Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
krka
NP„Krka“ predstavlja staze: Lugarev put od stoljetne šume do tisućljetne pećine

NP„Krka“ predstavlja staze:
Lugarev put od stoljetne šume do tisućljetne pećine

Nacionalni park „Krka“ i dalje predstavlja svoje pješačke staze. Ovaj put se radi o stazi Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, a koja je duga 8 500 metara. U nastavku je njihov zanimljivi opis navedene staze naslovljen “Lugarev put od stoljetne šume do tisućljetne pećine”:

Šuma je oduvijek imala posebno mjesto u svijetu mašte. Dovoljno je spomenuti kultni status koji u popularnoj kulturi imaju Šervudska šuma, dom Robina Hooda, Mirkwood iz Gospodara prstenova i Zabranjena šuma iz serijala o Harryju Potteru, kao i Šuma Striborova među hrvatskim bajkama. Stara šuma hrasta medunca i bijelog graba na Stinicama simboličan je početak magičnog srednjeg toka rijeke Krke. Sa stablima starim od sto pedeset do dvjesto godina, ona je ujedno početak, ili kraj, poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina.

Od stoljetne šume do pretpovijesne pećine, kroz smaragdnozeleni tjesnac i preko srebrnih kaskada Roškoga slapa, nekada je hodio lugar, čija je služba bila čuvanje šume i njezine imovine. Lugari su zaduženi za određena područja – lugarije, u kojima se obično nalazi i lugarska kuća u kojoj sami ili s obitelji žive. Nekada je to bila i Visovačka kuća „Kuželj“ na Stinicama, a danas je ona posjetiteljski centar u kojemu je uređen stalni izložbeni postav „Lugareva kuća“.

Roški slap (Ogrlice) – foto NP Krka

Na drugom kraju staze nalazi se dom pretpovijesna čovjeka, Oziđana pećina, do koje vodi 517 drvenih stepenica okomito položenih na stijenu Roškoga slapa. Arheološka istraživanja potvrdila su u pećini nazočnost svih neolitičkih kultura jadranskoga prostora, zatim eneolitičkih, te onih ranoga i srednjega brončanog doba. Čovjek je u pećini bio neprekidno prisutan u razdoblju od 5 000 do 1 500 godina prije Krista. U pećini je, in situ, uređena arheološka zbirka. To znači da posjetitelji imaju priliku kročiti stopama neolitičkog čovjeka.

Hodajući tom stazom, čovjek kao da kroči iz jednog svijeta u drugi: krajolik se stalno mijenja – od močvarnog terena, jednog od najvažnijih europskih ornitoloških područja zbog brojnosti vrsta ptica u vrijeme migracije, do uskoga kanjona s pogledom na špilju Šuplju stinu, ostatke srednjovjekovne utvrde Kamičak i liticu na desnoj strani kanjona na kojoj je nekoć stajala utvrda Rogovo. Staza prelazi preko Roškoga slapa, njegovih bisernih Ogrlica, penje se do pećine i završava u Bogatićima, na nadmorskoj visini od 234 m.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI