Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
brejkingnjuz
Ilustracija: Franjo Tuđman iz vremena kada je zvijezda petokraka bila uobičajena pojava na njegovoj uniformi

Bespuća povijesne neozbiljnosti:
Srp i čekić na spomeniku F. Tuđmanu (FOTO)

Ilustracija: Franjo Tuđman iz vremena kada je zvijezda petokraka bila uobičajena pojava na njegovoj uniformi

Na novom golemom spomeniku Franji Tuđmanu u Zagrebu kod Vukovarske ulice netko je na postolju crnim sprejem nacrtao srp i čekić, inače simbol zajedništva industrijskih radnika i poljoprivrednika u pokojnim socijalističkim državama. Policija marljivo traži srpočekičara, odnosno crtača  simbola kojega su se ne tako davno u svojim iskaznicama imali mnogi koji i danas vladaju Hrvatskoj.

Srp i čekić jutros u Zagrebu (foto: printscreen Facebook)

Neki se mediji zgražaju zbog vandalizma, no priznajmo kako je zanimljivo kako je i sam Franjo Tuđman u svojoj dugogodišnjoj partizanskoj, pa onda u uniformi generala propale bivše jugoslavenske armije, također u svojem okruženju ili na sebi imao istaknut spomenuti simbol.

Tito i Tuđman u Kumrovcu

Taj je simbol bio vidljiv i na postavu Muzeja revolucionarnog pokreta i Narodnooslobodilačke borbe u Kumrovcu 1962. godine, koju su jednom prilikom zajedno razgledavali Josip Broz Tito i Franjo Tuđman.

Ovo je prilika podsjetiti se kako je F. Tuđman bio sudionik antifašističkog i antiustaškog pokreta od 1941. godine, dijelom i kao kao obavještajni časnik. Nakon rata kao mlad i vrlo ambiciozan i podoban se  strelovito uspinjao u karijeri, najprije se našao u Glavnom stožeru JNA, potom na visokim vojno-političkim položajima: u tzv. Glavnoj personalnoj upravi, ministarstvu obrane i generalštabu. Završio je studij na Višoj vojnoj akademiji 1957., te postao najmlađi general JNA još 1959. godine.

Tito i Tuđman u Kumrovcu 1962. godine (foto Facebook)

Nakon toga je osnovao Institut za historiju radničkog pokreta u Zagrebu čiji je ravnatelj bio od 1961. do 1967. godine. Kao povjesničar je najviše pisao o povijesti Komunističke partije Hrvatske.
Na zagrebačkom sveučilištu, na Fakultetu političkih znanosti, je predavao predmet “Socijalistička revolucija i suvremena nacionalna historija”.

Kako piše u njegovim biografijama, svoju početnu ulogu u komunističkoj partiji Jugoslavije imao je kao rukovoditelj tehnike Okružnog komiteta Krapina, bio je rukovoditelj ilegalne partizanske tiskare (Glas Hrvatskog zagorja), potom zamjenik političkog komesara Zagorskog partizanskog odreda, a onda je unaprijeđen u zamjenika političkog komesara Udarne brigade Braća Radić, pa avansira u 32. zagorsku diviziju NOVJ na položaj vršitelja dužnosti političkog komesara, bilježe biografi.  Slijedi uspon u personalni odsjek 10. zagrebačkog korpusa, pa odlazak u Beograd gdje je predstavnik Narodne republike Hrvatske u Vrhovnom štabu Jugoslavenske armije.

Oženio se u Beogradu na Titov rođendan

Franjo Tuđman se potom u Beogradu  oženio sa suprugom Ankicom 25. svibnja 1945. godine na prvi Dan mladosti koji se u socijalističkoj Jugoslaviji slavio kao službeni rođendan Josipa Broz Tita. Bio je predsjednik i Jugoslavenskog sportskog društva Partizan (beogradski nogometni klub).

Tito i Tuđman (desno iza njega) u Muzeja revolucionarnog pokreta i Narodnooslobodilačke borbe u Kumrovcu 1962. godine

Kako je Tuđman isticao u jednom intervjuu, od dugogodišnjeg zatvora (prijetilo mu je i 20 godina robije) zbog sumnji kako je špijun, spasio ga je Josip Broz Tito naređujući ondašnjem hrvatskom i jugoslavenskom komunističkom vodstvu da „Tuđmanu ne pakuju“.

-U vrijeme slamanja Hrvatskog proljeća htjeli su me osuditi zbog tobožnje špijunaže. No Krleža je rekao Titu da nema osnove za to. Tito ga je poslušao i poručio komunističkom vodstvu da, kako je rekao, ne pakuju Tuđmanu. Umjesto 15 do 20 godina zatvora koliko mi je prijetilo, dobio sam samo dvije – kazao je F. Tuđman u video zapisu iz 1997. godine na kojega se poziva Telegram, a koji je u međuvremenu izbrisan s kanala youtube (vidi poveznicu).

Jedna spomen kuća, dvije spomen ploče

Na njegovoj rodnoj kući u Velikom Trgovišću nema istaknutog srpa i čekića. Na njoj se nalaze i dvije spomen ploče: jedna namijenjena Franji T., a druga njegovom ocu Stjepanu Tuđmanu.

Dvije spomen ploče: Na onoj Franje Tuđmana ni slova o njegovoj komunističkoj prošlosti, a na očevoj nabrojane funkcije… foto TRIS/G. Šimac)

Dok na Franjinoj, dakako, nema naznaka o sudjelovanju u antifašističkom i komunističkom pokretu, na očevoj su istaknute sve njegove bitnije funkcije u ondašnjoj komunističkoj i partizanskoj vlasti.

Za kraj, nakon crtice o povijesno (ne)ozbiljnoj crtariji na spomeniku, donosimo vam  na čitanje i kao poticaj na razmišljanje završne 3 rečenice iz knjige dr. Franje Tuđmana naslovljene Bespuća povijesne zbiljnosti, a koja se na Njuškalu može kupiti za 70 kuna:

‘A ne može biti dvojbe da se baš u spoznaji nužnosti premašivanja povijesnih zlozbiljnosti, i hudobnih osvada, očituje stupanj razvića pojedinih nacionalnih bića. Pače: dostignute zreloće u njihovoj iskonskoj težnji da kao nezamjenjivi čimbenici i postanu i priznati punopravni subjekti državnom i međunarodnom zajedništvu. Danas već u okviru i europske i svjetske zajednice naroda.’

Franjo Tuđman iz vremena kada su zvijezda petokraka i srp i čekić bili uobičajena pojava na njegovoj uniformi

Spomen kuća u rodnom mjestu Tuđmanovih, Velikom Trgovišću, selu nedaleko od Kumrovca, u kojem se pak nalazi rodna kuća Josipa Broza Tita (foto TRIS/G. Šimac)

Spomenik F.T.-u dvorištu ‘Spomen škole dr. Franje Tuđmana’ u Velikom Trgovišću (foto TRIS/G. Šimac)

(foto TRIS/G. Šimac)

Još jedan spomenik u V. Trgovišću (foto TRIS/G. Šimac)

Tuđman s leptir mašnom u Biogradu (foto TRIS/G. Šimac)

Bespuća spomeničke zbiljnosti (foto TRIS/G. Šimac)

Dva Zagorca

Tags: ,

VEZANE VIJESTI