Neovisni novinarski portal
18.9.2021.
POLITIKA
Županijska skupština donijela proračun za 2019. bez potpore oporbe: Proračun je kao protočni bojler, a županija ne opravdava svoje postojanje 

Županijska skupština donijela proračun za 2019. bez potpore oporbe:
Proračun je kao protočni bojler, a županija ne opravdava svoje postojanje 

Najavljeno ukidanje pet turističkih zajednica na području županije, koncesije na pomorskom dobru te izmještanje dizalice za brodove u Docu bile su glavne teme aktualnog sata Skupštine Šibensko-kninske županije na kojoj je prihvaćen prijedlog županijskog proračuna za sljedeću godinu. Oporba nije prihvatila prijedlog proračuna ocjenjujući kako županijska uprava njime pokazuje kako godinama funkcionira tek kao protočni bojler. Proračun nije razvojni ponovno su poručili oporbeni vijećnici no nisu podnijeli niti jedan amandman.

Koliko naselja u Šibensko-kninskoj županiji nema pitku vodu i struju, pitao je na aktualnom satu Krunoslav Mazalin iz Hrvatske stranke umirovljenika. Nije to bilo prvi put da postavlja to pitanje no ponavlja ga, kazao je Mazalin, jer nikako da dobije odgovor. A današnjim odgovorom od župana Gorana Pauka ne može biti zadovoljan baš kao ni žitelji županije: jer pitanje osnovne infrastrukture nije u nadležnosti županije!
– Mi nemamo tu evidenciju niti se bavimo tim djelatnostima, postoje Vodovod i Elektra koji bi vam trebali znati odgovoriti, kazao je župan Pauk. Tako sada znamo kako osnovni uvjeti za život odnosno pitanje osnovne infrastrukture nisu u nadležnosti županije pa se onda ne trebamo čuditi zašto se ljudi iseljavaju.

Dizalica za brodove u Docu primjer nereda na pomorskom dobru

U nadležnosti županije nije ni dizalica za brodove u šibenskom Docu. Naime nakon što je zabranjen rad dizalice i najavljeno njeno izmještanje stotinjak stanovnika Doca pokrenulo je peticiju i zatražilo izdavanje koncesije kako bi dizalica ostala. Da se problem dizalice stavi na dnevni red Županijske skupštine, Dolačani su tražili dopisom s pitanjima na koja žele odgovor, a koje je postavila vijećnica s Nezavisne liste Stipe Petrina, Iris Ukić Kotarac.
Kako je moguće da je dizalica svih ovih godina uredno radila, ako za nju nije bila raspisana koncesija?, Kako je Grad Šibenik  za dizalicu mogao ubirati naknadu za korištenje javne površine, ako se ona nalazi na pomorskom dobru?, Zašto županija nikad nije pokušala srediti sve potrebne papire da bi dizalica radila legalno?, Po kojim je zakonima dizalica uopće dana na korištenje?-pitanja su iz dopisa Dolačana Županijskoj skupštini.
– Prvi put smo na klupe dobili obavijest koju su građani poslali županiji vezano za dizalicu u Docu. Građani Doca traže objašnjenje uz događanja vezana za dizalicu. Ta dizalica je simbol nereda koji vlada u županijskoj i gradskoj upravi, kazala je Ukić Kotarac.
No dizalica u Docu nije u nadležnosti županijske uprave, bila bi da je sve u skladu s propisima ali nije, odgovorio je župan Pauk.
-Županija je dobila formalni zahtjev četvrti Stari grad za raspisivanje koncesije na dijelu pomorskog dobra u Docu na kojem je dizalica  U tom dijelu imamo utvrđenu granicu pomorskog dobra, ali ona nije upisana u zemljišne knjige. Utvrđeno i upisano pomorsko dobro temelj je za postupak izdavanja koncesije i temelj za utvrđivanje lučkog područja na kojem mogu biti dizalice za brodove, odgovorio je Pauk.
Kako pomorsko dobro nije upisano u zemljišne knjige koncesija se ne može raspisati, objasnio je Pauk i dodao kako komunalno uređenje Doca ne uključuje dizalicu za brodove te da će županijska Lučka uprava dizalicu postaviti u Vrnaži.
Vijećnica SDP-a Anita Jakšić postavila je pitanje o najavljenom ukidanju pet turističkih zajednica na području županije odnosno je li županija uputila protestno pismo nadležnom ministarstvu.
– Naš je stav da neke od turističkih zajednica koje kvalitetno rade ne bi trebalo ukidati i to smo prenijeli resornom ministru. Njegov odgovor je kako je zakon u pripremi i kako još ništa nije odlučeno. Borimo se da sačuvamo turističke zajednice kojima administrativni troškovi ne prelaze 30 posto ukupnih sredstava, odgovorio je Pauk.

Oporba: Proračun protočni bojler, županija ne opravdava svoje postojanje

Šibensko-kninska županija u 2019. godini planira proračun od 656.987.000 kuna, što je 55 milijuna kuna više u odnosu na ovogodišnji.
–Ukupni prihodi planirani su u iznosu od 642 milijuna kuna, a na povećanje su najvećim dijelom utjecali prihodi od HZZO-a, koji su veći za 14 milijuna kuna i prihodi od poreza koji rastu za oko 6 milijuna kuna. Iz državnog proračuna obnovu kuće Iljadica država pomaže sa 100 tisuća kuna, za potpore obrtnicima sa 125 tisuća kuna, za prijevoz učenika iz državnog proračuna stiže 11,5 milijuna kuna, a za sufinanciranje hitne pomoći u sezoni 110 tisuća kuna, započeo je Pauk dugo obrazlaganje prijedloga proračuna.
Raspravu o prijedlogu proračuna pokrenuo je Ivica Ledenko iz Nezavisne liste Loza, komentirajući kako je županovo izlaganje pokazalo kako je proračun protočni bojler:
-Dođu novci-odu novci, proračunski korisnici ih uzmu i što je ostalo. Vrlo malo i ništa. Amandmane na proračun nemamo. Od toga smo odustali jer u Saboru smo tražili dodatni novac za projekte u Šibensko-kninskoj županiji i sve nam je amandmane odbila vladajuća koalicija, kazao je Ledenko dodajući kako će sljedeće godine nama susjedne županije imati stotine milijuna investicija u turizam, a Šibensko-kninska samo 7 milijuna.
-Postavlja se pitanje što ste vi svojim radom učinili da se ovdje događa život. Niste učinili ništa, ova županija odumire. Nastavite li s ovakvim radom, ne opravdavate svoje postojanje. Gospodo uozbiljite se, ako nastavimo ovakvim tempom i ovakvim radom skupštine vrlo je upitno čemu ova županija služi, zaključio je Ledenko.

Županiji ne trebaju državne potpore?

Iris Ukić Kotarac komentirala je činjenicu kako su u proračunu za 2019. godinu državne potpore tek za milijun kuna veće u odnosu na ovu godinu:
-Prema potporama koje dobijamo od Vlade, ovdje u bastionu HDZ-ove vlasti 9.izborne jedinice, praktički se nismo makli. Što radi HDZ u korist građane županije? Da je Šibensko-kninska županija jako daleko u odnosu na susjedne vidimo iz najvažnijih dijelova proračuna za 2019. godinu. Za razvoj gospodarstva predviđeno je 680 tisuća kuna, a za poticanje razvoja turizma 405 tisuća. Susjedna Zadarska županija u razvoj turizma ulaže 1,1 milijun kuna. Mi za poljoprivredu planiramo 3 milijuna kuna, a Zadarska županija 36 milijuna kuna. U ono što bi trebala biti okosnica razvoja županija ulaže jako malo, kazala je Ukić Kotarac dodajući kako je naša županija u kategoriji ispodprosječnih zajedno s nerazvijenijim županijama, dok su dvije susjedne županije među iznadprosječno razvijenima.
Više potpora iz države županiji ne treba jer ono što nam treba dobivamo iz europskih fondova, odgovorio je Pauk dodajući kako nije dobro generalno uspoređivati Splitsko-dalmatinsku i Zadarsku županiju s našom jer za uspoređivanje treba uzeti jabuke iste veličine.
Na tu je izjavu Ukić Kotarac replicirala kako plaća župana Šibensko-kninske županije iznosi 19 tisuća kuna, a plaća župana razvijenije Zadarske županije 20 tisuća kuna.Ta je usporedba ostala bez županovog komentara.
Da se u županijski malo toga mijenja kad je u pitanju proračun kazala je i vijećnica iz HNS-a Vlatka Duilo:
-Ovo mi je šesti proračun i on je gotovo u dlaku isti kao prethodni. Ima dobrih projekata ali budimo realni idemo malim koracima i to nije dovoljno. I ja ću sad usporediti kruške i jabuke. Varaždinska županija ima 700 milijuna kuna pripremljenih projekata, Bjelovarsko-bilogorska 400 milijuna,…a mi tu spominjemo projekt kuće Iljadica i 100 tisuća kuna. Kad povučem paralelu ovo je deprimirajuće, nije ambiciozno, nismo inovativni i mislim da je krajnje vrijeme da u projektnom smislu napravimo konkretniji iskorak.
Vlatka Dulio jedina je reagirala na županovu izjavu kako pitanje koliko naselja u županiji nema vodu ili struju nije u nadležnosti županije.
-Moram reći i kako me ražalostilo kako ste vi župane rekli kako je pitanje vode i struje komercijalno pitanje. Nije istina. U zaleđu županije postoje male općine i mala naselja koja još uvijek nemaju vodu.To je minimum standarda. Zašto ne bi županija mogla sufinancirati projekte vodoopskrbe? Sad je proračun veći za 12 milijuna kuna, sljedeće dodatno za 6 milijuna kuna, ali ja to povećanje u proračunu ne vidim, kazala je Duilo.
Na kraju rasprave SDP-ova vijećnica Anita Jakšić prigovorila je što u njemu nema stavki za izradu studije izvodljivosti brze ceste Šibenik-Drniš-Knin, za lokacijsku dozvolu spoja Poda na autocestu ili za čvor Rokići te nastavila s kritikama o malim ulaganjima. Predviđenih 400 tisuća kuna u proračunu za razvoj turizma je manje nego za osobnu županovu promidžbu, zaključila je Jakšić raspravu o prijedlogu županijskog proračuna za 2019. godinu, koji je na kraju prihvaćen kao i odluka o izradi sedmih izmjena Prostornog plana županije.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI