESTIVALI / KULTURA
Antifa u stripu: ‘Antifašizam nije samo romantična priča o hrabrim junacima u nekim drugim vremenima’

Antifa u stripu:
‘Antifašizam nije samo romantična priča o hrabrim junacima u nekim drugim vremenima’

Da antifašizam nije samo romantična priča o hrabrim borcima u nekim drugim vremenima nego da ga iz opravdanih razloga treba njegovati, poticati i na sve moguće načine promovirati i u ovom našem vremenu i prostoru, svjesni su itekako u zagrebačkom Autonomnom kulturnom centru Attack. Pod zajedničkim nazivnikom ‘subverzija i aktivizam’ underground ekipa iz AKC-a Medika revitalizirala je zato OHOHO festival koji se ove godine događa u vrijeme Dana antifašističke borbe i tematski govori o antifašizmu. Pozivaju stripaše i druge umjetnike da se kreativno izraze na široku temu antifašizma.

‘Antifašizam nije samo romantična priča o hrabrim junacima koji su se morali dići i boriti za svoja prava nekad davno u nekim drugim vremenima. U kontekstu modernog vremena i sadašnjosti, okruženi smo hodovima za život, medijskom demagogijom, političkim populizmom u državnom vrhu, siromaštvom, klasnom nejednakošću, kršenjem radničkih prava, te kršenjem ljudskih prava općenito. Svjedočimo homofobiji, trans-fobiji, jačanju desnice, strahu od izbjeglica, strahu od novih ratnih sukoba, dok je na ulicama sve više beskućnika, a mladi ljudi iseljavaju. Sve ove i slične teme ulaze pod ‘ANTIFA’ temu općenito koja ima za cilj potaknuti vas na interpretaciju u za to podatnom mediju nezavisnog, underground stripa.’

Piše to u pozivu stripašima i stripašicama da pošalju svoje kratke stripove i sudjeluju u novom fanzinu OHOHO underground festivala stripa i street arta koji će se u prostorima Medike u zagrebačkoj Pierottijevoj ulici dogoditi od 20. do 25. lipnja. Ovogodišnje izdanje festivala odvija se u vrijeme proslave Dana antifašističke borbe (22. lipnja) pa će festival i stripovi u fanzinu biti tematski povezani s antifašizmom u širem smislu. Napominje se u pozivu da se radi o zinu festivala koji ima dugogodišnju tradiciju u underground/alternativnom/indie izričaju te da će stoga prednost u objavi u OHOHO fanzinu imati stripovi stilski prilagođeniji takvom izričaju kojeg njeguju, primjerice, strip izdanja: Stripburger (Slovenija), Kuš (Latvia), Komikaze (Hrvatska), Freak Comix (Francuska). Svi ostali koji zadovolje zadani tematski okvir biti će, kažu, objavljeni i promovirani na internetu. Detalji su ovdje.

Attackovci pozivaju i likovne umjetnike i umjetnice koji dosad nisu imali/e priliku crtati na većim formatima da im do 10. lipnja na ohoho@attack.hr dostave  autorske prijedloge i sudjeluju u oslikavanju zidova na festivalu stvaralaštva, diskusije i razmjene suvremene strip i ulične underground umjetnosti i DIY poetike. Fokus festivala je na recentnoj uličnoj umjetnosti i nezavisnom stripu, a crtačke akcije, radionice, rezidencija, izložba, i buvljak – usmjereni su svima zainteresiranima za medij nezavisnog plakata, grafike, ilustracije i stripa.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI