Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
brda i planine
'Kilimanđarci' neposredno pred polazak (foto TRIS/G. Šimac)

S pancetom na krov Afrike:
14 Mihovilaca jutros odletjelo na Kilimandžaro

'Kilimanđarci' neposredno pred polazak (foto TRIS/G. Šimac)

– Pa je li netko od vas ostaje u Šibeniku? – komentirao je na društvenoj mreži jedan splitski planinar ranojutrošnji odlazak još 14 članova šibenskog Hrvatskog planinarskog kluba Sv. Mihovil na osvajanje Kilimandžara, najvišeg vrha Afrike.

Pitanje ima smisla, budući da su u ovom trenutku tri ekspedicije Mihovilaca rasute po bijelom i visokom svijetu: šestero ih već mjesec dana vrluda vrletima Perua i Bolivije te šeta po kanjonima, visoravnima  i vrhuncima iznad 6000 metara visine, a troje ih se upravo penje na Aconcaguau, najviši vrh zapadne i sjeverne zemljine polutke.

Sa šibenskog Šubićevca, odakle članovi planinarskog kluba kreću i na izlete na obližnje brdo Kamenar, ili pak na Dinaru, Velebit itd., jutros su krenuli na nešto dalji put: umjesto u 6 kilometara udaljenu šibensku Dubravu, otišli su u 6 tisuća kilometara udaljenu Tanzaniju. 

Kilimandžaro

Mate Protega, inače predsjednik HPK Sv. Mihovila koji je proglašen najboljim i najaktivnijim klubom u Hrvatskoj, je vođa ekspedicije u Afriku. Nije čudno, jer se Protega na 5.895 metara visok Kilimandžaro popeo do sada već tri puta pa mu je ta planina dobro poznata, skoro kao i brdo Trtar (494 m). 

– Pravila su sada takva da se na Kilimandžaro nitko više ne može penjati bez vodiča i nosača, tako da će nas dočekati vodstvo iz agencije i s njima ćemo na uspon. Bude li sve išlo po planu, na vrhu ćemo biti 9. veljače ujutro. Onda nam slijedi uspon do 4.600 metara gdje ćemo prespavati, koliko bude moguće na toj visini, pa oko pola noći idemo gore prema vrhu.  Ima nas puno i bit će nam lijepo, bez obzira što je temperatura na samom vrhu između 10 i 15 stupnjeva ispod nule – kako je govorio Mate Protega uoči odlaska.

Vrh Uhuru usred noći

No niska temperatura ih ne brine, jer je najmanje jedan iskusniji član ekspedicije u Afriku osim propisne odjeće i obuće ponio i domaću pancetu. Ako izdrži dugi let avionom, panceta će se aklimatizirati  te će biti narezana na obroncima te najviše afričke planine. Tako će se neki Afrodalmatinci na krov Afrike popeti uz pomoć sušenog i dimljenog svinjskog grudnog koša,  a koji je inače omiljen među lokalnim dalmatinskim domorocima i drugim hrvatskim plemenima.

Kilimandžaro (Kilimanjaro) je dakle planina u sjevernoistočnoj Tanzaniji, blizu granice s Kenijom, 350 km južno od Ekvatora i oko 500 km sjeverno-zapadno od grada Dar es Salaama.

Kilimandžaro je inače Naconalni park koji je otvoren za javnost 1977. godine, te je 1987. upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi zbog zaštite brojnih vrsta sisavaca koji žive u parku, a od kojih su mnogi ugrožene vrste, najvećim dijelom zbog obijesnih ubojica i lovaca iz bogatijih država svijeta.

Inače, vrh Kilimanjara je Uhuru, što prevedeno sa shvalilija znači – Sloboda.

Uhuru je ujedno i vrh ugaslog vulkana, a za kojega se pretpostavlja kako bi jednog dana mogao ponovno eruptirati.

Mihovilci se nadaju kako to ipak neće biti baš 9. veljače oko 9 sati ujutro, kada planiraju biti na vrhu uspavanog vulkana.

‘Kilimanđarci’ neposredno pred polazak (foto TRIS/G. Šimac)

Lijepa Afrika s Kilimandžarom u pozadini

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI