Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
put
Veseli Mihovilci neposredno pred odlazak u Južnu Ameriku (foto TRIS/G. Šimac)

Feliz viaje Mihovilerosi:
Šibenski planinari krenuli na 34-dnevnu avanturu po vrletima Andi

Veseli Mihovilci neposredno pred odlazak u Južnu Ameriku (foto TRIS/G. Šimac)

U slikoviti planinski masiv južnoameričkih Anda, među duboke kanjone, vulkane, jezera i drevne gradove, direktno sa šibenskog asfalta, odnosno iz Zvonimirove ulice, sinoć se u 34-dnevnu planinarsko-avanturističku ekspediciju uputilo šestero Šibenčana, članova Hrvatskog planinarskog kluba Sv. Mihovil: Joso Gracin Joka, Nina Živković, Tomislav Pavić, Mate Matić, Ante Matić i Leo Stjepančević. Šestero dobro raspoloženih Mihovilaca, zajedno sa svojim putovnicama i pretrpanim ruksacima, otisnuli su se noćas preko Europe pa Atlanskog oceana u Limu, glavni grad Perua, na obale Tihog oceana, gdje započinje njihova južnoamerička avantura bolivijskim i peruanskim vrletima.

Čim pristignu u Limu, nakon kratkog predaha čeka ih 23-satno drndanje lokalnim autobusima koji su uglavnom nešto stariji od vremešnih šibenskih javnih prometala, i to preko Anda do grada Cusco, smještenog na 3418 metara nadmorske visine. Nakon toga slijedi najmanje petodnevno pješačenje najtežom poznatom stazom u smjeru Maccu Pichua, čuvenog drevnog ‘izgubljenog svetog grada Inka, i to u vremenu kada su tamo, zbog iznimno velike količine kiša, najnepovoljnije vremenske prilike. Odatle ih planirani put vodi prema Tititaci, poznatom i kao najvišem jezeru na svijetu koje se nalazi na 3810 metara nadmorske visine.

Maccu Pichu

– Odatle nastavljamo prema Boliviji, obići ćemo Tiwanaku, za koga neki arheolozi drže da je najstariji grad na svijetu te kojega su nekadašnji narodi smatrali središtem svijeta. Nakon toga ćemo u La Paz, bolivijski glavni grad, te ujedno i grad na najvišoj nadmorskoj visini u svijetu: nalazi se na 3658 metara…- otkriva planiranu rutu Joso Gracin Joka, šibenski planinar, speleolog, avanturist…, ujedno i autor brojnih živopisnih putopisnih reportaža o manje poznatim divotnim prirodnim i drugim znamenitostima u zemlji i svijetu.

Potom se članovi Mihovila, jednog od najaktivnijih i najmnogoljudnijih klubova te vrste u Hrvatskoj (dobio je i priznanje za najbolje udruženje u državi) kojega vodi predsjednik Mate Protega, kreću natrag put Perua i grada Areqipa. Tamo će se, ako to dopuste vremenske i druge prilike, popeti na vullkan mističnog imena i obličja Misti visok 5822 m. 

Vulkan Misti

– Nakon toga u planu nam je ući u kanjon Cotahuasi čija je dubina 3.535 m. Kanjon je najvjerojatnije najdublji na svijetu, mada je relativno nepoznat u odnosu na kanjon Colca koji je plići: dubok 3200 i malo više,  a koji je jedno od najposjećenijih odredišta u Peruu jer ga se smatra najdubljim. Plan nam je provesti 5-6 dana lutajući kanjonom Cotahuasi. Nakon toga se spuštamo do obale Tihog oceana i povratak slijedi cestom Pan-Americanom prema Limi preko 1000 kilometara. Putujemo bez vodiča, turističkih aranžmana, GPS uređajem ucrtanih trekova i ostalih kočnica. Plan nam nije strogo određen. Pri  putovanju neke stvari ćemo mijenjati. Od nekih ćemo planova možda odustati, ali ćemo zato pronaći nešto di nas odvedu oči i srce… Mislim da ćemo proći oko 2500 km – carstvom Inka. Cilj nam je da nam ovo putovanje života bude šta više avanturističko, a šta manje turističko… – veli Joka. 

Najdublji svjetski kanjon Cotahuasi

S obzirom na prijašnja iskustva s bližim ili daljim putovanjima i (avan)turama pod vodstvom Gracina, ne treba sumnjati u avanturistički karakter upravo započete ekspedicije. Zasigurno će od velikog značaja biti i iskustvo Nine Živković  koja je južnoameričke zemlje obilazila već nekoliko puta, te dobro poznaje tamnošnje običaje i okolnosti.

– Treba napomenuti i kako već dvadeset dana iza nas jedna tročlana ekipa iz HPK Sv. Mihovila u sastavu Antonija Viljac, Anka Dujić i Leo Grubelić također kreće u Južnu Ameriku. Cilj će im biti da se popnu na Aconcaguau, najviši vrh Južne i Sjeverne Amerike. Točno prije 20 godina bio je prvi Mihovilski uspon na  najviši vrh Anda. Tada  jedinim tragično stradao prvi predsjednik Mihovila i organizator tog uspona, Zlatibor Prgin. Početkom drugog mjeseca čak 14 Mihovilaca kreće na  Kilimanjaro visok 5895 m , najviši vrh Afrike, kojega vodi Mate Protega. To će biti treća šibenska ekspedicija na Kilimanjaro. Prva je bila 1997, druga 2008., a ova 2019. Ispada da se na Kilimanjaro ide svakih 11 godina – najavljuje i skore podvige klupskih kolega Joso Gracin Joka. 

Sretan put Mihovilci.

Ili: Feliz viaje Mihovilerosi, kako bi se moglo reći na španjolskom jeziku.

Zdravica pred dalek put (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI