Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
crkveni kutak / HRVATSKA
Ilustracija: uljepšana deva na natjecanju u ljepoti deva u Saudijskoj Arabiji (foto Facebook)

Prije će deva kroz ušicu igle:
Vlada RH Dubrovačkoj biskupiji poklonila zemljišta i nekretnine vrijedne 18 milijuna kuna

Ilustracija: uljepšana deva na natjecanju u ljepoti deva u Saudijskoj Arabiji (foto Facebook)

-Ministar državne imovine Goran Marić, u utorak, 19. ožujka 2019. godine u Dubrovniku je održao sastanak s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem i potpisao Ugovor o darovanju zemljišta vrijednog 18 milijuna kuna za izgradnju crkve i pastoralnog centra.  – javljaju iz Ministrstva državne imovine. 

Kako kažu, riječ je o tri čestice površine 6221,80 metara četvornih na području gradskog naselja Solitudo na poluotoku Lapad u vrijednosti 17 milijuna i 870 tisuća kuna, a osim zemljišta u Solitudu, na sjednici Vlade RH u Dubrovniku održanoj 1. veljače odlučeno je i o darovanju Dubrovačkoj biskupiji i nekretnine u povijesnoj jezgri Dubrovnika  površine 678,44 metra četvorna.

120 stanova u središtu Dubrovnika

Iz Dubrovačke biskupije su pojasnili kako im je od 1945. do 1958. godine nacionaliziran velik broj nekretnina, te kako je ‘samo unutar povijesne jezgre Dubrovnika nacionalizirano je više od 120 stanova procijenjene ukupne površine više od deset tisuća metara četvornih’.

Ministar i nogometni sudac Marić čestita biskupu Uziniću (foto Ministarstvo državne imovine)

Zanimljiv povijesni podatak, po kojemu se može zaključiti da je sovjedobno, a možda i sad, crkva bila (i jest) među najbogatijim vlasnicima nekrtenina u Dubrovniku. Organizacija koja je bazirana na kršćanskom nauku koji propagira skromnost, skrušenost i trapnju posvjedovala je, samo u središtu Dubrovnika, na stotine stanova u dubrovačkoj jezgri.

84 milijuna kuna

Inače, Vlada RH, odnosno Ministarstvo državne uprave kojoj je na čelu Goran Marić, ekonomist, nekadašnji amaterski nogometaš pa nogometni sudac, pa onda komentator odluka drugih nogometnih sudaca na televiziji, često poklanja državno, tj. naše zajedničko zemljište crkvi.

Tako su lani u srpnju Ministar državne imovine Goran Marić i nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić potpisali ugovor kojim država daruje Katoličkoj crkvi zemljište površine gotovo 31.000 metara četvornih u predjelu Dračevac (mjestu kojega pamte splitski branitelji Domovinskog rata jer su odatle 1991. i 1992. godine kretali u neizvjesnost ratišta). Tim nekretninama je vrijednost procijenjena na oko 84 milijuna kuna (vidi TRIS).

Arhiva: Plenković i Božanić u ‘srdačnom razgovoru’ (foto http://www.zg-nadbiskupija.hr)

Država Vatikan može biti zahvalna jer je i godinu dana ranije Vlada RH na sjednici u Kninu (poveznica Odluka) baš na Dan domovinske zahvalnosti crkvi poklonila Vilu Idola, nekadašnji austrougarski ljetnikovac s 13 hektara okolnog zemljišta u Verudi, jednom od najatraktivnijih dijelova Pule (vidi TRIS).

Nešto ranije je kršćanski velikodušno A. Plenković potpisao darovnicu kojom se palača Skočibušić na Peristilu u Splitu poklanja crkvi.

Ima toga još.

Isus Krist: Ne možete služiti Bogu i bogatstvu

No prisjetimo se radije izreka Isusa Krista, za kojega ne postoje povijesni podaci kako je naplaćivao svoje propovijedi i blagoslove, ni kako je bio vlasnik nekretnina, posjednik katastarskih čestica, uživaoc vila, bazena, kočija, palača, hotela, baštinik šuma, oranica, stanova, gospodar otoka… i ostaloga.

Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce – navode se Isusove riječi u Bibliji.

Ili:

Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.

Ili ona njegova vrlo slikovita i jasna o devi i ušici igle, a koja bi crkvenim velikodostojanstvenicima trebala biti dobro poznata.

Lakše će deva proći kroz ušicu igle, nego bogatašu ući u kraljevstvo nebesko.

Ilustracija: ‘uljepšana’ deva na natjecanju u ljepoti deva u Saudijskoj Arabiji (foto Facebook)

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI