Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
SCENA
Goran Bare u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 : Cajke imaju više veze sa svjetskim mainstreamom, nego s narodnom glazbom. Koja je razlika između Beyonce i Karleuše…?

Goran Bare u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 :
Cajke imaju više veze sa svjetskim mainstreamom, nego s narodnom glazbom. Koja je razlika između Beyonce i Karleuše…?

Goran Bare, 54-godišnji glazbenik iz Vinkovaca, koji je s Majkama snimio prvi album 1990., a tijekom gotovo 30-godišnje karijere osvajao fanove i glazbom i iskrenošću, inače rijetkom pojavom u svijetu estrade, gostovao je danas kod Aleksandra Stankovića u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Govorio je o glazbi i životu, o crkvi i vjeri, odnosu s kolegama, razočarenjima i politici…

Politika

Politika mu se, kaže, smučila, i zato se potpuno iz nje isključio. Ranije je, kad bi gledao “Dnevnik” samo psovao. Zato danas, prenosi tportal,  uopće ne gleda hrvatsku televiziju. Eventualno filmove i pokoju utakmicu…

Bare je prije dva desetljeća svirao u SDP-ovoj kampanji “Vrijeme je da se krene”, i doista je tako i mislio i osjećao. Nadao se promjenama i odlučio, stoga, dati podršku onima za koje je vjerovao da ih donose. Danas mu je žao zbog toga i nikad više to ne bi ponovio, kazao je Stankoviću.

-Bio sam budala i vjerovao, ali ne samo ja, puno mojih kolega, i glumaca je tada tako mislilo, bilo je to jedno šire društvo… Znamo kako je bilo 90-ih, kakva je grozota to bila, i onda kad se pojavio Ivica Račan s nekim svojim idejama, povuklo me, mislio sam, napravit će se nešto, krenut ćemo, ali ništa od toga. Sve je ostalo isto…- razočarano priznaje, žestoko kritizirajući domaće nesposobne političare koji ne znaju uzeti čak ni europski novac koji im je na raspolaganju. Što se njega tiče, rekao je, i ne osjeća da smo u EU, a nismo ni u Schengenu, nego smo više neka tampon zona. Zbog svega toga, u politiku više ne vjeruje. Ljut je na ljude u Hrvatskoj koji su potpuno pasivni i ponašaju se kao da se sve ovo događa u Sjevernoj Koreji. Za njega manje-više, veli, ionako će “riknuti” za desetak godina… Pjevanje za SDP nije mu donijelo zaradu, ali jest popularnost u ono vrijeme.

Cajke

-Jao, bolje ne, nisam ja za uzora- iskreno će Bare, na voditeljevo pitanje kako se osjeća kao uzor djeci. –Djeco, bolje slušajte narodnjake, nego mene. Nije to za djecu- dodao je, napominjući kako djeci ne treba braniti da slušaju cajke, neka slušaju što hoće, doći će k sebi.

– Cajke više nemaju veze s narodnom glazbom, meni to ima više veze sa svjetskim mainstreamom, jedino što je način pjevanja drugačiji. Jezik je jako bitan, ali što se tiče produkcije, novih pravaca, meni nema nikakve razlike između Beyonce i Karleuše, jedino što je Beyonce ljepša- kazao je Bare gostujući u Nu2.

Kratko se osvrnuo i na suradnju s Gibonnijem koji mu “kao umjetnik nije loš”,daleko mu je najbolji što se suradnje tiče, o.k. je i kao tekstopisac, ali u zadnje vrijeme i nije tako dobar kao nekad. Ne bi ga htio ogovarati, ali shvatio je da Gibo ima nekoliko svojih maski i bio je malo bezobrazan prema njemu, ali mu se ispričao. No, on je vjerojatno- kazao je Bare- toliko tašt da to ne može progutati.
Nije vjernik, ali zavidi onima koji vjeruju. Kad je prvi put ušao u crkvu prestravio se, rekao je,kad je vidio raspetog Isusa. Priznaje, nije kadar razmišljati prihvaćati te srednjovjekovne priče o raju, paklu, bogu, njemu je to kao Crvenkapica, a Biblija je “toliko tupava knjiga”…

O svome ovisničkom periodu kaže: Bio sam intravenozni narkoman, uzimao sam heroin- otvoreno će, napominjući kako danas uzima – metadon. Rodni Vinkovci su mu u lošem sjećanju jer mu je tamo umrla žena, a prijatelji poginuli, pa su ga neki optužili da im je on prodao drogu. A “ja nisam nikome u životu prodao drogu, ja sam kupovao drogu samo za sebe”, ustvrdio je Bare.

Kritičari

Najavio je i koncert na Šalati u lipnju, a o njemu su, kako donosi HRT, u prilogu govorili i glazbeni kritičari.

-U 30 godina je napisao, snimio i objavio toliko pjesama i albuma da ga to definitivno smješta na poziciju jednog od najznačajnijih glazbenika koji su ikad hodali ovom zemljom -izjavio je Hrvoje Horvat.

Mediji o njemu uglavnom izvještavaju navodeći incidentne situacije koje je, smatra Ante Batinović, stvarao samo zato što mu je na tim silnim priredbama i spektaklima bilo dosadno. Za Batinovića je Bare iznimno častan umjetnik, “izvanvremenska pojava koja će, što više stari, davati sve bolja djela”.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI