Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Ovdje se malo sjedi i prima velika plaća (foto TRIS/G. Šimac)

Dvanaestoro veličanstveno plaćenih političara:
Tko će primati mjesečnu europsku plaću od više tisuća eura?

Ovdje se malo sjedi i prima velika plaća (foto TRIS/G. Šimac)

Evo i spiska dvanaestoro koji će primati europsku plaću od više tisuća eura. Nakon predizborne i postizborne halabuke koja još uvijek traje čini se kako će u EU parlamentu sjediti, primati dnevnice i putne troškove, te ostale naknade sljedeći hrvatski političari.

Iz ‘zna se’ HDZ stranke će tamo po modelu ‘s faksa u EU-parlament‘ mlađahni Karlo Ressler, ali i Tomislav Sokol, a koji je već bio u Belgiji jer je tamo doktorirao na nekom katoličkom fakultetu. No ne trebaju biti u stresu: kako bi se lakše snašli u novoj sredini  s informacijama što treba jesti u europarlamentarnoj menzi (meso ili ribu), gdje jeftinije kupovati higijenske potrepštine i ostalo će ih savjetovati kolegice koje su se već nauživale mandata: Dubravka Šuica i Željana Zovko.

S njima će u jutarnjim radničkim avionima u Strasbourg i četvero SDP-ovaca. Sa suzom u oku, kao i sinoć, šef te stranke  će iz Zračne luke dr. Franjo Tuđman će moći mahati Biljani Borzan i Toninu Piculi, koji put Francuske i Belgije lete već godinama, kao i vukovarskom branitelju Fredu Matiću, te Romani Jerković.

Ovdje će se malo sjediti i primati velika plaća (foto TRIS/G. Šimac)

Što se tiče nedavno sklepanih Hrvatskih suverenista, koji su jutros promukli jer su sinoć 40 puta zakreštali pjesmu ‘kome bi šumilo more moje sinje da Hrvatske nije‘, put Europe ide opet već EU iskusna Ruža Tomašić, a koja će suvereno vladati svojim osobnim dohotkom od više desetaka tisuća kuna i sljedećih pet godina. Njoj Bujanec, Kovačević i ostala nakupina neće morati mahati s aerodroma jer ona već odavno leti prekooceanskim avionima, otkad je napustila posao kanadske policajke, pa potom korčulanske domaćice i vinula se u hrvatsku tzv. visoku politiku.

Nadalje, s njima će jutarnju kavu na aerodromu piti i sudac Mislav Kolakušić, a koji je nedavno najavio da će biti i premijer i ministar policije i ministar pravosuđa i tko zna što još, uz sve to sada biti i europarlamentarac. Nije naznačeno hoće li u slučaju obnašanja svih četiriju funkcija primati četiri plaće.

Živi zid, koji se zadnjih tjedana zalaže za ukidanje financiranja političara i političkih stranaka, na visoku EU plaću šalje Ivana Vilibora Sinčića. Sinčić je, sjećate se, svoj politički uzlet počeo s javnim nastupima na deložacijama nesretnih ljudi. Nije već dugo bio na deložacijama, no sirotinju valjda izbacuju iz kuća i u Strasbourgu, pa će imati priliku dalje razvijati svoju političku karijeru po hrvatskom modelu na europskoj razini.

I zadnji iz skupine 12-orke s veličanstvenim plaćama dolazi iz političke nakupine domoljubno nazvane Amsterdamska koalicija predstavljati Valter Flego. Pripadnik IDS-a i istarski župan, rođen u Sloveniji, nakon posljednjih gospodarskih uspjeha u Istri, posebice u sektoru brodo(raz)gradnje, može mirno put EU parlamenta.

Ma gledajmo to s vedrije strane. Bar ćemo mi u Hrvatskoj uštedjeti tih 12 plaća.
Šteta što ne idu i Bandić, i Bernardić, i Glasnović, i Hasanbegović… itd.
A da pošaljemo sve svoje zastupnike ‘u Europu’?

Sretan put svima.

Višejezični natpis na zidu EU-parlamenta (foto TRIS/G. Šimac)

 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI