Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
aktivisti / BANDIĆGRAD
Magnolija nije vraćena (foto Facebook)

Bandić se “osvećuje” Zelenoj akciji:
Grad Zagreb smanjio financiranje Zelenog telefona

Magnolija nije vraćena (foto Facebook)

Grad Zagreb je smanjio iznos financiranja Zelenog telefona za čak 67%, nakon što se Zelena akcija žestoko sukobila s Milanom Bandićem kroz inicijativu “Vratite Magnoliju” te nakon što je ukazivala na gradonačelnikovu promašenu politiku gospodarenja otpadom.

Nije to prvi put da se gradonačelnik Zagreba “osvećuje” Zelenoj akciji tako što smanjuje novčana sredstva za Zeleni telefon, kazali su na konferenciji za novinare predstavnici Zelene akcije. Ovakvo smanjenjivanje novčanih sredstava samo zbog aktivnosti koje se ne sviđaju zagrebačkom gradonačelniku, Zelena akcija doživljava kao njegovu političku odluku da ukine taj program.
Zeleni telefon Zelene akcije je program za građane i građanke koji kontinuirano radi od 1992. godine, a posljednjih 10-ak godina je zaprimio i obradio godišnje oko 1 200 prijava vezanih uz najrazličitije oblike devastacije i onečišćenja okoliša. Grad Zagreb je još 1994. godine prepoznao važnost ovog servisa građana i građanki te ga je od tada redovito financijski podržavao. U prvim godinama ta podrška je iznosila 50 tisuća kuna. Zbog velikog povećanja broja poziva građana i građanki i različitih institucija te intenziteta rješavanja prijava, financijska podrška je 2008. godine narasla na 330 tisuća kuna.
Bandić se 2010. godine osvetio Zelenoj akciji zbog kampanje protiv projekta “Cvjetni” Tomislava Horvatinčića, njegovog prijatelja, pa je od tada smanjio financijsku podršku Zelenom telefonu za 55% odnosno na 150 tisuća kuna.

Gordana Klarić i Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije

-Sada Bandić opet radi slično i financijsku podršku smanjuje za još veći postotak, na istu razinu kao prije 25 godina, tj.  50 tisuća kuna, kazala je na konferenciji za novinare Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije.
Naime, Zelena akcija se u ožujku prošle godine prijavila na Javni poziv za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama za 2018. godinu. Nakon 10 mjeseci od raspisivanja Javnog poziva, tijekom kojih se Zelena akcija snažno angažirala u inicijativi “Vratite Magnoliju” i organizirala nekoliko prosvjednih akcija kritizirajući pogubnu gradsku politiku gospodarenja otpadom, umjesto već ionako sniženih 150 tisuća kuna, odobrena su sredstva za rad Zelenog telefona od samo 50 tisuća kuna, kazala je voditeljica Zelenog telefona Gordana Klarić:
-Zeleni telefon je do sada obradio preko 26 tisuća prijava, a većinu je uspješno riješio zbog čega je kvaliteta života stanovnika Zagreba znatno unaprijeđena, a brojne devastacije okoliša zaustavljene. Zeleni telefon je servis ne samo za građane i građanke, već je i jeftin, učinkovit i kvalitetan servis za gradske i državne javne institucije. Nerijetko se događa da i nadležne institucije prijave problem Zelenom telefonu ili da surađuju s nama na rješavanju problema.
-Postavljamo pitanje s kojim kriterijima se vodilo povjerenstvo za dodjelu sredstava Javnog poziva, kada se u odnosu na prethodnu godinu obim posla na Zelenom telefonu povećao, a povećao se i proračun Grada Zagreba. Javni pozivi kao demokratska procedura ovdje su samo formalnost jer o ishodima očito odlučuje sam gradonačelnik, zaključila je Leljak Gracin.
Ovakva smanjenja novčanih sredstava samo zbog aktivnosti koje se ne sviđaju zagrebačkom gradonačelniku, Zelena akcija doživljava kao njegovu političku odluku ukidanja ovog neophodnog programa.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI