Neovisni novinarski portal
23.9.2023.
EKOLOGIJA / PRIOPĆENJE
Prosvjed ispred zgrade HEP-a/Maja Bota/Greenpeace

Opomena pred tužbu ministru Ćoriću zbog Plomina 1!

Prosvjed ispred zgrade HEP-a/Maja Bota/Greenpeace

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pogoduje HEP-u u namjeri produljenja rada prastare termoelektrane (TE) na ugljen Plomin 1, upozoravaju Zelena akcija, Zelena Istra i Greenpeace. Ako se nastavi s ovakvim izigravanjem procedura i izda okolišna dozvola za ovaj projekt, udruge najavljuju tužbu.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je na svojoj internetskoj stranici objavilo Nacrt rješenja o okolišnoj dozvoli za TE Plomin 1, a rok za slanje komentara je 14. veljače 2019. godine. Nakon što analizira pristigle komentare, Ministarstvo će odlučiti o izdavanju navedene dozvole.
Imajući u vidu podršku koju je ministar Ćorić dosad davao projektima prljave energije, tražimo da konačno prekine s tom praksom i uskrati okolišnu dozvolu za Plomin 1, ističu u svom priopćenju udruge Zelena akcija, Zelena Istra i Greenpeace.
Dodaju i kako za taj projekt uopće nije proveden postupak procjene utjecaja na okoliš te stoga nije jasno kakav je taj utjecaj i je li on prihvatljiv ili nije.
“TE Plomin 1 izgrađena je prije čak 50 godina, a prije dvije godine je zatvorena nakon velikog požara. Čak i da nije došlo do ove nesreće, morala je biti zatvorena 31.12.2017. zbog previsokih emisija koje su neusklađene s Direktivom o industrijskim emisijama. Sada HEP želi produljiti rad Plomina 1 za čak 15 – 20 godina, dok zajedno s Ministarstvom okoliša ignorira propise.
Bizarno je da je prošle godine izrađivač Stručne podloge zahtjeva za izmjenu uvjeta okolišne dozvole za postojeće postrojenje TE Plomin 1, kojeg je odabrao HEP, u ovom dokumentu eksplicitno naveo kako je procjena utjecaja na okoliš za Plomin 1 provedena. Nevjerojatno je da su bili naveli i službene oznake nikad provedenog postupka (klasa, urudžbeni broj te datum). To je bila gruba manipulacija s obzirom da je pod tim oznakama u stvarnosti bio proveden postupak za sasvim drugi projekt – Plomin C.”
Udruge su prošle godine reagirale na ovu obmanu zbog čega sada Ministarstvo u Nacrtu rješenja više ne tvrdi da je postupak procjene utjecaja na okoliš proveden.
“Međutim, Ministarstvo tvrdi da taj postupak zapravo i nije potreban uz nevjerojatnu argumentaciju da će predviđeni zahvat unaprijediti postojeću situaciju jer će smanjiti emisije iz Plomina 1 i njegov utjecaj na okoliš. Ovo je još jedna loša obmana Ćorićeva ministarstva jer Plomin 1 u operativnom smislu više ne postoji, tj. nema nikakve emisije u okoliš pošto nije u funkciji. Zbog toga je očito da ponovno pokretanje rada direktno donosi nove štetne emisije i negativan utjecaj na okoliš”, navode udruge u priopćenju.
Upozoravaju da zagađenje iz TE na ugljen uzrokuje više slučajeva prijevremenih smrti svake godine te bolesti dišnog i krvožilnog sustava:
“Jednako je poguban utjecaj ovakvih postrojenja na klimatske promjene, čije učinke nažalost sve češće možemo vidjeti i u Hrvatskoj. Ako želimo izbjeći katastrofalne posljedice klimatskih promjena, moramo započeti ozbiljnu niskougljičnu tranziciju proizvodnje energije i prihvatiti činjenicu da fosilna goriva poput ugljena nemaju budućnost. S obzirom da u Hrvatskoj nema ugljena, ovim potezom bismo povećali ovisnost o uvoznoj energiji.”
Podsjećaju i kako je niz zemalja Europske unije već objavio postupno ukidanje ugljena kao energenta tijekom narednih godina: Austrija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Italija, Nizozemska, Portugal i Švedska, dok je Belgija već potpuno izbacila ugljen.
-Umjesto da se svrsta uz bok ovim zemljama, Hrvatska bi predmetnim Rješenjem zacementirala ovisnost o uvoznom ugljenu – klimatski i okolišno najštetnijem energentu – kroz sljedeća dva desetljeća, poručuju Zelena akcija, Zelena Istra i Greenpeace.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI