Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KULTURA
‘Neviđeni’ uspjeh: Belladonna Dubravke Turić – najbolji kratkometražni film na venecijanskoj Mostri (!)

‘Neviđeni’ uspjeh:
Belladonna Dubravke Turić – najbolji kratkometražni film na venecijanskoj Mostri (!)

Belladonna je ime otrovne biljke od koje su žene u srednjovjekovnoj Italiji izrađivale kapi za oči. Kapi su im širile zjenice i davale sjajan i duboki pogled, mada su pritom vrlo slabo vidjele. Po njima je biljka nazvana “Belladonna” – “Lijepa žena”. Danas, medicinske kapi za širenje zjenica sadrže istu supstancu, ali dobivenu sintetičkim putem. Belladonna je priča o percepciji i predrasudama. Film otvara krupni kadar očiju, a oči i vid kao glavna poveznica sa stvarnošću metafora su krhkosti naših percepcija i predrasuda – tako je Dubravka Turić, scenaristica, redateljica i montažerka u redateljskoj koncepciji objašnjavala skorašnje kreiranje filma Belladonna.

Tada nije vidjela niti predviđala što će se dogoditi godinu i par mjeseci kasnije, odnosno sinoć, kada je na venecijanskom Lidu, na svečanoj dodjeli nagrada kojom je završeno 72. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, debitantski film Dubravke Turić Belladonna,snimljen u produkciji Spiritus movensa, proglašen najboljim ovogodišnjim kratkometražnim filmom u sekciji Horizonti. Doživio je dosad neviđeni uspjeh, recimo to tako.
Ekipa u Veneciji

Ekipa u Veneciji

– Stvaranje ovoga filma bilo je prekrasno iskustvo, a već samo uvrštavanje u program Mostre bilo je priznanje za sav trud. Kada selekcija kulminira i nagradom, osjećaj je zaista neopisiv. Sada samo želim uživati u ovim lijepim trenucima – kazala je Dubravka Turić nakon dodjele Zlatnog lava, nagrade koju je posvetila svom nedavno preminulom ocu Marku Turiću.
Inače, ovaj uspjeh nije u Veneciju pao s neba, kako se to kaže, budući da je Dubravka Turić odranije cijenjena montažerka brojnih filmskih i televizijskih naslova, te zajedno s Jelenom Paljan i Robertom Knjazom sukreatorica nekih od najboljih domaćih televizijskih emisija (Mjenjačnica, Svlačionica, Koleđicom po svijetu…), montažerka u animiranom filmu Tisuću Danijela Žeželja itd. No u nagrađenoj Belladonni, koju je netko opisao kao ‘dramu o (ne)mogućnosti gledanja’ prvi puta se okušala u filmskoj režiji, što (očito) nije bila prepreka da joj peteročlani žiri kojim je predsjedavao redatelj Jonathan Demme (Kad jaganjci utihnu) dodijeli nagradu na – najbolji film.

– Belladonna je kratkometražni film o trima različitim ženama koje se susreću u oftamološkoj klinici gdje, potpuno neočekivano, doživljavaju trenutak bliskosti. Glavne uloge tumače Aleksandra Naumov i Nada Đurevska, a ostale igraju Lana Barić, Dražen Kühn i Anita Matković. Producentica filma je Zdenka Gold iz produkcijske kuće Spiritus movens, za promociju i plasman zadužena je Ivana Ivišić iz tvrtke za promociju i distribuciju Everything Works, direktor fotografije je Branko Linta, Dubravka Turić ujedno je i scenaristica i montažerka filma, a snimanje tona odradio je Hrvoje Petek. Film je sufinancirao Hrvatski audiovizualni centar – izvještavaju iz HAVC-a, u kojem su također, logično je, ponosni na uspjeh hrvatskog filma, koji je usijedio samo par dana nakon slične nagrade dokumentarnom filmu Delta – obilje umjetnosti, koji je također proglašen najboljim jednoj od kategorija za dokumentarni film.
Lijepo je dobiti Zlatnog lava (foto Facebook)

Lijepo je dobiti Zlatnog lava (foto Facebook)

Podsjetimo, Belladonna je uvrštena u program Horizonti, natjecateljsku sekciju Mostre posvećenu otkrivanju novih kinematografskih trendova i redateljskih imena, a koja uključuje dugometražne i kratkometražne naslove. Inače, najboljim dugometražnim filmom u sekciji Horizonti proglašen je Free Indeed redatelja Jakea Mahaffyja, a Zlatni lav dodijeljen je filmu From Afar redatelja Lorenza Vigasa.
Onaj tko želi doznati nešto više o nagrađenoj Belladonni, materijale iz filma može ponaći na ovoj poveznici, ili na prijašnjim tekstovima na TRIS-u.
Očigledno, ako je suditi prema međunarodnim priznanjima, nastupila su neka bolja vremena za filmove iz Hrvatske.

bell4

Trenutak nakon preuzimanja nagrade (print screen Mostra)

Trenutak nakon preuzimanja nagrade (print screen Mostra)

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI