Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
(NE)RED / BANDIĆGRAD
Foto: izvor: FB stranica Hipodrom Zagreb

Akcije i reakcije:
Najavljen prosvjed protiv ‘šerifa iz Pogane Vlake’, seljenja konja s Hipodroma i gradnje ‘zagrebačkog Manhattana’

Foto: izvor: FB stranica Hipodrom Zagreb

Obavijest vlasnicima konja i konjičkim klubovima da do 1. prosinca izvole preseliti svojih 146  konja gdje god znaju i umiju jer se Hipodrom zatvara kako bi gradonačelnik Milan Bandić ruku pod ruku s investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata krenuo u realizaciju megalomanskog projekta kolokvijalno nazvanoga zagrebački Manhattan, razljutila je mnoge. Prvi prosvjed protiv građevinskog poduhvata neusklađenog  s Prostornim ni Generalnim urbanističkim planom u režiji, kako ga nazivaju, šerifa iz Pogane Vlake, najavljen je za subotu. Osim hipodroma, projekt ‘Grad u gradu’, predviđa i rušenje dobrog dijela Zagrebačkog velesajma, među ostalim i najmanje tri preventivno zaštićena paviljona  spomeničke vrijednosti. Gradonačelnik Zagreba koji prije neki dan na gradilištu žičare mrtav hladan šeretski izjavljuje ‘pa koji to čovjek koji vrijedi u Hrvatskoj nije bio u zatvoru barem tri mjeseca – i tu sam kvotu ispunio’, pokazuje opet da mu nije mrsko zanemarivanje procedura.

Novo Bandićevo čedo od čelika, stakla i betona, ‘Zagreb City’ ili ‘Grad u gradu‘, kako mu tepaju, novi Manhattan između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, prostiralo bi se na površini nešto većoj od milijun kvadrata. Zamišljen je stambeno-poslovni kompleks sa tornjem visokim sedamdeset metara, polivalentnim dvoranama, kongresnim centrom s hotelom i mnogim drugim sadržajima. Za mogućeg partnera u realizaciji projekta izabrana je kompanija Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ista ona koja je realizirala osporavani projekt ‘Beograd na vodi’, a iza koje stoji građevinski tajkun Mohamed Alabbar, vlasnik Burj Khalife, 829,9 metara visokog tornja u centru Dubaija koji nosi titulu najviše građevine na svijetu.

Arapi su odabrani na Javnom pozivu potencijalnim investitorima za iskaz interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta ‘Grad u Gradu’, kojem je cilj preobrazba prostora Zagrebačkog velesajma i Hipodroma u ‘novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena koje bi postalo nezaobilazna turistička atrakcija, odnosno koje bi svojim raznolikim funkcijama formiralo središte Novog Zagreba’. Pisalo je u pozivu i da ‘Novi Zagreb sa 120.000 stanovnika nema dovoljno javnih, društvenih, kulturnih, zabavnih i trgovačkih sadržaja te sadržaja za sport i rekreaciju’ i da je zato ‘potrebno planirati sadržaje na tom području 24 sata, koji trajno pridonose kvalitetni života građa.’

Foto: zagrebački Hipodrom sa kojega se protjeruju konji; izvor: FB stranica Hipodrom Zagreb

Građani Zagreba okupljeni oko FB stranice ‘Zagreb te zove’, ‘udruženi u ‘Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija’ i ‘Udrugu građana Siget’ za subotu ujutro najavljuju prosvjed protiv gradnje zagrebačkog Manhattana. Podsjećaju da su se predloženom projektu usprotivili i zagrebački arhitekti i da su otvorenim pismom upozorili Bandića da mu projekt nije usklađen ni s Prostornim, a bome ni s Generalnim urbanističkim planom. ‘Naravno to nije omelo šerifa iz Pogane Vlake da uputi mafijašku poruku upravi Hipodroma – otiđite i ne vraćajte se’, piše u pozivnici na prosvjed ‘Ne dirajte mi hipodrom’, u subotu u 10 ujutro ispred ulaza u Hipodroma u ulici Radoslava Cimermana.

Foto: projekt dovodi u pitanje modernističku baštinu; izvor: FB stranica Zagrebački Velesajam

U međuvremenu, iscurile su nove pojedinosti provedbe zamišljenog projekta. Večernji list je objavio da je Ex Development, tvrtka kćer arapskog investitora Eagle Hills, još 20. ožujka pozvala zainteresirane arhitekte i urbaniste da predlože projekt ‘opservacijskog tornja’ visokog 45-70 metara i da je na taj natječaj za izgradnju ‘sidra i srca masterplana po kojem će se raditi novi centar grada’ pristiglo dvadesetak prijava iz cijelog svijeta. Bandićeva administracija Večernjaku je potvrdila da bi taj famozni vidikovac trebala biti prva građevina koja bi se trebala graditi i da će se u to ime već na jesen ići u izmjene prostorno-planske dokumentacije.

Buni se i Zelena akcija. U svom danas odaslanom priopćenju jasno iščitavaju gradonačelnikovu namjeru da samo formalno odradi buduće izmjene prostorno-planske dokumentacije kako bi uklopio ovaj projekt i da se pri tome neće obazirati na stavove javnosti i struke.

Foto: mnogi paviljoni zaštićeno su kulturno dobro; izvor: FB stranica Zagrebački Velesajam

‘U obrazloženju kojeg su korisnici hipodroma dobili stoji da moraju osloboditi prostor investitoru. Jasno je da se radi upravo o posljednjoj Bandićevoj megalomanskoj fantaziji i njegovim novim prijateljima iz Dubaija koji su sličnim projektom u Beogradu već bili izazvali val masovnih prosvjeda.Rušenje najmanje tri paviljona spomeničke vrijednosti na području Velesajma, izgradnja na zelenoj površini, nepovezivanje s okolnim prostorom te zanemarivanje procedura – ništa od toga zagrebačkom gradonačelniku nije važno. Milan Bandić odlučio je da „Zagreb City“ mora ići i smatra da se njegovim željama moraju prilagoditi i ljudi i prostorni planovi. Bez obzira na već standardan obrazac rada Milana Bandića u kojem su procedure samo formalnost, ovom projektu prethodi čitav niz ishođenja raznih dozvola i izmjena prostorno-planske dokumentacije. Zelena akcija će sudjelovati u ovom procesu i osporavati svaki formalni korak koji vodi devastaciji te koji ignorira javni interes za uređenje ovog prostora’. – upozorila je u priopćenju Zelena akcija.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI