Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
hadeze / POLITIKA
HDZ guši slobodu govora eksterno i interno: Ni na sud bez dozvole HDZ-ovog vodstva!

HDZ guši slobodu govora eksterno i interno:
Ni na sud bez dozvole HDZ-ovog vodstva!

Kakva zbrka i kakva panika se digla zbog još jednog HDZ-ovog pokušaja antiustavnog i protuzakonitog postupanja. Kao da im je to prvi put! I to sada, kad idu na svoje, kad stavljaju ultimativni flaster na usta svojim članovima, kad ih pisanom Izjavom o povjerljivosti ( GDPR ) obvezuju da o stranačkim stvarima neće govoriti, čak ni na sudu, ili na policiji, osim uz dozvolu stranačkih tijela, umjesto da budemo zadovoljni jer su se sasvim razgolili, a i više nećemo slušati njihova selektivna, podmetnuta kokodakanja, mi se upeli spasiti 200 tisuća HDZ-ovca od unutarstranačke neslobode!? Paradoksalno, zar nije?

Jer, i dok su bili “slobodni” k’o ptice nebeske,, spornom Izjavom nesputani, što je ovo društvo imalo od njihove slobode? S Izjavom i bez nje, HDZ-ovci čuvaju svoju neslobodu kao sam život, kao svoju egzistenciju. I misle da itekako mogu ograničavati i našu…

A zapravo, nakon što su svima nama ograničili slobodu govora i izražavanja, red je došao i na internu, unutarhadezeovsku suspenziju prava na slobodan govor svima koji za to nemaju privolu stranačkog vodstva. U skladu s ” autokratskom demokracijom”.

Uostalom, a i što bi nam rekli? Patvorine, konstrukcije koje manipulativno pripuštaju u medije kontrolirajući ih na taj način. Ali, kako se svaka tajna dozna, tako je i Izjava o povjerljivosti koju su neki članovi HDZ-a već potpisali, procurila u javnost, diskreditirala HDZ kao stranku koja krši temeljna ljudska prava i slobode ( pa makar i svojih HDZ-ovaca) i natjerala vrh stranke da se ekspeditivno pospe pepelom i urgentno povuče spornu Izjavu.
Zapravo, radi se samo o kontroli štete, jer, itekako je HDZ-ova vrhuška znala što radi, pače, i dala naputke angažiranoj tvrtki o tome kako začepiti usta stranačkim brbljavcima i utjerati im strah u kosti guknu li bez dozvole.

Ali, kad je pukla bruka, pilatovski su oprali ruke od svega i svu odgovornost prebacili na tvrtku Apicura Business Intelligence ( ABI ) koja je Izjavu o povjerljivosti sročila, tvrdeći da su greškom prepisali neke dijelove iz sličnih korporacijskih dokumenata ( kojih to, tko ih je vidio? ) koje zaposlenike obvezuju na čuvanje poslovnih tajni. Kaj god!

Ništa tu nije bilo ni slučajno ni nespretno prepisano. Namjera je posve jasna, ali se nije računalo s ementalerskim rupama u homogenom stranačkom tkivu, kroz koje je istina o Izjavi- kliznula. Upućena je članstvu na potpis kojim jamče da će se “prema svakoj informaciji primljenoj tijekom obavljanja stranačkih aktivnosti i dužnosti odnositi kao povjerljivoj i takve informacije neće otkrivati neovlaštenim osobama, osim u skladu s ovom izjavom, Statutom HDZ-a ili u skladu s relevantnim zakonskim propisima”. Kakav zakonski propis ako HDZ-ova Izjava pretendira biti i iznad Ustava?!

Ugovor s tvrtkom ABI potpisan je još prije godinu dana, i zar ga nitko nije vidio, pregledao, proučio, dok god nije odaslan članovima? Ma dajte! Kako bilo, javnost je saznala bitnu od mnogobrojnih tajni koje je HDZ planirao strogo kontrolirano čuvati “prisegom i potpisom” svakog člana, i razbucala im plan. Izjava je bačena u koš, a ABI, tvrtka koja je za sve kriva i za sve odgovorna, jer HDZ navodno nije ni na koji način sudjelovao u izradi Izjave, užurbano je prionula izradi nove. Toliko o njihovoj krivnji i odgovornosti. Toliko su krivi da su ponovo angažirani…

Radilo se samo o potrebi reguliranja zaštite osobnih podataka sukladno standardima informacijske sigurnosti, kažu, obmanjujući javnost koja je ipak nešto zrelija negoli je HDZ-ovska percepcija ovog društva.

Glavni tajnik, de facto glavni i odgovorni u ovom poslu kojeg je od ABI-ja izravno naručilo Glavno tajništvo HDZ-a, Gordan Jandroković, Izjavu koju je Središnjica već adresirala na 200 tisuća svojih ljudi, proglašava “neprimjerenim dokumentom, ipak nije u redu da se za izjave na sudu mora tražiti dozvola stranke, napravljen je propust, nismo dovoljno obratili pozornost na tekst, službe jednostavno nisu prepoznale da nešto što može vrijediti za korporativni sektor nije primjenjivo za jednu demokratsku stranku’, kako se pravdao u izjavi za 24 sata. Klasična politička muljaža.

Istim kvaziargumentima poslužio se i predsjednik HDZ-ovog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Robert Kopal, Plenkovićev  special -savjetnik za nacionalnu sigurnost, još jedan u nizu sasvim nesigurnih državnih “sigurnjaka”. Lapsus, veli, Izjava je protuzakonita, posljedica nekoordiniranosti na nižim razinama ( ???), žao mu je, bit će ispravljena. Osobno nije sudjelovao u njezinom pisanju, zapravo, “nije ni odavde”…

A neki su hiperlojalni HDZ-ovci Izjavu o dobrovoljnom odricanju od slobode govora agilno već signirali. I da nije iscurila u javnost, već danas bi bili dobrovoljni sužnji svoga autokratskog vodstva s europskim osmjehom…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI