Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Sindikati traže smjenu ministra Pavića, umjesto da traže ukidanje povlaštenih mirovina

Sindikati traže smjenu ministra Pavića, umjesto da traže ukidanje povlaštenih mirovina

Sindikati traže od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da razriješi dužnosti ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića. Varao je narod, kažu, i zloupotrijebio narodna sredstva ( proračunska) za provođenje antikampanje kojom je htio sabotirati inicijativu “67 je previše”. Ukoliko Pavić ne bude smijenjen, a vjerujemo da neće, kazao je čelnik Matice sindikata Vilim Ribić, izlazimo iz Gospodarsko socijalnog vijeća pa neka onda Plenković objasni u EU izostanak socijalnog dijaloga. Premijer sindikalnu prijetnju, kao i sve dosad, jednostavno – ne doživljava. No, možda bi ih doživljavao kad bi pokrenuli referendum za ukidanje povlaštenih mirovina…

Krešimir Sever iz Nezavisnih sindikata tvrdi da se antikampanja ministra Pavića potpuno podudarala s aktivnostima triju sindikata koji su stali uz Inicijativu “67 je previše”. Kad je najavljen sindikalni prosvjed na Europskom trgu krenula je prva faza Pavićeve kampanje. Nastavilo se kad je objavljeno referendumsko pitanje, a eskaliralo s početkom prikupljanja potpisa kontra vladinog prijedloga mirovinske reforme po kojoj bi budući umirovljenici odlazili u punu mirovinu u dobi od 67 godina.
Ministar Pavić na sindikalno ” pismo s porukom” premijeru, nema teksta, a na najavu sindikata da će istupiti iz Gospodarsko-socijalnog vijeća, lakonski konstatira da je Vlada potpisala sporazum s Hrvatskom udrugom poslodavaca.
A za sindikate, tko mari…

Ništa od GSV-a

Ne mare ni sindikalisti za GSV, pa Sever poručuje kako su prije inicijative “67 je previše” imali dobru volju sklopiti novi sporazum, ali sada to više nema smisla jer ih je Vlada očito naumila ignorirati i najvažnije joj je da se usuglasila s poslodavcima.

-Vlada si je našla sugovornika i suradnika samo i isključivo u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, s njima sve dogovara, njih uključuje u različite projekte, njih uključuje izravno u pripreme zakona i propisa, a nas pozovu tek da bismo im politički bili ništa drugo nego smokvin list- tvrdi Sever.

Još je žešći Vilim Ribić koji smatra da ako Pavić, nakon svega što je napravio, može i dalje biti ministar, onda je premijer “Plenković odgovoran za tako nisku razinu društvenog, političkog i demokratskog života u Hrvatskoj. U krajnjoj liniji, mora i on odgovarati- ističe Ribić, uvjeren da će u nastavku ove priče Vlada vjerojatno zaigrati na svoju poznatu kartu Ustavnog suda kojemu će uputiti referendumsko pitanje na ocjenu ustavnosti. Sindikati, međutim, neće pregovarati oko referendumskih pitanja, poručuje Ribić.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel smatra da je ministar Pavić kompromitirao socijalni dijalog i tri reprezentativne sindikalne središnjice s njim više ne mogu voditi pregovore , radi čega su od premijera i zatražili razrješenje ministra Pavića. Neće mirno promatrati bude li se pokušalo opstruirati referendum, i već sada najavljuju prosvjede i štrajkove. A za njih bi, i mimo vladinog sabotiranja referenduma, imali itekako razloga. Ako ni zbog čega, a ono zbog rekordno velikog broja povlaštenih ( često posve nezasluženih) mirovina.

 

 

Saborske mirovine

Jer, dok se sindikalisti bore za pravo građana na referendum kako bi imali mogućnost izjasniti se o odlasku u mirovinu sa 65 ili sa 67 godina, za koji su prikupili oko 700 tisuća potpisa, u “socijalnoj državi” Hrvatskoj čak 175 tisuća ljudi uživa povlaštene mirovine. A među njima je i 671 saborski zastupnik i član vlade, za koje je “socijalna Hrvatska” osigurala prosječne mirovine od preko 10 tisuća kuna ( za prosječno 33 godine staža ), a u mirovinu mogu već s 50 godina života. Običan, nepovlašteni građanin koji ode u starosnu mirovinu s 33 godine radnog vijeka i puno više godina života od privilegiranih zastupnika, dobit će pet puta manju mirovinu od njih.

I još bi htjeli da svi nepovlašteni, rade do posljednjeg daha! Valjda da bi oni mogli biti doživotno povlašteni…Oni koji u mirovinu po “posebnim propisima” mogu otići i sa svega 15 godina radnog staža ( ako su odradili tri mandata u Saboru, odnosno u svakom više od dvije godine ) !

Žalosna je činjenica, kako donosi portal mirovina.hr, da je u Hrvatskoj danas prosječna mirovina svega 2.435 kuna, ili tek 38 posto prosječne plaće koje je u ožujku ove godine iznosila 6.464 kune. U isto vrijeme mirovine po posebnim propisima, tzv. privilegirane, nikad nisu bile veće, i dosežu čak 85 posto plaće i pet puta su veće od prosječnih. Kako im je bilo dok su radili, odnosno, dok im je tekao radni staž, jer mnogi od njih ničim ovoj državi nisu pridonijeli, ali su od nje itekako uzeli, tako im je i u mirovini.

Privilegirani i “stoka sitnog zuba”

Zastupnici Hrvatskog sabora u prosjeku primaju plaću od 15 tisuća kuna, a članovi Vlade oko 18 tisuća. Njihova mirovina, dakle, ne pada nikad ispod deset tisuća kuna. A može biti i preko 17 tisuća! Točnije rečeno, limitirana je na 17.850 kuna. U samo godinu dana saborske su mirovine porasle za čak 1.350 kuna!

Zastupnik u Saboru može u mirovinu i ako je odradio samo dvije godina mandata, uz 20 godina staža i 55 godina života, odnosno 50, kad su u pitanju zastupnice. I to se “posebno pravilo” primjenjuje na one koji su imali mandate do kraja 2011. Oni kasniji, trebaju ipak cijeli četverogodišnji mandat da bi mogli u mirovinu, i k tome ako su navršili 60 godina života i stekli 25 godina staža. No, to zbilja nije nikakav problem, jer na svom poslu neće se pretrgnuti od rada, a po volji im je, mogu na posao i ne dolaziti…

Paradoksalno je kako upravo oni, ti licemjerni, dokoni “deputati” , odlučuju o tome kada ćemo svi mi ostali u mirovine, i naravno, predlažu da to bude sa 67, a ne sa 65 godina. Kako njihove privilegije ne bi bile ni najmanje bile ugrožene… A stoka sitnog zuba neka radi do iznemoglosti i šuti. Zar će na to pristati?

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI