Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
HRVATSKA / IZDVOJENO
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: U zadnjih pet godina ubijena je 91 žena

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama:
U zadnjih pet godina ubijena je 91 žena

Gotovo pola ubojstava u Hrvatskoj u zadnjih pet godina, počinjeno je nad ženama. Preciznije, ubijena je 91 žena, ili 47 posto od ukupnog broja ubijenih. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 1999. odlukom UN-a, u spomen na tri sestre Mirabel koje su 1960., u Dominikanskoj Republici, smaknute zbog zagovaranja demokratičnijeg i pravednijeg društva. A pozivajući se na domaće crne statistike, možemo s pravom kazati da i za žene kod nas još nisu došli sigurni dani…

Žene su najčešće žrtve bliskih osoba, među kojima su najbrojniji slučajevi kada je ženi život oduzeo njezin partner. U iznimno velikom broju hrvatskih obitelji nasilje je opasna svakodnevnica, a iako je 2015. ponovo uvedeno u Kazneni zakon kao kazneno djelo i nasilje u obitelji, još uvijek se preko 90 posto takvih slučajeva kod nas kvalificira kao prekršaj. Prema podacima Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, lani su evidentirana čak 552 slučaja kaznenog djela nasilja u obitelji, od čega 464 prema ženama, dok ih je 2016. bilo 330, a od toga su žene bile žrtve u 279 slučajeva.
Inače, generalno uzevši, čak osam tisuća žena lani su bile žrtve od ukupno 12 tisuća slučajeva nasilja u obitelji. No, ma kako nam se te statistike činile zastrašujućim, činjenica je da su takvi “prekršaji” u padu, pa je prvih deset mjeseci ove godine prekršajno prijavljeno 8.528 nasilnika, dakle, 11 posto manje, ili kako je to kazao predsjednik Vlade Andrej Plenković, “u Hrvatskoj je po jedna žena zlostavljana svakih sat vremena“.
S obzirom na tako deprimirajuće nasilničke statistike, teško je razumjeti otpor ratifikaciji Istanbulske konvencije čiji je dominantni cilj prevencija nasilja. Ali, kao i sve drugo kod nas, umalo je zbog politikantskih razloga pao i ovaj važan dokumnet koji želi zaštititi žrtve, osigurati im sigurno sklonište, koji pledira na progon počinitelja i njihovo sankcioniranje bez odgode.
U Hrvatskoj je, kako pokazuju rezultati istraživanja ( projekt Love & Respect), visok stupanj tolerancije na nasilje, o čemu govori i saznanje da je čak 58 posto mladih ( 16- 26 godina) imalo iskustvo nasilnog ponašanja u vezama, a više od dvije trećine ih je nasilju bilo izloženo u dužem razdoblju, poglavito psihičkom. Istraživanje je obuhvatilo, uz Hrvatsku, i mlade u Austriji, Armeniji, Češkoj, Gruziji, Italiji i Španjolskoj.

Ilustracija/Izvor:pixabay.com

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI