Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
KULTURA / POLITIKA
U nedjelju na šibenskom Banju, projekt OLP-a i umjetnice Lane Stojićević : Kad ne dime tvornički dimnjaci

U nedjelju na šibenskom Banju, projekt OLP-a i umjetnice Lane Stojićević :
Kad ne dime tvornički dimnjaci

U nedjelju, 7. listopada, u 16 sati, na prostoru bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) održat će se umjetničko vodstvo – šetnja pod nazivom “Kad ne dime tvornički dimnjaci”, autorice Lane Stojićević, a uz suradnju umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon koja je i organizator projekta.

Iako je od zatvaranja tvornice prošlo više od dvadeset godina, teren još uvijek nije u potpunosti saniran, te se na ovom području nalaze velike količine otpadnog materijala – troske. S druge strane, prostor je zbog svoje atraktivnosti često osnova za planiranje “Šibenika 21. stoljeća”. Upravo je karakterističan postindustrijski krajolik okidač za umjetničko istraživanje.
Lana Stojićević na temelju vlastitog iskustva odrastanja pored tvornice, kao i razgovora s bivšim radnicima izvodi eksperimentalnu šetnju uz sudjelovanje bivših radnika i građana Šibenika i obilazak najvažnije prostorne točke na području TEF-a. Cilj šetnje je, kako u ime OLP-a, objašnjava producentica projekta Jozefina Ćurković, prikupljanje i dokumentiranje priča, anegdota, svjedočanstava i stavova o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti lokacije, odnosno otkrivanje sadržaja koje nije moguće pronaći nigdje drugdje osim u direktnom razgovoru s akterima. Rasprava se dotiče ekonomskih, društvenih i ekoloških posljedica deindustrijalizacije. Rad Kad ne dime tvornički dimnjaci tako se veže na teme definirane u prethodnim radovima umjetnice (Crno brdo, 2015.; Strukture prikrivanja, 2017.)

Akteri projekta i zainteresirani građani krenut će u obilazak s gradske plaža Banj, a šetnja završava kod zida nekadašnje tvorničke menze. Vodstvo i dijalog s bivšim radnicima TEF-a bit će dokumentirani audio-snimkom, koji će biti dostupni javnosti preko web platforme specijalizirane za audio projekte u javnom prostoru. Šetnja je otvorena za sve zainteresirane.

Rad predstavlja prvu fazu višegodišnjeg umjetničkog istraživanja i produkcije, a dio je projekta Umjetnički pojmovnik javnog prostora pod vodstvom umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon ( više o projektu na Facebook stranici https://www.facebook.com/umjetnickipojmovnik) .

Autorica ovog osebujnog projekta-performancea Lana Stojićević, rođena u Šibeniku 1989., je vizualna umjetnica čiji se izložbeni projekti najčešće sastoje od fotografija, maketa, instalacija ili tekstila. U njezinom je fokusu širok spektar tema, od problema “divlje” gradnje, nebrige za arhitektonsko nasljeđe, do ekološkog zagađenja. Diplomirala je slikarstvo 2012. na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gdje od 2015. radi kao vanjska suradnica u zvanju asistentice. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a dobitnica je više nacionalnih i međunarodnih strukovnih nagrada. Članica je HZSU-, HDLU-a i HULU-a. Živi i radi u Splitu.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI