Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
(NE)RED
Smeće na Meduliću

Civitas devastata:
Zbog projekta Civitas sacra posječena stabla ispod šibenske katedrale, nestale kamene ploče na Meduliću…

Smeće na Meduliću

Mnogi Šibenčani su danas protestirali preko društvenih mreža i zgražali se jer je pored zavojitih kamenitih stepenica koje vode prema katedrali sv. Jakova posječeno stablo i drugo grmlje.  Niz pogrda upućen je prema onima koji su uklonili zdravo zelenilo kojega jedva da ima u starom dijelu grada te koje je sa stepeništem i katedralom s njenog zapadnog prilaza tvorilo izvrsnu vedutu.

Taj vjerojatno najfotografiraniji šibenski prizor sada će biti drukčiji. Umjesto zelenila koje je lijepo mirisalo i cvjetalo svake godine, tamo neće cvjetati i mirisati više ništa, odnosno će stajati tzv. totem i neke elektronske naprave. Poslijepodne  su se tamo pojavili i bageri, a s vrha stepeništa je radove zadovoljno promatrao don Krešo Mateša, katedralni župnik,  s kolegama i jednim restauratorom. Svi su dobro raspoloženi gledali kako bager ruje zemlju ispod Unescom zaštićene građevine.

Portal Šibenik.in objavio je priopćenje poduzeća Kocka koje je dobilo posao u okviru, kako je to nazvano, Integriranog programa Civitas sacra, a koji podrazumijeva i gradnju Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova ‘Civitas sacra – Sveti grad’ u palači Galbiani.

Danas i radovi ispod katedrale, posječena stabla…

Kako pojašnjavaju, stablo je stradalo jer se u projektnoj prijavi ‘Šibenska biskupija obvezala uložiti dio sredstava u lokalnu zajednicu pa je tako u partnerstvu s Gradom Šibenikom  i Turističkom zajednicom grada Šibenika obnovljeno dječje igralište na obali, postavljena je turistička signalizacija, a ovih dana će se postaviti Internetsko prezentacijski punkt u podnožju stepenica ispred katedrale.’

– Pri aplikaciji projekta ishođene su dozvole Grada i nadležnog konzervatorskog ureda za tu lokaciju. Ispred zida je uklonjeno samoniklo stablo i osušeni bršljan. No, s druge strane, površina zida stubišta koja je u raspadajućem stanju će se ožbukati i urediti, željezna ograda stubišta će se ispjeskariti i ponovno obojati, zelena površina će se urediti i opremiti klupama i totemom. Totem u sebi sadrži projektor koji je zaštićen od vremenskih uvjeta i vandala te će projicirati na montažno platno (nategnuto na novouređeni zid) promotivni film o šibenskoj katedrali, Interpretacijskom centru i samom gradu Šibeniku. Ujedno se u tijelo totema ugrađuje touch screen sa servisnim informacijama Interpretacijskog centra, katedrale i ostalih turističkih atrakcija u jezgri, zajedno sa wifi routerom koji će svima omogućiti besplatni Internet. Totem će služiti i kao pozicija na kojoj će turistički vodiči svojoj grupi biti u mogućnosti preko personalizirane šifre projicirati bilo kakav promidžbeni film ili drugi video uradak vezan za posjet samom gradu ili znamenitostima. Uz sve to vratit će se originalno rasvjetno tijelo na kameni kandelar na vrhu stepenica te će se nastojati vratiti i srušeni kameni kandelar s rasvjetom u podnožju istih – stoji u priopćenju kojeg potpisuje Kocka za Šibensku biskupiju.

Obilazak odgovornosti , obilazak pameti, obilazak brige za svoj grad…

No mnogi u Šibeniku su ljutiti i zbog drugog nereda u središtu grada koje je posljedica uređenja velebnog Interpretaciskog centra za šibensku katedralu, a koja se pak nalazi svega stotinjak metara niže niz ulicu. Iz grada su nemušto i prilično nonšalantno odgovorili na pritužbe građana što u samom srcu grada, na trgu Medulić, a za potrebe toga crkvenog projekta, dugo vremena bila raskopana najuža gradska jezgra, te se tuda nije moglo proći pješice, dok su uokolo tutnjali kamioni.

No, nakon tzv. završetka radova, sada na  polovici trga više nema drevnih kamenih vremenom uglačanih ploča, a koje Šibeniku daju posebnu ljepotu i draž, te im dijelom duguje što je privlačan turistima.

Sada je na tom dijelu trga i dalje beton, a ploče nisu postavljene.  Što se s njima desilo, nitko nije pojasnio, tek je ‘objašnjeno’ da su bile stare i derutne. Ovo prvo je jamačno istina, no jednako ‘derutnima’ se mogu proglasiti i sve ostale kamenom popločane ulice. Iz gradske uprave su tek poručili da se kasni s nabavom ‘novih ploča’ (!) jer nije na vrijeme izrađen troškovnik. Bit će postavljene do početka turističke sezone, nehajno i ležerno poručuju.

Tako bi projekt Civitas Sacra, što znači Sveti grad, bez problema u ovom slučaju mogao biti preimenovan u Civitas Devastata (Devastirani grad). 

Građani se snalaze

Zapravo je, najblaže rečeno, ironično kako projekt kojemu je svrha ‘valorizacija kulturne baštine’ sada usput nanosi i štetu toj istoj kulturnoj baštini.

Posve je jasno da se nema dovoljno poštovanja niti se previše brine o iznimnoj šibenskoj baštini, te je se uzima ‘zdravo za gotovo’, a osobito je bolno štovateljima ljepota Šibenika bilo gledati kako se u radovima odnose prema okolnim trgićima i arhitektonskim detaljima koji su posvremeno zatrpavani građevinskim otpadom i alatom, s potpunim nerazumijevanjem vrijednosti i odsustvom poštovanja i svijesti za važnost pažljivijeg odnosa prema osjetljivom gradskom tkivu.

Tome u prilog govori i kako se kamionima radi potrebe privatnih investicija na šibenskoj Gorici dopušta prometovanje kamionima uz kamenite stube u Ulici don Krste Stošiča. Kamene stube su već grozno oštećene u svakodnevnom drndanju kamiona.

Razvaljene stube kojima prolaze kamioni

Takvo što ne bi bilo moguće u sličnom povijesnom gradu u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj…  Devastatori i oni koji su im to dopustili bili bi ekpresno kažnjeni i smijenjeni.

Možda ne bi bilo loše da se gradom prošetaju i oni koji njime upravljaju, kao i komunalno i prometno redarstvo, a koje ponajviše služi kako bi kažnjavalo vlastite građane koji parkiraju ispred svojih kuća, umjesto da strogo kažnjavaju i nadgledaju kaotično prometovanje kamiona i bagera po najužoj gradskoj jezgri.

Uostalom pogledajte fotografije…

Smeće na Meduliću

Obilazak odgovornosti

Obilazak odgovornosti , obilazak pameti, obilazak brige za svoj grad…

Bageri i građevinski strojevi okupiraju jezgru mjesecima

Odnos prema baštini

Smeće na Meduliću

Nehajno ostavljeni otpad

O projektu

Table posvuda po gradu…

Razvaljene stube kojima prolaze kamioni

Beton na mjestu nestalih ploča

‘Projekt’

Građani se snalaze

Danas i radovi ispod katedrale, posječena stabla…

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI