Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
POLITIKA
Vukovarski prosvjed: Tisuće okupljenih skandiralo “izdaja, izdaja” na spomen državnog vrha

Vukovarski prosvjed:
Tisuće okupljenih skandiralo “izdaja, izdaja” na spomen državnog vrha

Koliko se ljudi danas okupilo na prosvjedu u Vukovaru teško je reći, a policija je odbila davati procjene. No, sigurno je jedno: bilo je tu na tisuće građana iz cijele Hrvatske koji su na svaki spomen državnog vrha grlato skandirali “izdaja, izdaja”. Ako ovo i nije bio prosvjed protiv Andreja Plenkovića, besumnje je bio protuvladin skup, jer nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija, odnosno represivnog aparata, ne može se adresirati nikom osim Vladi koja je za njihovo funkcioniranje odgovorna. Penava prosvjedom može biti zadovoljan, a hoće li zbog toga trpjeti određene sankcije, “vidjet ćemo”, što bi rekao njegov stranački šef Andrej Plenković…

-Vama što ste se još jednom izložili kroz svjedočenja i priuštili noći bez sna, stezanje u grlu, povišene krvne tlakove, razine šećera, drhtanje ruku, što ste si poklonili dodatne sate samoće s mislima i pogledima u prazno, vi ste ispunili svoju dužnost, vi ste heroji i zato smo danas ovdje, hvala vam!- kazao je, javlja N1 televizija, na početku prosvjeda vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, obraćajući se tisućama okupljenih iz cijele Hrvatske, koji su došli izraziti nezadovoljstvo zbog neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru  iz 1991. Tko je kriv što se zločinci nisu sankcionirali ni nakon 27 godina od počinjenja zločina? Tko je odgovoran za to što je predmet Ovčara otvoren tek prošle godine?

Zakazala je država, njezina zakonodavna, izvršna i sudska vlast, a najviše, smatra Penava, “dužnosnici koji su obnašali funkcije u proteklom vremenu. Umjesto da ih se optuži za nečinjenje, dužnosnici se samo zarotiraju na funkcijama”- rekao je vukovarski gradonačelnik.
Sa skupa je upućen poziv svima da se na istom mjestu okupe 12. listopada 2019. kako bi tražili pravdu do njezina ispunjenja.
U središtu današnjeg vukovarskog prosvjeda bila su sjedočanstva preživjelih žrtava koje su poimenice prozivale osobe za koje su javno ustvrdili da su počinitelji ratnih zločina. Prozivali su pravosuđe koje se igra sudbinom hrvatskog naroda a dužno mu je polagati račune za svoj rad, kako je rekao Daniel Rehak , predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.
– Zamislite kako se osjećaju silovane žene kada na ulici sretnu svog silovatelja, da li da prijeđu na drugu stranu ulice ili da ga pljunu u lice, da ga napadnu ili da se sakriju- govorio je Pavle Vukas, podsjećajući kako su žene Vukovara već 27 godina same bez podrške svoje države, osuđene na šutnju i trajnu sramotu.
-Institucije nisu napravile što su trebale raditi, prikupljeno je dovoljno dokaza i svjedočanstava, a vjerujem da, kad bi i postojale snimke videokamera, ne bi nikoga procesuirali- optuživao je sa skupa Tomislav Josić, jedan od organizatora i govornika na prosvjedu. Ne dođe li do promjena i do pokretanja postupaka, bit će  novih prosvjeda i u Zagrebu i u Vukovaru, najavio je, revoltirano tvrdeći kako je osuđeno 12 pijanih četnika koji su krivi za sve, iako svi znaju da nije tako i da nalogodavci neće odgovarati.
U Vukovar viđeniji HDZ-ovci nisu došli, tek zastupnik Stevo Culej. Bio je tu, dakako, i HDZ-ov “otpadnik”, Darko Milinović. Među prosvjednicima su se našli i “mostovci” Miro Bulj i Ines Strenja Linić, a viđen je i vođa “šatoraša” iz Savske 66 Đuro Glogoški, zatim Pero Ćorić, nezaobilazni Ljubo Ćesić Rojs te desničarska”elita” predvođena Brunom Esih, Željkom Glasnovićem i Zlatkom Hasanbegovićem, reprezentacijom “Neovisnih za Hrvatsku”. Očekivano, u Vukovar su došle i “jake snage” Hrasta na čelu sa Hrvojem Zekanovićem, Željka Markić, notorni Velimir Bujanec i drugi.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI