Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
POLITIKA
74. obljetnica oslobođenja Šibenika od fašizma: Taj dan nam neće oduzeti ni novo proglašeni povjesničari ni klerofašistički falsifikatori

74. obljetnica oslobođenja Šibenika od fašizma:
Taj dan nam neće oduzeti ni novo proglašeni povjesničari ni klerofašistički falsifikatori

Polaganjem vijenaca i karanfila ponosa na Spomen kosturnici na Kvanju obilježena je 74. obljetnica oslobođenja Šibenika od fašizma. – Za najveći dan u povijesti ovog grada neće biti satova povijesti, neće biti procesija ni zvučnika po gradu. Ali bit će ponos, prkos i bijes antifašista. Građanke i građani Šibenika neka vam je sretan dan oslobođenja Šibenika od nacifašista, četnika i ustaša, kazao je Zoran Restović, predsjednik šibenske Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

Polaganjem vijenaca na Spomen kosturnici na Kvanju jutros je obilježena 74. obljetnica oslobođenja Šibenika od fašizma. Tek malobrojni su se okupili kako bi se prisjetili povijesnog datuma: 3. studenog 1944. godine i kako bi odali počast poginulim partizanima, a na poziv Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Šibenika.
Prije 74 godine, na današnji dan, jedinice 8. korpusa narodnooslobodilačke vojske ušle su u Šibenik i prvi put u povijesti predale grad u ruke narodu. Oslobođenjem Šibenika počela je završna operacija za potpuno oslobođenje Dalmacije u Drugom svjetskom ratu, podsjetio je Zoran Restović predsjednik šibenske Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

Zoran Restović, predsjednik šibenske Udruge antifašističkih boraca i antifašista/Foto:TRIS

-Herojski grad Šibenik zaslužio je svoju slobodu ali cijena koju je platio nije bila mala: 4 572 poginulih od kojih 3 023 u borbi, 1 123  žrtve fašističkog terora, 729 je streljanih. Toga se dana sjećamo ali i ponosimo. I taj dan ostat će vječna inspiracija za slobodarski i antifašistički Šibenik. I neće nam to oduzeti ni novo proglašeni povjesničari, ni povjesničari po zadatku, ni klerofašistički falsifikatori, ni utemeljitelji novog morala po školama, ni vjeroučiteljske laži, ni ravnateljska podilaženja, ni političari bez morala, kazao je Restović.
Spomen kosturnicu poginulim partizanima, istaknuo je Restović, izgradili su građani Šibenika izdvajajući iz svojih plaća čime su pokazali kako ih nisu zaboravili i kako poštuju njihovu žrtvu. No današnji odnos predstavnika tih istih građana je sramotan, kazao je Restović, misleći na brojne otpale i slomljene kamene ploče kosturnice.
No takav odnos ne čudi, jer takva je stvarnost u kojoj živimo, nastavio je Restović:
-Za najveći dan u povijesti ovog grada neće biti satova povijesti, neće biti procesija ni zvučnika po gradu. Ali bit će ponos, prkos i bijes antifašista.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI