Neovisni novinarski portal
17.9.2021.
djeca / DJEČICA / EKOLOGIJA
Veseli 'mali čuvari prirode'

NP Krka:
Kad neće stariji, kistanjski pučkoškolci imenovani ‘malim čuvarima prirode’ – otvoreno 8,55 km staza po kojima se hoda i uči

Veseli 'mali čuvari prirode'

Učenici trećih i četvrtih razreda Osnovne škole Kistanje „službeno“ su imenovani „malim čuvarima prirode“, javljaju iz Nacionalnog parka Krka. Dobro je da je tako, jer se stariji baš i nisu pokazali ‘čuvarima prirode’, s obzirom na divlje deponije smeća koje se često pojavljuju u tom kraju. Dobro je to što ‘na mlađima svijet ostaje’, kako veli izreka.

Kistanjski pučkoškolci neće morati ići daleko da bi čuvali prirodu, jer se ista nalazi nadomak njihovih domova. Odluka o imenovanju ‘malih čuvara prirode’ pala je u srijedu, 13. ožujka 2019. na istoimenoj radionici održanoj u povodu zajedničkog otvorenja triju novih poučno-pješačkih staza na gornjem toku rijeke Krke.

Hoda se i uči

Inače, okupili su se na mjestu s kojega kreću dvije staze: Pištavac – Trošenj, duga 5 700 m, vodi od recepcije za manastir Krka do srednjovjekovne utvrde na rubu kanjona, dok se staza Pištavac, duga 850 m, od istog mjesta spušta niz padinu do vode. Na suprotnoj obali Krke uređena je i staza Perice, duga 1 800 m, koja se iz mjesta Nečven spušta do Bibića brzaca, odakle gleda na dvije utvrde, čuvarice kanjona, Nečven i Trošenj. Zajedničko tim stazama je povezivanje malenih zaselaka općine Kistanje s obalama rijeke Krke. Kada most od
Nečvena do Trošenja ponovno spoji te dvije utvrde, to će značiti i bolje međusobne veze i mogući napredak dviju općina: Promine i Kistanja.

„Ove staze i jesu namijenjene, u prvom redu, lokalnom stanovništvu, kao izletnička odredišta za obitelji, mjesta na kojima djeca mogu o vrijednoj prirodnoj i kulturnopovijesnoj baštini učiti u ;svom dvorištu;. Javna ustanova Nacionalni park Krka; nastoji oživjeti stare težačke putove da bi nam se otvorili novi, putovi znanja o svojoj povijesti, i produbila svijest o važnosti aktivnog boravka u prirodi. Ako novootvorenima pridružimo postojeću stazu uz manastir Krka i vidikovac, dobili smo izletničko odredište na jedinstvenom prostoru
dubokog kanjona i mirne močvare, iznimne bioraznolikosti“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica.

Veseli ‘mali čuvari prirode’

Osnovna škola u Kistanjama danas broji 15 razrednih odjela i 231 učenika, a radi u dvije smjene. Ta su djeca sasvim sigurno budućnost svoga kraja, zato ih valja od malih nogu upoznavati s vrijednostima njihova zavičaja, radi očuvanja prirode, ali i zato jer je to u ovim trenucima jedini gospodarski resursa tog gospodarski nerazvijenog područja. Očuvanje i prezentacija tih vrijednosti doprinijet će snažnijem razvoju cijeloga područja.

Inače, na novouređenim stazama se hoda i usput uči: staze su opremljene poučno-pješačkim tablama s informacijama o raznolikom biljnom i životinjskom svijetu.

Vidikovac

„Stijene i litice na gornjem toku Krke stanište su dvadeset dvije vrste ptica i područje važno za opstanak i stabilnost ptica grabljivica. Uokolo se nalaze suhi kamenjarski travnjaci, ali i poljoprivredne kulture kojima je čovjek utjecao na bioraznolikost biljnih vrsta. Srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj svjedočanstvo su burnoga srednjeg vijeka. Građene na samom rubu kanjona, danas pripadaju kulturnopovijesnoj baštini nulte kategorije. Mi u JU NP Krka; istražujemo, pišemo i educiramo, kako bi naša djeca znala prepoznati ptice ili
razlikovati vodozemce i zašto i na koji način trebaju čuvati okoliš, i da bi učila o pothvatima slavnih knezova Šubića i Nelipića, odnosno općenito o bogatoj povijesti življenja cijelog ovog područja“, kazao je stručni voditelj u JU „NP Krka“ dr. sc. Drago Marguš.

Ukupna vrijednost radova na uređenju tih triju staza iznosi 2.523.733,39 HRK. To je vjerojatno dobro utrošen novac, te se čini korisnijom investicijom nego, primjerice, investiranja 70 milijuna kuna u podzemnu garažu, budući kako će ovakvi projekti generacijama djece olakšati i pomoći da shvate važnost očuvanja prirode i zavičaja u kojem žive i odrastaju.

Povijesna utvrda

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI