Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
PROSVJED
S jednog nedavnog prosvjeda (foto: facebook Zeleni odred)

Zeleni odred, branitelji, prosvjed, 17 sati, Markov trg:
Prozivka zbog veleizdaje naših šuma

S jednog nedavnog prosvjeda (foto: facebook Zeleni odred)

Na Markovom trgu u Zagrebu, od 17 sati pa nadalje, za danas (petak, 29.3.2019.) je zakazan prosvjed protiv stihijske sječe šuma diljem Hrvatske. Organizira ga Zeleni odred, forum braniteljske udruge Vidra (Veterani i društvena akcija), a kojima se pridružuje sve više građana zgranutih zbog nekontrolirane i nerazumne sječe stabala.

Zelenom odredu se svakim danom priključuju brojni građani Hrvatske, te im šalju fotografije i videozapise koje jasno svjedoče o sječi u Zagorju, Slavoniji, Dalmaciji, Lici, Gorskom kotaru i drugdje. Sumnja se kako se sve radi radi prizemnih privatnih interesa i prodaje drvne građe, često i pod pokroviteljstvom onih koji bi takvo što trebali odlučno sprječavati i kažnjavati, te štititi šume.

Pustoš nakon sječe

-Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija je u proteklih 9 mjeseci skupio dovoljno dokaza i materijala pretvorenih u 400 stranica prijave koja je proslijeđena na DORH i Uskok, Pučkom pravobranitelju te institucijama EU. Budući da je istekao rok za odgovor na Otvoreno pismo Premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, odlučili smo organizirati Prosvjed na Markovom Trgu s obzirom da se u krugu nalaze vladajuće institucije – ističu u pozivu na prosvjed.

Na prosvjedu će se okupljenima obratiti voditeljice Zelenog odreda Vesna Grgić i  Gordana Pasanec te, kako kažu, gost iznenađenja za prozvane institucije. Obećava se kako neće biti okolišanja, već će se po njima odgovorni prozvati s ‘imenom  i prezimenom’.

Fotografija dopisa pučkoj pravobraniteljici

-Objaviti ćemo nekoliko vrlo važnih informacija i prozvati odgovorne punim imenom i prezimenom. Pozivamo sve građane, stranke, udruge, inicijative, zajednice te poznate osobe iz javnog života kojima je stalo da se zaustavi bjesomučna sječa ŠUMA i kriminal u kojem sudjeluje više Ministarstava, privatnih i javnih tvrtki te vodećih političara u zadnjih 20 godina – ističu.

Inače, o posvemašnjoj sječi već dulje vrijeme govore i na nju upozoravaju brojni svjedoci koji češće borave u prirodi: planinari, hodači, biciklisti i drugi. Naime, takve dobro organizirane akcije s motornim pilama se često odvijaju u nutrini šuma, na udaljenosti od frekventnih prometnica i pješačkih staza, pa ih nije lako zamjetiti. No katastrofalne razmjere sječe najčešće otkrivaju slučajne snimke iz zraka, uglavnom iz dronova i planinskih uzvisina.

Ovdje možete poslušati nedavni razgovor sa članovima Zelenog odreda u radio emisiji HRT-a Na prvoj crti. 

S jednog nedavnog prosvjeda (foto: facebook Zeleni odred)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI