Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
FILM
Roko Glavina kao Jakov u filmu 'Trešnje' (foto Trešnje)

Trešnje u Zagrebu:
Nagrađeni film Dubravke Turić večeras na ZFF-u

Roko Glavina kao Jakov u filmu 'Trešnje' (foto Trešnje)

Trešnje, višestruko nagrađivani 29-minutni igrani film redateljice Dubravke Turić će nakon putovanja po svjetskim festivalima večeras u 22 sata biti premijerno prikazan i u Zagrebu, u kinu Tuškanac u okviru programa Kockice ZFF-a (Zagreb Film Festival). Film Trešnje snimljen je u produkciji kuće Kinematograf producentice Dijane Mlađenović, po scenariju Jelene Paljan temeljenom na jednoj od kratkih priča Olje Savičević Ivačević, u njemu glume Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko, snimatelj je bio Radoslav Jovanov Gonzo, a montirala ga je redateljica Turić.

Inače, Trešnje su i dio omnibusa Duboki rezovi (produkcija Kinematograf) koji je prošloga ljeta prikazan na Pulskom filmskom festivalu, te je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Snimane su najesen 2016. godine u Šibeniku i na slikovitim lokacijama u selima Dalmatinske Zagore u šibenskom zaleđu (Radonić, Čogelje, Mirlović Zagora…). Netom što je dovršen, u svibnju prošle godine, filmska ekipa dobila je brzu potvrdu kako su napravili dobro djelo: nagradu-priznanje na Filmskom festivalu u Cannesu, nakon što je bio odabran  među tisućama filmova nastalih te godine u svijetu i uvršten u program „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), namijenjen ‘predstavljanju  novih redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika’.

‘Trešnje’ (foto: Trešnje)

Osim nagrade u Cannesu, film je nedavno dobio nagradu publike na festivalu Films Femmes Medditeranee u Marseillesu. U međuvremenu je prikazan i na Festivalu mediteranskog kratkog filma (Festival of Mediterranean Short Film Tangier, 2017),  Festivalu kratkog filma u BruxellesuLet’s Cee Film Festivalu u Beču, Sarajevo film festivalu (u sklopu  omnibusa), festivalu Olhared do Mediterraneo u Lisabonu, pariškom  Festival International Signes de Nuit itd.  No time festivalske putešestvije Trešanja nisu okončane.

-Slijedi Aesthetica Short Fim festival u Yorku u Velikoj Britaniji, potom  Queer Film Festival Mezipatra u Pragu, festival u Brnu,  18. Festival Cinéma Méditerranéen Cinemamed u Bruxellesu, festival naziva International Festival Bosnia-Herzegovina Looks Around koji se priređuje u Botttrobu u Njmačkoj, festivali u Parizu i Berlinu, belgijski Leuven Short Film Festival, te festival kratkog filma u prosincu u Bogoti, Bogotá Short Film Festival ili Bogoshorts, kako se naziva. Valjda nisam nešto zaboravila… – doznajemo od producentice Dijane Mlađenović, koja još jednom čestita cijeloj filmskoj ekipi na dosadašnjem uspjehu.

Plakat za ‘Trešnje’

Treba se sjetiti i prve velike nagrade koju je Dubravka Turić dobila – i to za svoj prvi film kojeg je režirala. Naime, film Belladonna, u kojemu glavnu ulogu igra glumica Saša Naumov, na 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2015. godine dobio je Zlatnog lava, odnosno proglašen je najboljim kratkometražnim filmom.

Inače, Dubravka Turić nije od jučer u filmu – cijenjena je montažerka brojnih filmskih i televizijskih naslova, te zajedno s Jelenom Paljan i Robertom Knjazom sukreatorica nekih od najboljih domaćih televizijskih emisija (Mjenjačnica, Svlačionica, Koleđicom po svijetu…), montažerka u animiranom filmovima Tisuću i Crvenkapica glasovitog strip crtača i ilustratora Danijela Žeželja i mnogim drugima.

Scena iz filma: Lana Barić, Milivoj Beader i Roko Glavina (foto: Trešnje)

Treba napomenuti zanimljivost kako je i Danijel Žeželj prema filmu Trešnje, odnosno po scenariju Jelene Paljan i priči Olje Savičević Ivančević priredio strip Ljeto, a koji će zajedno s njegovom knjigom Divljaci (nakadnik Petikat) biti predstavljen na pulskom festivalu Sa(njam) knjige 4. prosinca u 20 sati.

Dubravka Turić je u međuvremenu snimila još jedan kratki film  naslova Tina,u kojoj je glavnu ulogu igra Lana Barić, a koja je pak nedavno završila snimanje svojega dugometražnog filma Tereza 33. 

Od Dubravke Turić doznajemo i kako intezivno radi na scenariju za svoj prvi dugometražni igrani film koji bi, ako je suditi prema svjetskim uspjesima svakog od njezinih prethodnih filmova, mogao u budućnosti donijeti neka nova visoka priznanja za hrvatski film.

No tome treba prethoditi i podrška mjerodavnih institucija kojima je zadaća stimuliranje proizvodnje filmova u Hrvatskoj, a koji, kako se čini, podupiranjem radova Dubravke Turić ne mogu pogriješiti.

Roko Glavina kao Jakov u filmu ‘Trešnje’ (foto Trešnje)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI