Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
POLITIKA
Hrvatski veleposlanik I.Del Vechio mora otići s dužnosti zbog sudjelovanja na bizarnoj banjalučkoj proslavi

Hrvatski veleposlanik I.Del Vechio mora otići s dužnosti zbog sudjelovanja na bizarnoj banjalučkoj proslavi

Iako je sudjelovanje predsjednika HDZ-a BiH, Dragana Čovića, na proslavi neustavnog praznika Republike Srpske u Banja Luci, stavljeno u prvi plan u većini medija, činjenica da je ospkurnoj svečanosti prisustvovao i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio, daleko je poraznija i skandaloznija. Hina najavljuje, pozivajući se na neimenovane izvore iz Banskih Dvora, kako će Del Vechio danas biti pozvan na konzultacije u Zagreb. Konzultacije? O čemu će se konzultirati? Jedino ispravno bilo bi priopćiti mu da podnese ostavku, ili ga naprosto razriješiti dužnosti.

Što radi veleposlanik Hrvatske na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja “dana republike” RS kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim? Što radi hrvatski veleposlanik na događaju kojim se slave osuđeni ratni zločinci, među kojima i oni ( pripadnik zloglasnog Kninskog korpusa Slavko Lisica ) koji su odgovorni za granatiranje hrvatskih gradova, stradavanje civila i uništavanje kulturnih, vjerskih i gospodarskih objekata ( Šibenik 1991. ) ?

Zbog čega se veleposlanik odazvao pozivu Milorada Dodika i sudjelovao na tom bizarnom skupu koji je, uz ostalo, odao počast odlikovanjem bivšem JNA oficiru pravomoćno osuđenom na 15 godina zatvora pred hrvatskim sudom? Je li, zajedno sa šefom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, ponosnim vlasnikom počasnog doktorata Zagrebačkog sveučilišta, srčano aplaudirao u trenutku uručivanja ordena “Karađorđeve zvijezde RS” sinu Slavka Lisice? Nije li bar to trebao biti trenutak otriježnjenja u kojem će veleposlanik napustiti skup?

U pravu je SDP-ov zastupnik Arsen Bauk koji je jutros na svom facebook profilu napisao:
“Ako je veleposlanik Republike Hrvatske jučer na svoju ruku otišao u Banja Luku ( čak se i rimuje), onda mora otići on.
Ako je otišao uz “blagoslov” ministrice vanjskih poslova, onda mora otići ona.
Ako su odlaskom na proslavu željeli nešto poručiti “političkom Sarajevu”, izabrali su dosta glupi način. To bi otprilike bilo kao da odem gostovati u Bujicu kako bih kritizirao predsjednicu i premijera…”

Što je, naposljetku, interes Hrvatske u BiH koji su dužni promicati hrvatski diplomati i političari? Nije li to razvijanje prijateljstva i suradnje između dviju legitimnih, međunarodno priznatih država , Hrvatske i BiH, a ne javno davanje podrške jednoj nakaradnoj paradržavi i njezinoj vrhuški zbog osobnih prijateljstava i ( stranačkih ) interesa, a na štetu Hrvatske i BiH i njihovih međusobnih odnosa?

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI