Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
MEDIJI
E.T.Ho.S.: Edukacija za novinarke, novinare i medijske profesionalce u šibenskom HND-u

E.T.Ho.S.:
Edukacija za novinarke, novinare i medijske profesionalce u šibenskom HND-u

Proslijeđujemo poziv na besplatnu edukaciju o medijskom izvještavanju o pravima žena i LGBT osobama, a koja je namijenjena novinarkama i novinarima kao i svim medijskim profesionalcima/kama i bit će održana 29. svibnja u 17 sati u prostorijama HND-a Ogranka u Šibensko-kninskoj županjii u Šibeniku u Ulici Božidara Petranovića 16.

Valja napomenuti kako organizatori osiguravaju osvježenje tijekom edukacije, a nakon toga i večeru uz neformalno druženje. Očekuje se dobar odaziv novinarki i novinara. Svi/e sudionici/e dobit će potvrdu o sudjelovanju na edukaciji, kao i Priručnik za medijsko izvještavanje o LGBT pitanjima.
Edukacije se održavaju diljem Hrvatske u sklopu projekta E.T.Ho.S – Uklanjanje transfobnih, bifobnih i homofobnih stereotipa kroz bolji prikaz u medijima kojeg je nositelj Family and Childcare Center – KMOP iz Grčke u partnerstvu s organizacijama: Centar za građanske inicijative Poreč (Hrvatska), Color Youth – Athens LGBTQ Youth Community (Grčka) i Lithuanian Gay League – LGL (Litva). Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, Fakultetom političkih znanosti Zagreb i Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek,financira ga Europska Unija u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu EU-a, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Broj sudionika/ca po edukaciji je ograničen, stoga se moli zainteresirane da se prijave najkasnije do 27.5.2019. na:

 https://forms.gle/KvscagM9Zdp5FQi49

U nastavku je priopćenje organizatora s podrobnijim podacima o projektu i edukaciji.

Svibanj i lipanj mjeseci su u kojima se u Hrvatskoj često izvještava o LGBT temama. Veću medijsku vidljivost LGBT osobe zasigurno dobivaju prilikom izvještavanja o IDAHOT-u, Međunarodnom danu borbe protiv homo/bi/transfobije koji se diljem svijeta obilježava 17. svibnja. Medijski prostor LGBT osobama češće se daje i prilikom lipanjskih Povorki ponosa u Zagrebu i Splitu. Mediji imaju veliku ulogu u oblikovanju javnog mnijenja te mogu izravno ili neizravno utjecati na (re)produkciju predrasuda i stereotipa o LGBT osobama, a način izvještavanja može pridonijeti porastu ili smanjenju govora mržnje, tolerancije i diskriminacije.

Upravo zbog toga, a neposredno pred “udarne mjesece” za izvještavanje o LGBT temama, osobama, pitanjima, Centar za građanske inicijative Poreč, u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, poziva vas na sudjelovanje na jednodnevnoj edukaciji za novinare i novinarke o medijskom izvještavanju. Osnovni cilj edukacije je podizanje svijesti o fenomenu homofobije, transfobije i bifobije u medijima, a osobito o izravnoj ili neizravnoj (re)produkciji stereotipa i predrasuda o LGBT osobama. Edukacija je radioničkog tipa, a teme koje ćemo obraditi su LGBT terminologija, predrasude i stereotipi, upotreba prikladnog jezika, govor mržnje/diskriminacija/zločin iz mržnje, osnovne smjernice u komunikaciji te primjeri dobre prakse. Svi/e sudionici/e dobit će potvrdu o sudjelovanju na edukaciji, kao i Priručnik za medijsko izvještavanje o LGBT pitanjima. Edukacija je namijenjena novinarima i novinarkama, kao i svim medijskim profesionalcima/kama te će se ista održati u Zagrebu, Osijeku, Šibeniku i Puli.

U Šibeniku će se edukacija održati 29. svibnja, u prostoru HND-ovog ogranka u Šibensko-kninskoj županiji, Božidara Petranovića 16, s početkom u 17h.

Nakon edukacije slijedi večera i neformalno druženje.

Putne troškove i troškove osvježenja pokriva organizator.

Prijaviti se možete putem linka:

https://forms.gle/KvscagM9Zdp5FQi49

Broj sudionika/ca po edukaciji je ograničen, stoga vas molimo da se prijavite najkasnije do 27.5.2019.

Edukacija se održava u sklopu projekta E.T.Ho.S – Uklanjanje transfobnih, bifobnih i homofobnih stereotipa kroz bolji prikaz u medijima kojeg je nositelj Family and Childcare Center – KMOP iz Grčke u partnerstvu s organizacijama: Centar za građanske inicijative Poreč (Hrvatska), Color Youth – Athens LGBTQ Youth Community (Grčka) i Lithuanian Gay League – LGL (Litva). Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, Fakultetom političkih znanosti Zagreb i Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek, financira ga Europska Unija u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu EU-a, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Edukatorice:

Nataša Vajagić, magistra novinarstva, zaposlena kao programska koordinatorica za ženska i LGBT ljudska prava u Centru za građanske inicijative Poreč; višegodišnje iskustvo u provedbi radionica; organizatorica LGBT festivala Homo, fešta!; piše za Newsmavens.com, Libela.org te vodi FB stranicu Seksizam naš svagdašnji.

Silvia Žufić Dujmović, voditeljica EU projekata, koordinatorica Centra za građanske inicijative Poreč; višegodišnje iskustvo u provedbi radionica; dugogodišnja aktivistkinja u području ljudskih prava.

Više o projektu:

Uklanjanje transfobnih, bifobnih i homofobnih stereotipa kroz bolji prikaz u medijima – E.T.Ho.S. projekt proizašao je iz želje organizacija partnera na projektu za preispitivanjem dugotrajnih stereotipa i predrasuda protiv LGBT osoba u EU ciljanjem jednog od najmoćnijih izvora zastupanja – medija. Uloga medija je ključna u rješavanju fenomena homofobije / transfobije / bifobije. Umjesto (re)produkcije negativnih stereotipa protiv LGBT osoba, uporabom uvredljivog jezika protiv njih i doprinošenju održavanja njihove socijalne isključenosti te “legalizacije” diskriminacije, mediji mogu igrati ključnu ulogu u komuniciranju potreba LGBT osoba, širenju svijesti za ljudska prava i pravdu, postizanju društvenog prihvaćanja i kohezije. Mediji se mogu koristiti na vrlo pozitivan način – edukacijom i osvještavanjem kako bi promijenili javno mišljenje u korist LGBT osoba i njihovih prava.

www.ethos-project.eu

Ciljevi projekta:

● Edukacija i podizanje svijesti novinara/ki i studenata/ica novinarstva o fenomenu homofobije, transfobije i bifobije u medijima, a osobito o izravnoj ili neizravnoj (re)produkciji stereotipa i predrasuda o LGBT osobama.

● Boriti se protiv diskriminacije LGBT osoba u Grčkoj, Litvi i Hrvatskoj angažiranjem medija da koriste svoj utjecaj za suprotstavljanje štetnim stereotipima u medijima.

Glavne aktivnosti:

● Izrada vodiča za prikaz LGBT osoba u medijima za medijske profesionalce/ke i studente/ice

● Edukacija za novinare/ke i studente/ice novinarstva u Grčkoj, Litvi i Hrvatskoj.

● Zagovaranje i lobiranje za LGBT prava te uklanjanje diskriminacije protiv LGBT osoba.

● Podizanje svijesti o homofobnom, transfobnom i bifobnom medijskom diskursu.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI