Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
glazba je zvonka radost / KULTURA
Ilustracija: bageri su uobičajena pojava na 'baušteli' u priobalju (foto Tris/G. Šimac)

Musica bagerata:
Festival zanosne glazbe i koncert za bager i pikamere

Ilustracija: bageri su uobičajena pojava na 'baušteli' u priobalju (foto Tris/G. Šimac)

Na šibenskom Gradskom vijeću pričalo se danas o klasičnoj glazbi i bagerima, odnosno o radovima u gradu. Kako je Tris već pisao, gradski vladari su odlučili ukinuti glazbeni festival klasične glazbe Musica Appasionata (zanosna, strastvena glazba), te su tako skladanu odluku uvrstili na današnji dnevni red. No možda i zbog negativne reakcije javnosti nakon što je najavljena takva odluka, a koja je nastavak drugih nemilih incidenata s devastacijom kulturnih i baštinskih vrijednosti u Šibeniku, ta je točka izbrisana s dnevnog reda.

Gradonačelnik Željko Burić je obrazložio kako je točka maknutazbog niza teorija koje su se pojavile vezano uz ukidanje tog festivala‘, te najavio kako će na sljedećoj sjednici vijećnici dobiti detaljan izvještaj o funkcioniranju Musice Appasionate kako bi mogli odlučiti hoće li ga ukinuti ga ili ne. A zna se kako se u teoriji kod nas odlučuje kad neka točka dospije na dnevni red.

S jedne od nekadašnjih Musica Appasionata (foto TRIS)

-Vijećnici će dobiti detaljno pismeno izvješće ravnatelja o tome kako misli organizirati glazbeni dio priče kazališta i izvješće voditeljice festivala o svim godinama od osnivanje sa svim financijskim računima, a unutarnja revizija će pročešljati svaki stavak o funkcioniranju Musice Appassionate i sve što ja dobijem dobit će i gradski vijećnici prije nego odluče o sudbini festivala – najavio je Ž. Burić.

Rupa vrijedna 100 milijuna kuna

Tako je točka skinuta, pa su vijećnici lišeni eventualne rasprave o tome kako ih nadahnjuje J.S. Bach, inspirira F. Chopin ili uzbuđuje Strawinski.

No, posve je izvjesno da glavnina lokalnih vijećnika najviše voli glazbu uposlenih bagera. Musica bagerata. Radije bi slušali Koncert za bager i pikamere nego gudački kvartet. To se može zaključiti po broju rupetina i bagera na šibenskim ulicama i trgovima, a za veći dio tih radova svoju su suglasnost daju vijećnici. Tako i za one najveće, na izgradnji podzemne garaže u srcu grada, na šibenskoj Poljani.

Oporbeni SDP-ov čelnik Tonči Restović je jučer ustvrdio kako će se cijena  projekta Poljana približiti iznosu od 100 milijuna kuna, te da je ‘takav rad gradskih vlasti rezultat potpunog šlamperaja, nikakvog planiranja i jedne potpune bezidejnosti u kojoj vlada priča ‘ajmo nešto radit, bilo što’.’

Ilustracija: bageri su uobičajena pojava u priobalju (foto Tris/G. Šimac)

– Ne znam otkud su se pojavile te brojke. Poljana je ugovorena na 48 milijuna kuna i za sada je u tim gabaritima, svi radovi su unutar tih gabarita tako da zbilja ne znam iz kojeg šešira se razbacuju te brojke – kazao je šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

Bager-filharmonija

Koliko će se doista novca spiskati na tu rupu, odnosno na garažu, koja je po nekim vijećnicima trebala biti negdje drugdje a ne u središtu  grada i pritom višestruko jeftinija, znat će se na kraju radova, ako taj podatak bude dostupan građanima, koji sve to i plaćaju. Radova i bagera je sve više. Šibenik i okolica izgledaju kao da su ga napali transformeri.

Što se može, građevinski poduzetnici su pokupovali silne bagere po Njemačkoj, a treba to sad netko i hraniti i napajati javnim novcem, a domaći političari tu rado uskaću u pomoć kako bi pomogli ubogim bagerovlasnicima. 

A u međuvremenu Šibenčani i dalje mogu uživati u cjelodnevnoj simfoniji za 10 bagera, a koja počev od 7 ujutro pa do kraja dana neprestano svira i razgaljuje duše građana već mjesecima.

Šibenčanima će vjerojatno biti neobično kad bager-filharmonija ode iz grada, pa evo evo jedan ljekoviti youtube video sa zvukovima gradilišta, barem za prijelazno razdoblje.

https://www.youtube.com/watch?v=Rur3EZe6x-U

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI