Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
HRVATSKA / POLITIKA
Žene nastupaju : Novi politički “antibarbi” rukopis…

Žene nastupaju :
Novi politički “antibarbi” rukopis…

Jača li u Hrvatskoj takozvani ženski faktor? Možda. Žene sve snažnije nastupaju na javnoj sceni, najavljujući jedan novi trend, jedno novo, žensko političko pismo koje je čitko, jasno, etično i dosljedno. Nasuprot najpopularnijoj “dami u Hrvata” , one pišu bitno drugačijim rukopisom, one nisu barbike u službi muškog populizma. Dalija Orešković, Lora Vidović, Nataša Novaković, tko zna, možda i Vanja Marušić, glasnice su jednog novog vala u politici na kojemu će ili stasati s rastom potpore u društvu, ili će biti potopljene ostanu li usamljeni ukras na muškom političkom reveru.

Žene, evidentno, nastupaju. I neće im biti nimalo lako u ovoj demokratski nezreloj, konzervativnoj, desekulariziranoj državi, koja je tradicionalistički patrijarhalna, mačistička i “muška”. Što se dade očekivati od tih vjesnika nekog novog “hrvatskog proljeća”? Hoće li generirati svojevrstan pokret za bolju Hrvatsku ili se potrošiti u individualnom dokazivanju i nastojanju da politički prežive? A možda je to prepoznavanje “ženskog faktora” samo slamka za koju se lovimo u apsolutnom potonuću ove zemlje koja je uspjela svoju neovisnost pretvoriti u svoju propast destruirajući sve pozitivne stečevine iz prošlosti…

“Ženski faktor”

Deindustrijalizirana, dehumanizirana i degradirana u svakom smislu, neovisna Hrvatska pretvorila se u sve što nismo ni htjeli ni slutili. Diskriminatrona, netolerantna, klijentelistička i slaba vlast bez ikakve vizije, zarobljena dubinskim kompromisima s najkonzervativnijim snagama u društvu, prevalentno dominacijom Crkve, utjerala nas je u europski kut za “ponavljače”. Ima li izlaza iz tog puta za nigdje? Mogu li nas voditi, per fin i spasiti, žene koje dolaze? Krajnji je trenutak da se počne s izbavljenjem…

Jer, antifašistička Hrvatska danas je profašistička, jedna od rijetkih u Europi gdje se ustaški i nacistički simboli ističu u javnom prostoru bez sankcija, gdje se priziva i rehabilitira duh zločinačke, kvislinške NDH i revizionistički osporava žrtve koncentracijskog logora u Jasenovcu, godinama na Bleiburgu slavi žrtve poražene vojske, a kod kuće prešućuje i diskreditira pobjednike. Hoćemo li pristati na to da nas drugi ( Austrija, Australija…) vuku za uši kad im uvozimo neofašizam, a kod kuće sebi dajemo na volju pucajući iz svih “ZDS oružja”? Zar ćemo i dalje poticati primitivizam u institucijama, seksizam u parlamentu, diskriminaciju u zdravstvu, “priziv savijesti” u ljekarništvu, pravosuđe u službi politike, dugotrajnost postupaka u funkciji nesankcioniranja političkih reprezentativaca, zloupotrebu položaja i ovlasti u privatne svrhe, nepotizam, klijentelizam, uhljebništvo i zaostajanje u svim segmentima i na svim razinama? Mogu li to promijeniti odvažne, samosvjesne žene koje pomalo osvajaju hrvatski javni prostor afirmirajući bitna civilizacijska dostignuća u politici i društvu uopće?

Odvjetnica Dalija Orešković

Dalija Orešković, odvjetnica , bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa ( 2013.- 2018. ), snažno artikulira svoja politička stajališta, sve više se angažira na političkoj sceni i hrabro najavljuje ulazak u aktivnu politiku. Plijeni pozornost. Doima se obećavajuće. Nije kalkulantica, zvuči iskreno, posvećeno boljem društvu i općem prosperitetu. U percepciji aktulanog establishmenta ona je neka vrsta recidiva bivše oporbe koja ju je imenovala na čelnu poziciju Povjerenstva kao nestranačku osobu. Zbog toga je HDZ smijenio, iako su sva njezina izvješća u Saboru imala podršku, a ozbiljne zamjerke na njezin rad nije bilo. Ali, tko s “neprijateljem” tikve sadi… Evo, i ministar uprave Lovro Kuščević, naziva je “Dalić”, hineći kako joj ni ime i prezime ne zna, jer, što se njega tiče to je sasvim irelevantna osoba čiji ga identitet, zapravo, i ne zanima. Ne samo što je takav gaf nepristojan, on je i plitak i primitivan.

No, Dalija Orešković mu je znala uzvratiti. Ministar, koji navodno ne zna ni kako se zove, koji i njoj spočitava politizaciju funkcije, svojedobno je javno pozvao, nakon što se razdužila u Povjerenstvu, da kao ekspert sudjeluje u timu koji je bio angažiran na izradi novog Zakona o sukobu interesa.

– Tim bahatim, bezobraznim političarima treba reći, tko ste vi da se uduđujete ovako nastupati- kazala je u Novom listu pitajući se je li Kuščeviću dobro. A nije, očito, nervozan je i nestrpljiv riješiti se čim prije “iritantnih žena” koje mu nepodnošljivo “kvocaju”…

Dalija je napustila Povjerenstvo, ali nije bacila koplje u trnje. Naprotiv. Odlučila se snažno politički angažirati, okupiti neke nove, nepotrošene potencijale i ponuditi hrvatskim građanima posve jasnu i artikuliranu politiku koja drži do etičkih načela i ne izruguje se sintagmi općeg dobra.

Povjerenica Nataša Novaković

Plenkovićeva ekipa dovela je na tu dužnost svoju akviziciju, Natašu Novaković, očekujući, dakako, da sa “sukobom interesa” više HDZ-ovi kapitalci neće imati problema. No, Nataša se, izgleda, otela kontroli, pa je Povjerenstvo 16. studenog otvorilo istragu o putovanju izaslanstva HDZ-a vladinim avionom na kongres Europske pučke stranke u Helsinki, a jučer je na dnevnom redu imalo čak tri prijave protiv predsjednika Vlade, šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Zbog nepotizma, zapošljavanja rodbine i kuma. Prijavljen je radi zapošljavanja sestrične u uredu Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, zbrinjavanja ujaka u Upravnom vijeću Parku prirode Biokovo, i naposljetku, jer je kuma nagradio veleposlaničkom sinekurom u Velikoj Britaniji. Naš je premijer obiteljski čovjek, tradicionalist, vodi računa o rodbini i drži do kumstva.

Povjerenstvo, na čelu s Natašom Novaković, odbacilo je prijave u slučaju ujaka i sestrične, a odlučilo otvoriti postupak u dvojbenom imenovanju kuma veleposlanikom u Velikoj Britaniji. Iako se radi o diplomatu s dugim profesionalnim stažom, premijer je o tome trebao izvijestiti javnost i pokazati višu razinu transparentnosti koja bi skinula stigmu kumskog pogodovanja, smatra Povjerenstvo. Umjesto toga, post festum odluke, Plenković arogantno vrijeđa podnositelja prijave, Mostovog zastupnika Mira Bulja, jer da mu je on kum, pa da je njega imenovao veleposlanikom, to bi, kaže, bila prava katastrofa i čisti sukob interesa. Ovako, o tome nema govora, jer, kako poručuju iz MVPEI-a, odluku o veleposlaniku donosi Predsjednica.

Ali, već i problematiziranje korištenja vladinog zrakoplova u stranačke svrhe, pa stavljanje prvog čovjeka u Vladi na dnevni red zbog kumskog napredovanja, osobito nakon otvorenog sukoba šefice Povjerenstva s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem koji se drznuo otvoreno raditi pritisak na ovo neovisno tijelo, govori u prilog makar želje Povjerenstva da radi svoj posao “bez popusta” prema bilo kome.

Ministrov pritisak na neovisnost Povjerenstva

Ministar Kuščević je, valjda preveniranja postupka radi, doveo u pitanje kvalitetu rada i odlučivanja u Povjerenstvu, a njegovu šeficu prozvao zbog politizacije, tvrdeći da se “polako stavlja u službu politike” ( sic! ).
Teško da mu se slučajno omakla greška kad je ustvrdio kako je samo u ovoj godini bilo 5-6 odluka toga tijela koje je Upravni sud “srušio”. Htio ih je diskreditirati, ali Novaković nije ostala dužna. Javno je optužila ministra da laže, navodeći kako je u 6 godina rada Povjerenstva pravomoćno poništeno ukupno pet rješenja, a dva nepravomoćno. No, ima ministar i drugo oružje za discipliniranje “razigrane” čelnice Povjerenstva, koja je, izgleda, zaboravila čijom je “milošću” tu poziciju dobila. Ufa se Kuščević u izmjene Zakona o sukobu interesa koji je tako prepariran i filtriran da de facto više i neće biti dužnosničkog sukoba interesa! Novi zakon će, veli ministar zvani “hvaljen Isus”, na bolji način regulirati rad Povjerenstva… Valjda tako da ono ubuduće istražuje i sankcionira samo sitnež, i funkcionira više figurativno nego stvarno. Uostalom, primjer Josipe Rimac, državne tajnice u Kuščevićevom ministarstvu, o tome rječito govori… Bi li i Kuščević , na kraju balade, mogao pred Povjerenstvo za sukob interesa?

Nataša se, zasad, ne da. Odlučila je zaigrati rulet s HDZ-om. Pa tko dobije, tko izgubi. Dvije su mogućnosti. Ili će se Nataša Novaković samodisciplinirati, i vratiti na HDZ-ov jednotračni kolosijek, ili će morati otići…

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović

U međuvremenu, s HDZ-ovog se  “lanca pustila” i Pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Mada izabranica HDZ-ovog establishmenta, kojoj je stranka dala priliku i poziciju iako, navodno, nije ispunjavala sve uvjete iz natječaja ( 15 godina staža u pravnoj struci), Vidović je odlučila raditi po slovu zakona, a ne po napucima stranke.
Ovih je dana, objavila analizu u kojoj je “oprala” cijeli represivni sustav, a time i politiku koja na njega ima presudan utjecaj, zbog benevolentnog odnosa prema eksplicitnom isticanju ustaških i nacifašističkih simbola. Konzekventno tomu i povijesnog revizionizma koji podriva ustavne temelje RH i otvara ogroman prostor nekažnjenom manifestiranju govora mržnje.

Prozvala je poimenice državna tijela koja drži odgovornim za to, od DORH-a, policije, USKOK-a, do Crkve, kao saučesnike u rehabilitaciji i legalizaicji ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

– Nedavno je i Europski parlament izdao rezoluciju u kojoj izražava zabrinutost zbog pojava ekstremizma i neofašizma – u kojoj se izrijekom spominje i Hrvatska– izjavila je, konstatirajući da “svjedočimo normalizaciji korištenja znakovlja i pozdrava iz NDH, iako je to suprotno Ustavu“. A na to je, kaže, imala dužnost i odgovornost reagirati.

Pravobraniteljica je svojom analizom htjela, kako je rekla, “potaknuti na razmišljanje i na jasniju osudu zločina iz NDH”. U ingerenciji policije je pokretanje prekršajnih postupaka, no, nakon oslobađajućih prvostupanjskih presuda, policija nije ulagala žalbe, potvrđujući time svoju benevolentnost prema prekršiteljima i tolerantnost prema prekršaju.

 

ZDS je protuustavan !

“Oplela” je i po DORH-u koji ne podnosi optužne prijedloge, ne preispituje praksu, ali i po Ministarstvu branitelja jer financira udruge koje relativiziraju ustaške zločine, revidiraju povijest NDH, suprotnu temeljnim vrijednostima ustavnog poretka RH- objašnjava u analizi Pučka pravobraniteljica sasvim racionalno i logično. I bez zadrške. Bez fige u džepu. – Nije sporno- napominje- da sve žrtve treba ekshumirati, identificirati i dostojno sahraniti, ali davanje državnih počasti ustaškoj vojsci može značiti davanje počasti koja je suprotna temeljnim vrijednostima Republike Hrvatske.

Što se pozdrava ZDS tiče, i 1991. je bio protuustavan, a takav je i danas, smatra pravobraniteljica.

-Prešutnim toleriranjem postao je toliko prihvaćen da ga se danas uzima s tom datošću- ističe, konstatirajući da je obrazovanje jedno od najvažnijih odgovora na pojave netolerancije, ali u Hrvatskoj, kaže, građanskog obrazovanja, obrazovanja za ljudska prava- nema. Da li će ZDS postati u hrvatskom društvu neprihvatljiv i kažnjiv, ovisi isključivo o političkoj volji- zaključila je.

Više nije ni mogla ni trebala reći. Ali, hoće li je čuti oni koji bi trebali i postupati? Ili će joj zahvaliti na “uslugama” ?

Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić

Još jedna žena, Vanja Marušić, ovih je dana iskoračila na javnu scenu. Imenovana je za novu ravnateljicu USKOK-a. Dolazi iz ŽDO Rijeke. Ne znamo puno o njoj, ali besumnje je hrabra kad se prihvatila tako zahtjevne zadaće kao što je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, jedinog hrvatskog proizvoda koji uspješno raste. Za bolji rad treba i bolji zakon, kazala je, nadajući se da će njime biti omogućen rad USKOK-a na najsloženijim koruptivnim predmetima u javnom i privatnom sektoru, te najavila nultu stopu tolerancije na korupciju. Nije doduše, prva iz te institucije koja u svom nastupnom govoru šalje takve poruke, ali, vidjet ćemo hoće li njezine napokon dobaciti dalje od poruka njenih prethodnika.

Osobno bi se htjela nadati promjenama koje navješćuje ovaj plimni “ženski val”, pa i rehabilitaciji politike kao odgovornog i poštenog rada za opće dobro. Ma koliko to zvučalo kao “fraza u kljunu papige”, ma kako se činilo profano i izlizano. Htjela bi se nadati povratku razuma i uljuđenosti u zemlji čiji narod neki stranci već kvalificiraju kao zloban. Primitivan, rigidan, uskogrudan i netolerantan. Isključiv. Zar je zbilja tako, ili smo naprosto dopustili da društveni talog ispliva na površinu, a sve što u ovoj zemlji vrijedi gurnuli duboko na dno naše malarične bare? I s godinama narod učinili potpuno rezistentnim na korupciju, kriminal, lopovluk i nemoral.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI