Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
INTERVJUI / LJUDI
Razgovor s povodom/Vjeran Piršić, predsjednik savjeta udruge Eko Kvarner: Crnogorci grade fotonaponsku elektranu od 200 megavata, a mi promašeni projekt LNG-a na Krku

Razgovor s povodom/Vjeran Piršić, predsjednik savjeta udruge Eko Kvarner:
Crnogorci grade fotonaponsku elektranu od 200 megavata, a mi promašeni projekt LNG-a na Krku

Hoće li Vlada odustati od plutajućeg LNG terminala na Krku nakon debakla koji je doživio natječaj za zakup kapaciteta terminala na koji su se s obvezujućim ponudama javile tek dvije hrvatske državne tvrtke, Ina i HEP, za koji, dakle, u okruženju apsolutno nema nikakvog interesa? O tome i svim implikacijama ovog, kako mnogi tvrde, promašenog, projekta, i metodama “borbe” protiv nastavka njegovog forsiranja za tuđe interese, a na račun građana Hrvatske, razgovarali smo sa predsjednikom savjeta udruge Eko Kvarner, Vjeranom Piršićem.

Pitali smo ga i o razlozima zbog kojih udruga više ne podupire plutajući terminal kojeg je ranije prihvaćala, o spornoj studiji utjecaja na okoliš koju je udruga naručila, a na čijim se stranicama nalazi logo zagrebačke tvrtke kćeri Gazpromovog poslovnog partnera i mogućim izlazima iz ove slijepe ulice…

-Kako objašnjavate da se na natječaj za zakup kapaciteta LNG-a na Krku nije javio nitko osim domaćih nacionalnih kompanija?

Taj debakl je apsolutno očekivan. Još prije pet godina kada je na čelu LNG Hrvatske bila stara uprava koja se korektno prema nama na Krku odnosila, svi su se čudili otkud zagovarateljima projekta takav optimizam u pogledu potencijalnog interesa za kupovinu plina sa LNG-a na Krku. Imamo cijelo vrijeme taj forsirani optimizam koji se sada pokazao potpuno nerealnim. Sa svim zemljama u okruženju, potencijalnim zakupcima na terminalu, Slovenijom, Mađarskom, BiH, Srbijom … Hrvatska nema dobre odnose, i one neće tako lako prihvatiti političko lobiranje iz Hrvatske za gospodarski neodrživ projekt, a kamoli tek ugroziti odnose sa Rusijom. Sad se vidi da je to čisti PR projekt koji je sustavno forsirao priču o Hrvatskoj kao velikoj regionalnoj enegetskoj sili, a mi koji smo pokušavali racionalizirati projekt cijelo vrijeme bili smo pod medijskom paljbom. A samo dvije hrvatske državne tvrtke su dale obvezujuće ponude i to za zakup kapaciteta terminala od svega 0,53 milijardi kubika plina, a po tvrdnjama samih zagovornika projekta potreban je zakup minimalno 1,5 milijardi kubika od ukupnog kapaciteta od 2,6 milijardi. Dakle, dobili smo obvezujuće ponude za samo trećinu minimalnog kapaciteta koji bi jamčio makar “pozitivnu nulu”.

-Što sada? Hoće li Vlada odustati ili će projekt nastaviti forsirati unatoč svemu?

Zadnji spin je da će Hrvatska ostati bez plina u slučaju prekida opskrbe preko Ukrajine. Što je netočno. Studija iz 2015. ( financirana od strane EU ) jasno pokazuje da eventualno Mađarska može biti ugrožena prestankom transporta plina tim pravcem, a ni Hrvatska ni Slovenija nisu time ugrožene. Sad je pitanje zašto nas sve hrvatske vlade koje su forsirale ovaj projekt prave budalama?

-Čiji interes Vlada zagovara ovakvim projektom, a hrvatski očigledno nije?

Nesporni je interes SAD-a koji želi prodavati svoj plin, postali su plinski izvoznici i treba im što više terminala da ga mogu prodavati. To je ona logika – “ideje naše, novci vaši”. Ali čak je i američkim izvoznicima plina jasno da se to ekonomski, financijski ne isplati. I sad imamo situaciju da se SAD ponaša kao grizli i traži od Hrvatske da investira u promašeni projekt. Najgore je od svega što se američki i ruski veleposlanik, jedan kao guverner, a drugi kao gubernator, svađaju preko Hrvatske kao pasivnog izvršitelja tuđih interesa, dakle, kao kolonije. Pitanje je tko štiti geopolitički interes Hrvatske ako naša Vlada tako bespogovorno sluša SAD. Drugo pitanje koje se s razlogom nameće kao logično jest, je li tu bilo nekih koruptivnih radnji, je li nekome obećana provizija. Jer, navodno se u takvim poslovima provizija se kreće od 2 posto naviše od vrijednosti posla, a to znači da bi bila 5 milijuna eura! Za toliko su ( navodno ) upravljačka prava u Ini predana Mađarima… I treći problem je – inercija.

Vidjeli smo kako to izgleda kad HEP zaglavinja s nekim projektom i na slučaju Plomina C. Te tri stvari dovoljni su koordibatni sustav za glupe i totalno iracionalne odluke u Hrvatskoj.

Vjeran Piršić/Foto:Tris

-Kako se boriti protiv te preskupe gluposti i inferiornosti establishmenta?

Imali smo žestoku i bolnu kampanju kako bi dokazali da je klor ( koji su planirali koristiti na terminalu ) štetan za Kvarner, i na kraju je LNG Hrvatska prihvatio naše argumente da klor ne smije u Kvarner. Ali je pitanje zašto smo se toliko svađali oko nečeg što znamo već preko 40 godina. Umjesto da Vlada odustane jer nema zainteresiranih za zakup kapaciteta, Vlada obvezuje HEP da uloži 150 milijuna eura u budući Obrovac. Razgovarao sam s nekim ljudima u HEP-u i oni su potpuno konsternirani time. LNG će zakopati HEP.

-Izjavili ste da postoje indicije kako se ovim projektom namjerno iscrpljuje HEP da bi ga sutra zainteresirani kupci što jeftinije preuzeli. Koji su vaši argumenti u prilog toj tezi?

Terminal košta 250 milijuna eura, od čega 102 milijuna daje Europska unija, a ostalo HEP. Energetski eksperti kojima vjerujemo tvrde da bi tom investicijom HEP bio realno toliko oslabljen da bi doista postao lak plijen za preuzimanje. Osim toga, zbog tog promašenog investiranja može se očekivati je i da poskupi električna energija. Nadalje, terminal treba održavati, a to je vrlo skup posao, kako se navodi u tenderu, navodno, dnevno održavanje stoji 20 tisuća eura. Prema tome, evidentno je da idemo ubijati državnu energetsku kompaniju, idemo je upropaštavati radi LNG-a jer izgradnju istoga ( usprkos očitom nepostojanju kupaca za plin iz tog terminala od nas traže Amerikanci.

-Koje je rješenje, gdje je izlaz iz ove slijepe ulice? Korištenje sunčeve energije?

Bolje je HEP-u da otkrije toplu vodu i Sunce, jer je Hrvatska po proizvodnji električne energije od Sunca tek 24-ta u Europi, a u proizvodnji tople vode od Sunca smo najlošiji ( goti čak i od Skandinavije ). Nismo u stanju napraviti toplu vodu od sunčeve energije jer sve vlade od dolaka Vrdoljaka za ministra gospodarstva nadalje sustavno zatiru obnovljive izvore energije, posebno sunčeve. Ubili su Sunce da bi progurali projekt Peruča koji je propao, isto je i s Plominom C, a sada i s LNG-em. A u našem susjedstvu, Crnogorci su, koji se pripremaju za četiri godine zatvoriti termoelektranu Pljevlja koja je na lignit i prebaciti je na biomasu, napravili međunarodni tender za fotonaponsku elektranu od 200 megavata pored Ulcinja. Posao je dobio međunarodni konzorcij u kojemu su uz Crnu Goru, Finska i Indija, a stoji 160 milijuna dolara. Taman koliko će HEP ulupati u LNG! Moja poruka HEP-u i Vladi je da odustanu od LNG-a i naprave fotonaponsku elektranu u Dalmaciji, 200 megavata snage, jer ćemo u protivnom imati LNG samo kao umjetničku instalaciju.

Uostalom, slično se već dogodilo Litvi, gdje je promet na njihovom LNG terminalu mizeran. I imajmo na umu da ovim projektom nije ugrožen samo HEP nego i Plinacro koji je napravio plinovod od Karlovca do Splita, ali se ne koristi jer nema potrošača, a sad bi još trebali napraviti i trasu od Omišlja do Zlobina…Ponavljam, HEP treba otkriti Sunce, i taj novac preusmjeriti u fotonaponsku elektranu. Imat će najveću proizvodnju kad je najveća potrošnja, dakle, ljeti, i imati će proizvodnju u blizini mjesta potrošnje. Ta je ideja radikalno ekonomičnija od bilo čega drugog a ne ugrožava okoliš jer se ne uništavaju staništa. Za razliku od vjetroelektrana koje ponekad ipak rade štetu pticama, i koje imaju mikrofrekvencije koje dokazano, imaju dugoročno štetno djelovanje ukoliko u preblizu kućama.

-Ipak, svojevremeno je i udruga Eko Kvarner zagovarala izgradnju plutajućeg terminala. Što se promijenilo da ste sada žestoki oponenti tom projektu?

Mi smo podupirali tadašnji projekt LNG terminala koji je dolazio u paketu s malom plinskom elektranom koja se veoma brzo aktivira u okolnostima kad nema vjetra i sunca, tj.imate tzv. fleksibiliti. Imate na Sjevernom moru velike vjetroelektrane i uz njih uparene male plinske elektrane za interventne situacije ( kada nema vjetra ). Prije nekoliko tjedana posjetio sam baš takav sustav tvrtke GE u Berlinu. Dakle, bili smo za mali terminal koji je primarno u funkciji podrške obnovljivim izvorima energije. Jedina realna šansa da se ukloni dizel iz transporta je LNG, i Baltik prelazi na LNG kao zamjenu za zagađivanje iz morskog prometa ( marine oil ) koje je strahovito. Projekt LNG-a koji smo podržavali imao je kao ključnu komponentu ( pored podrške obnovljivim izvorima energije ) zamjenu dizelskog goriva s LNG-om koji je ipak manje štetan. Dakle, mi smo tada podržali konkretnu ponudu koju je HEP dobio, kojom su se stvarale mogućnosti za osnaživanje obnovljivih izvora i micanje nafte iz transporta ( koji je kod nas na otoku Krku 52 posto ukupnog onečišćenja zraka ).

-Insinuira se kako je i vaša udruga “nečiji igrač” jer su na studiji koju je udruga naručila otkrivene stranice s logom izvornog naručitelja Gasfinove tvrtke Trans Lng, koja je partner Gazproma. Kažu da je vaše prosvjede pokrenula studija koju je naručila direktno zainteresirana strana…

Radi se samo o tome da je izračivač studije ( tvrtka DLS iz Rijeke ) dio studije kopirao iz svoje prethodne studije rizika, koju je radio za tvrtku Tras Lng, pa je u zaglavlju na nekim stranicama ostao njihov logo. Mi smo studiju, inače, naručili od njih jer su radili i studiju za općinu Kostrena protiv rafinerije Urinj, i tada nismo imali saznanja o njihovim ostalim studijama na toj lokaciji. Najveći dio naše studije su primjedbe iz javne rasprave, pa samo mogu na takve insinuacije reći da oni koji to tvrde nisu našu studiju pročitali. Konačno, treba ponoviti da su sva naša općinska vijeća, kao i Županijska skupština jednoglasno protiv predloženog projekta LNG na Krku. Oko toga imamo puni konsenzus, mi taj projekt na predloženi način ne želimo!

-Kako se mislite oduprijeti tome, koje metode “borbe” ćete koristiti?

Koristit ćemo sve legalne i legitimne metode, uključujući i blokadu pristupa terminalu, osim nasilja. Usput, u tijeku je upravni spor protiv rješenja resornog ministarstva o prihvatljivosti projekta za okoliš, a ustavnom tužbom zatraženo je i pokretanje postupka ocjene ustavnosti lex LNG-a. Jer donijet je zakon po kojem se (čl. 12.) Republika Hrvatska obvezuje pokrivati sve gubitke tvrtke LNG Hrvatska, a to znači na štetu hrvatskih građana, jer oni su ti koji će to plaćati.

Vjeran Piršić

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI