Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
FILM
Projekt Rhino - komedija apsurda ili apsurdna komedija

‘Nosorog’ ide u Torino:
Priznanje scenariju apsurdne komedije Dubravke Turić o trojici prijatelja i jednome rogu

Projekt Rhino - komedija apsurda ili apsurdna komedija

Kako javlja HAVC, među brojnim scenarističkim projektima koji su pristigli iz svijeta, dugometražni projekt hrvatske redateljice Dubravke Turić jedan je od 20 projekata primljenih na prestižnu radionicu Script Lab koja pomaže u razvoju filmskih scenarija u ranoj fazi.

Ulazak u Torino Film Lab mi je jako važan, jer je to vrhunska filmska radionica koja je, osim stručne potpore u razvijanju projekta također i najbolja platforma za njegovu međunarodnu vidljivost‘ – rekla je tim povodom Dubravka Turić.

Dugometražni projekt naslova Nosorogza kojeg Turić potpisuje scenarij i režiju, apsurdna je komedija koja prati potragu trojice prijatelja za rogom nosoroga koji će se prodati na azijskom crnom tržištu.

Dubravka Turić

Radionica Script Lab namijenjena je debitantskim dugometražnim projektima, ali i projektima autora koji iza sebe imaju već jedan dugometražni film. Program se sastoji od tri radionice u trajanju od tjedan dana te dvije online sesije.

Prva radionica održava se od 18. do 24. ožujka u Grčkoj, druga u drugoj polovici lipnja na još nepoznatoj lokaciji te treća na Torino Film Lab Meetingu od 19. do 24. studenog.  Na tom će modulu sudionici radionica imati prilike predstaviti svoje projekte međunarodnoj publici u kojoj sjede producenti, agenti i ostali filmski profesionalci te će sudjelovati na jedan-na-jedan sastancima s ključnim osobama u industriji.

Autori će svoje projekte razvijati s nizom profesionalaca: scenaristicama Nadjom Dumouchel iz Francuske i Mariom Solrun iz Islanda, scenaristom Rasmusom Horskjærom iz Danske te story editorima Franzom Rodenkirchenom i Françoise von Roy iz Njemačke.

“Rhino” Dubravke Turić (Hrvatska) je apsurdna pljačkaška komedija koja prati bizarnu potragu za rogom nosoroga koji se prodaje na crnom tržištu u Aziji  – pojašnjava se na portalu Variety.com u ‘eksluzivnoj’ objavi o redateljima čiji su scenariji odaabrani za fino brušenje pod prismotrom scenarističkih i inih svjetskih majstora pod naslovom: TorinoFilmLab Announces Selections for 2019 ScriptLab (EXCLUSIVE).

S jedne od radionica (foto:TorinoFilmLav/Variety.com/FABIO ORTOLAN)

Inače, mnogi su mišljenja kako je krajnje vrijeme da Dubravka Turić, višestruko nagrađivana redateljica kratkih filmova na nekima od najznačajnijih filmskih festivala u svijetu, konačno snimi i jedan dugometražni igrani film, s obzirom na brojna dosadašnja priznanja i višedesetljetni rad u filmskom i drugom audiovizualnom stvaralaštvu. D. Turić je inače diplomirala filmsku i  TV montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1998. godine. Iza nje su tri kratkometražna autorska uratka: Belladonna, film koji je premijerno prikazan na 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji na kojem je proglašen najbolji kratkometražnim filmom festivala; Trešnje koji je svjetsku premijeru doživio na prošlogodišnjem izdanju Cannesa u sekciji ’15 dana autora’ te Tina koji se trenutno sprema na festivalsku distribuciju.

Prije autorskih radova, Turić je montirala preko 20 igranih, eksperimentalnih, nekoliko animiranih filmova u suradnji s čuvenim ilustratorom Danijelom Žeželjem, više od 200 reklamnih spotova, te je s Robertom Knjazom i Jelenom Paljan sukreatorica brojnih vrsnih televizijskih serijala.

Više o Torino Film Labu pročitajte na ovoj poveznici, a o radionici Script Lab na ovoj.

Projekt Rhino – komedija apsurda ili apsurdna komedija

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI