Neovisni novinarski portal
1.8.2021.
POLITIKA
SABA pokreće Studij demokracije i ljudskih prava: Voditelj Dragan Markovina, među predavačima Mesić i Josipović

SABA pokreće Studij demokracije i ljudskih prava:
Voditelj Dragan Markovina, među predavačima Mesić i Josipović

Na inicijativu Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH pokrenut je Centar za studij demokracije i ljudskih prava kojemu će voditelj biti povjesničar Dragan Markovina. Studij starta 10. studenog, prvim modulom “Historijski antifašizam i temelji hrvatske države, stvaranje neovisne Hrvatske”, a provodit će se do 8. prosinca 2018., pišu Novosti.

Studij se pokreće u iznimno zabrinjavajućim društvenim okolnostima rastućeg populizma, jačanja radikalne desnice, dokidanja distignutih standarda ljudskih prava, kako u Hrvatskoj tako i cijeloj Europi, navodi se uz poziv na prijave za upis prve generacije polaznika.

-Iako su današnja Europa i Hrvatska utemeljene na vrijednostima antifašizma i pobjedi antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu, svjedoci smo potpune razgradnje spomenutih vrijednosti na praktično cijelom europskom prostoru. O razlozima zašto je tome tako, mogli bismo ispisati čitave studije, no da takva vrsta povijesnog revizionizma kao činjenica i fenomen postoji, jasno je manje-više svim građanima. S obzirom da spomenuti povijesni revizionizam svoje motive pronalazi u aktualnoj društvenoj i političkoj situaciji, nastojeći razgradnjom antifašističkog narativa, ovladati sadašnjošću i budućnošću društva, a tek potom i prošlošću, jasno je kako je riječ o fenomenu kojem se treba suprostaviti na svim razinama. Tim više što je sustavnim iznošenjem frizirane ili otvoreno lažne slike prošlosti i falsificiranjem karaktera ustaške države, ali i antifašističke borbe, taj diskurs do te mjere prodro u javnost, zadobivši potporu čak i nekih najviših dužnosnika vlasti, da ga je moguće zaustaviti isključivo sistematičnim i kvalitetnim obrazovnim radom – kaže se u pozivu za upis polaznika Studija primarno namijenjenog za članove SABH-a i zainteresirane studente društveno-humanističkih fakulteta, ali ne samo za njih. Istodobno, Studij će koncentrirati najkvalitetnije znanstvenike, novinare, pisce i intelektualce, poznate po jasnom zastupanju antifašističkih stavova u javnosti i borbi za ljudska prava.
Studijski program bavit će se pojavama totalitarnih nacističkih i fašističkih režima u Europi , ali i na prostoru Kraljevine Jugoslavije, bit će obrađene strategije brobe protiv fašizma, ali i odnos političkih pokreta prema njemu, s posebnim naglaskom na pitanje španjolskog građanskog rata i pojavu antifašističke internacionale. Naravno, program obuhvaća i antifašistički pokret u Hrvatskoj i Jugoslaviji koji je porazio fašizam. Drugi modul “Antifašizam danas i borba za demokraciju i ljiudska prava” održat će se u proljeće 2019.
Uz Dragana Markovinu, na popisu predavača Studija demokracije i ljudskih prava su i Zoran Pusić, Dražen Lalić, Vjeran Pavlaković, Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić, Snježana Koren, Stjepan Mesić, Vuk Perišić, Boris Pavelić, Ivo Josipović, Ivana Dragičević i Aleksandra Zhelez.
Prijave studenata na mail: saba.centar@gmail.com.

Dragan Markovina

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI