Neovisni novinarski portal
18.9.2021.
POLITIKA
Potpredsjednici GO SDP-a Šibenik, Ivan Rajić i Ivana Vučenović

Šibenski SDP:
Od gradonačelnika očekujemo da zatražiti ostavku gradskog vijećnika Zmijanovića zbog promocije knjige “Radni logor Jasenovac”

Potpredsjednici GO SDP-a Šibenik, Ivan Rajić i Ivana Vučenović

Prijedlog proračuna Grada Šibenika za 2019.godinu, koji je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Šibenika, utvrđen je bez sudjelovanja Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, upozorili su na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednici gradskog SDP-a, Ivan Rajić i Ivana Vučenović. Od gradonačelnika Burića traže ostavku gradskog vijećnika Branimira Zmijanovića zbog promocije knjige “Radni logor Jasenovac”.

Dok drugi gradovi svoje građane aktivno uključuju u razvoj bitnih projekata, šibenska HDZ-ova gradska vlast po prvi je puta izostavila sve gradske četvrt i mjesne odbore iz procedure donošenja proračuna, istaknuo je Ivan Rajić.
– Ovakvim nedemokratskim postupkom aktualna gradska vlast na krajnje politički nekorektan način oduzela je demokratsko pravo građanima Šibenika da posredno sudjeluju u kreiranju i predlaganju prioriteta u rješavanju komunalnih problema njihovih mjesta i gradskih četvrti. Takav potez čudi ako se zna kako HDZ drži, uz izuzetak Rasline, sve gradske četvrti i mjesne odbore na području Šibenika, kazao je Rajić.
Ovim činom omalovažavanja Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, aktualna gradska vlast pokazuje svoju nedemokratičnost i bahatost, nastavio je Rajić:
– Ono što posebno žalosti jest činjenica kako je većina predsjednika gradskih četvrti i mjesnih odbora, a koji redom dolaze iz HDZ-a i koalicijskih im partnera, prihvaćaju ovakvo ponašanje gradskih vlasti, direktno vrijeđajući ljude koji su im dali povjerenje.
Ivana Vučenović pozdravila je najavu šibenske Gradske uprave o povećanju iznosa naknade za novorođeno dijete, što je SDP i predlagao. No povećanje naknade za prvorođeno dijete sa 1 200 na 1 500 kuna, odnosno s 1 400 na 2 000 za drugorođeno dijete, nazvala je zamazivanjem očiju javnosti, jer ta sredstva nisu dovoljna ni za pelene.
Na pitanje hoće li podržati  proračun Grada Šibenika za sljedeću godinu, Rajić je prvo odgovorio kako ne mogu podržati proračun koji dodatno povećava kreditno opterećenje Grada Šibenika. No nakon što je najavio kako će SDP imati i nekoliko amandmana na proračun, na isto pitanje novinari su dobili drugačiji odgovor.
– Bit ćemo zahvalni, ako nam prihvate amandmane. U raspravi ćemo vidjeti u kom pravcu idu i amandmani i proračun. O svemu ćemo još raspraviti, odgovorio je Rajić ne želeći prejudicirati ishod sutrašnjeg glasanja o proračunu. No jasno je kako bi se SDP-ovci našli u nezgodnoj situaciji kada bi glasali protiv proračuna u koji su uvršteni i njihovi amandmani.
Ivana Vučenović se osvrnula i na šibensku promociju knjige “Radni logor Jasenovac”, a na kojoj je kao predstavljač sudjelovao HDZ-ov gradski vijećnik Branimir Zmijanović.
– U šibenskoj knjižnici nedavno je održan sramotni događaj, promocija knjige u kojoj se relativizira ustaški režim i prekraja povijest, a čiji je uvodničar bio HDZ-ov gradski vijećnik. Svi oni koji poštuju ustavni poredak RH ne mogu podržavati teze koje su iznesene u toj knjizi. I zato od gradonačelnika tražimo očitovanje i očekujemo da će od svog vijećnika zatražiti političku odgovornost, ali i ostavku u Gradskom vijeću, poručila je Vučenović.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI