Neovisni novinarski portal
18.1.2022.
životinje i ljudi
U prvom planu mrtvi vukovi (foto Ured predsjednice RH)

Lovac je lovcu lovac

U prvom planu mrtvi vukovi (foto Ured predsjednice RH)

Posljednjih dana su se zaredale oružane nesreće među lovcima. U tim lovačkim pričama ovoga puta nisu stradali veprovi i medvjedi nego ljudi, tj. lovci i to svi na isti način: pucajući iz lovačkih pušaka ustrijelili su jedni druge gađajući neku (ne)sretnu životinju.

Jedan je 33-godišnji lovac teško ozlijeđen pokraj Lipovljana u petak  oko 10.30 sati, u takozvanom državnom lovištu kod mjesta Kraljeva Velika. Pogodio ga metak kolege lovca.

– Prilikom lova metak iz puške drugog lovca pogodio je 33-godišnjeg lova. Pružena mu je pomoć u KBC-u Osijek, gdje je utvrđeno da je zadobio teške tjelesne ozljede – izvijestila je PU osječko-baranjska.

Gotovo istodobno je u Žitniću, selu između Šibenika i Drniša, u lovu stradao  40-godišnji lovac: pogodio ga kolega i vršnjak. Nesretnik je zbog teških ozljeda prebačen u splitsku bolnicu.

Lovac ubio najboljeg prijatelja, muž upucao ženu umjesto fazana

No ima i gorih priča: pred koji mjesec je 47-godišnji lovac ubio najboljeg prijatelja lovca (48) u šumi kod mjesta Zvoneća kod Opatije.

U mjestu Sračincu, na predjelu zvanom Vukovica, na području Zelendvora u Varaždinskoj županiji, neki je Nijemac koji je, kao i mnoštvo Talijana, Austrijanaca… došao pucati po hrvatskim zečevima i pticama, jer su u svojim ekološki devastiranim  državama pobili sve živo, osim životinja u ZOO vrtovima.

Mrtve životinje u muzeju (foto Ured predsjednice RH)

– Tijekom organiziranog lova pucao je iz puške prema fazanima i, k najvjerojatnije pušku usmjerio prema njihovu letu, a ne u zrak, pa je dio sačme pogodio i ozlijedio njegovu 43-godišnju suprugu, također državljanku Njemačke. Ona je stajala uz štand tridesetak metara od njega – pojasnili su varaždinski policajci.

Tri tjedna ranije na varaždinskom području je u Sudovcu smrtno stradao 34-godišnji lovac kojeg je pogodila sačma iz puške 42-godišnjeg lovca, a u noći s 9. na 10. listopada u Kameničkom Podgorju poginuo je 59-godišnji lovac koji je pao s drvene pokretne čeke koju je postavio na krov vozila. Čini se kako su lovcima postali najveća opasnost – lovci.

Lovac je lovcu lovac.

Propucan je  nedavno i lovac Slovenac na Pagu… Popis lovačkih nesreća u kojima stradavaju lovci je podugačak, a, sudeći prema izvještajima iz crnih kronika, međusobno propucavanje među lovcima je sve češće.

Inače, lovci su osim za same sebe postali realna opasnost i za brojne ne-lovce koji vole boraviti u prirodi: šetati se, planinariti, voziti bicikl  tako dalje. Pritužbe ne-lovačkog stanovništva na bahato i pogibeljno ponašanje pojedinih lovaca odnosno lovačkih grupa su učestale. Najgore je vikendom, kada ionako puno ljudi boravi u prirodi bilo radi rekreacije, bilo zbog poljodjelstva u maslinicima, vinogradima, voćnjacima i na njivama. Nerijetko se lovci ljute na planinare jer bezveze hodaju šumom i plaše im životinje.

Muž i žena umalo stradali loveći lignje

U svakom slučaju, kada se boravi u prirodi treba biti vrlo oprezan, jer se pucnjevi subotama i nedjeljama čuju odasvuda… -upozoravaju u jednom splitskom planinarskom društvu.

Iz nekog razloga veći dio lovaca smatra kako je priroda tu zapravo zbog njih, te da imaju prednost i polažu veće pravo na šume i brda nego druge neneaoružane osobe kojima za relaksaciju nije potrebno usmrtiti neku životinju iz puške. Seosko stanovništvo se žali kako neki lovci pucaju u blizini njihovih kuća, žale se i otočani, na primjer na Žirju, gdje uvozni lovci desantiraju na škoj i krenu u potragu za nesretnom živinom, protom ne mareći previše na pritužbe ionako malobrojnog otočnog življa.

Deseci rogatih životinja ostalo je bez glave i rogova (foto Ured predsjednice RH)

.Često su znali stradati i seoski psi koje bi neki oštrooki lovac zamijenio za vepra ili zeca, prije par godina su umalo smrtno stradali muž i žena koji su u brodici na moru lovili lignje, dok je s obližnjeg otoka Tijata odjekivala lovačka puščana kanonada. Meci su im zujali oko glave, a spasili su se lijeganjem u potpalublje.

Nedavno je čak i šibensko-kninski župan G. Pauk zamolio lovce kojima je poklonio 296 tisuća kuna za ‘unaprijeđenje lovstva’ da pripaze na bicikliste i da ne pucaju prema njima, budući da je biciklistički odnosno cikloturizam postao jedna od najperspektivnijih gospodarskih grana u zapuštenom zaleđu koje su politički mudraci posljednjih desetljeća gotovo posve zanemarili.

Dakako, ovo je prilika da podsjetimo i kako je predsjednica RH dodijelila priznaje krovnoj udruzi lovaca u Hrvatskoj – Hrvatskom lovačkom savezu Za osobite zasluge u području očuvanja ekološke i biološke raznolikosti, sustavnom dugogodišnjem gospodarenju divljači te promicanjem lovstva kao gospodarske i turističke grane u Republici Hrvatskoj i u svijetu

Predsjednica među prepariranim lešinama i otpiljenim rogovljem

Taj savez okuplja osobe u Hrvatskoj koji uglavnom vikendom tumaraju hrvatskim šumama i livadama, ali i u blizini naselja, ne bi li iz puške ubili neku životinju. Životinja je sve manje, a lovaca sve više, pa se i zato dogodi da upucaju jedan drugog. Nadalje, lovstvo je  unosan biznis, a hrvatski političari vole i novac i lov, pa su nerijetko i predsjednici lokalnog HDZ-a ili neke druge stranke  istodobno i čelnici lovačkih udruženja. Po hrvatskoj lijepoj prirodi sve je više naoružanih inozemnih lovaca, koji dolaze ubijati  hrvatske zečeve, divlje svinje i srne, budući da su u svojim matičnim zemljama pobili većinu divljih životinja, pa više nemaju u što pucati. Od takvih profitiraju krupne njuške koji od države često dobivaju goleme površine ‘na upravljanje’ ili istih postaju vlasnici u nekim nejasnim okolnostima (npr. Todorić).

Zanimljivo je kako je predsjednica RH čelništvu središnje nakupine lovaca prije dvije godine (pogledajte TRIS) dala visoko državno priznanje i to ‘za osobite zasluge u području očuvanja ekološke i biološke raznolikosti’. Nije baš jasno kako se to čuva ekološka i biološka raznovrsnost tako da se ustrijeli medvjed, upuca lisica ili iz pušaka usmrti bilo koja životinja, ili pak k tome i rani ili ubije čovjek.

– Za osobite zasluge u području očuvanja ekološke i biološke raznolikosti, sustavnom dugogodišnjem gospodarenju divljači te promicanjem lovstva kao gospodarske i turističke grane u Republici Hrvatskoj i u svijetu, a u prigodi 90. obljetnice rada i djelovanja, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je priznanje Hrvatskom lovačkom savezu, Povelju Republike Hrvatske.Predsjednica Republike Povelju je uručila predsjedniku Saveza Đuri Dečaku koji je Predsjednici tom prilikom uručio plaketu u znak zahvalnosti za pokroviteljstvo nad obilježavanjem 90. obljetnice osnutka Hrvatskog lovačkog saveza – javljali su tada i na stranicama predsjednica.hr. prilažući fotografije K.G. Kitarović među preparirarnim lešinama vukova, medvjeda i srna s iskeženim zubima, te među desecima rogova otpiljenih s upucanih jelena i drugih rogatih životinja.

U prvom planu mrtvi vukovi (foto Ured predsjednice RH)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI