Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
HRVATSKA
Ilustracija: Paintball (foto Facebook)

Gdje ste bili ’91.?:
Na Marjanu ograđuju zabavište za ratne igrice i međusobno gađanje puškama s bojama

Ilustracija: Paintball (foto Facebook)

Ovo što ćete sad pročitati se čini kao loša prvotravanjska šala. Ali nije. Naime, na internetskim stranicama Grada Splita objavljena je vijest kako, među ostalim, radi poboljšanja bioraznolikosti park-šume Marjan tamo namjeravaju ‘urediti’ poligon za tzv. paintball. Za one koji možda ne znaju, radi se o ograđenom prostoru u kojem neki ljudi plate da se obuku u maskirno odjelo, pa se onda igraju rata i pucaju jedni na druge puškama u kojima nije bojevo streljivo nego kuglice s raznim bojama.

Kakve veze ima igranje ‘na rat’ i prolivanje boje po šumi s bioraznolikošču Marjana koji se upravo suočava s aktualnom katastrofalnom sječom oboljelih stabala radi višedesetljetne nebrige vlasti? Nikakve. Pogotovo ako se zna da se na Marjanu za potrebe tog igrališta za ispaljivanje kuglica s piturom namjerava podignuti ograda duljine oko 200 metara visoka 4 metra. Usred Marjana. A nije za potrebe novog zoološkog vrta. O tome svjedoči i sljedeći dokument koji su objavili na facebook stranicama građanskog udruženja Društvo Marjan.

-Novi šok iz gradske uprave. Raspisana javna nabava za ograđivanje paintball terena na Benama ogradom visine 4 m, dužine 200 m, kopanje građevinske jame dimenzija 80x80x100 cm za temelje ograde i ogradnih stupova – šokirani su u Društvu Marjan. 

Marjan su nazvali: ‘brdo prošlosti’

Pomalo sa šokovima: da stvar bude pomaknutija, sve se to radi ‘u  sklopu projekta «Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti». Netko se uistinu potrudio smisliti naziv projekta. U svakom slučaju, za to ‘brdo prošlosti‘, kako ga zovu, ‘Grad Split pokrenuo je postupak javne nabave za radove postavljanja demontažnog adrenalinskog parka.’

-Lokacija za postavljanje budućeg adrenalinskog parka nalazi se istočno od uvale Bene, gdje je omogućeno smještanje više kompatibilnih sadržaja (paintball poligon, piknik zona, boćalište). U park-šumi Marjan trenutno nema adrenalinskog parka, iako je ovakav program potpuno kompatibilan s rekreacijskim karakterom prostora. Suvremeno turističko tržište čini adrenalinski park uobičajenim i održivim dijelom ponude odredišta koje ciljaju zadovoljiti široki spektar zahtjeva. Cilj je s minimalnim intervencijama u prirodnoj baštini načiniti kvalitetne pomake – stavljanjem cjelokupne prethodno devastirane infrastrukture u funkciju novog rasta, razvoja, zapošljavanja, ali i poboljšanja cjelokupne održivosti, te bioraznolikosti park-šume Marjan. Postavljanje demontažnog adrenalinskog parka u skladu je s projektnom aktivnosti Razvoj škole višestranog razvoja i sportskih sadržaja Marjana – kako obrazlažu.

Ilustracija: Paintball (foto Facebook)

Tome je teško išta dodati a da ne zvuči budalastije i grotesknije. Ipak, ima toga još. Kažu kako će gađanje bojama među ostalim Marjanu vratiti ‘sjaj i prepoznatljivost u Hrvatskoj i svijetu, kao jednog od glavnih simbola svog grada Splita’. 

‘Vratiti Marjanu sjaj i prepoznatljivost u Hrvatskoj i svijetu’

-Projekt će ciljanim sadržajima, aktivnostima, proizvodima i infrastrukturom direktno utjecati na porast broja posjetitelja i turista – te vratiti Marjanu sjaj i prepoznatljivost u Hrvatskoj i svijetu, kao jednog od glavnih simbola svog grada Splita. Procijenjena vrijednost radova postavljanja demontažnog adrenalinskog parka iznosi 554.800,00 kuna (bez PDV-a). – informiraju nas splitske vlasti.

Dakle, platit ćemo više od pola milijuna kuna da bi se netko gađao balotama punjenim bojama, te za standardni zjog za obične balote. Naravno, netko će od toga kasnije i zarađivati iznajmljujući raznobojno ratno zabavište uređeno našim novcem. Utjecaj na okoliš? Što pitamo gluposti, pa rekli su su kako će to pospješiti bioraznolikost (!?).

Ilustracija: Paintball (foto Facebook)

Šta se sljedeće sprema dobrom starom Marjanu u nastojanjima za povratak ‘sjaja i prepoznatljivosti’. Možda olimpijada drvosječa, međunarodno prvenstvo u gradnji urbanih vila  s bazenom, staza za utrku traktora i buldožera…?

Dakako, sve se to događa uokolo Bena na koje odavno pikiraju obitelj i svojta bivšeg gradonačelnika, a za koje su koncesije međusobno razdijeljene pripadnicima istog tog političko-poduzetničkog čopora.

Marjane, Marjane…

Evo još informacije za one koji u svemu ovome vide poslovnu priliku.

– Istaknimo da ponude moraju biti dostavljena najkasnije do 16. travnja 2019. godine (utorak) do 10:00 sati. Ponude će se javno otvoriti na adresi Grad Split, Split, Obala kneza Branimira 17, dana 16. travnja 2019. godine u 10:00 sati – javljaju iz Grada Splita.

Marjane, Marjane… Gađanje bojama? Ratne igrice na Marjanu? Pravi je trenutak da im branitelji među nama i svi drugi Splićani postave ono pitanje:

– Gdje ste bili ’91.?

Ilustracija: Paintball (foto Facebook)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI