Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
POLITIKA
Ništa od referenduma: Inicijative i Vlada dijele međusobne optužbe, a u osnovi posrijedi je “unutrašnji sukob” dojučerašnjih istomišljenika…

Ništa od referenduma:
Inicijative i Vlada dijele međusobne optužbe, a u osnovi posrijedi je “unutrašnji sukob” dojučerašnjih istomišljenika…

Ništa od referenduma! Željka Markić je nezadovoljna, sumnjičava, revoltirana. Jer, nekako se čini da je Vlada proglasila rezultate koji su bili predvidljivi, gotovo kao da su unaprijed bili poznati. Naime, čim se Vlada ne slaže s referendumskim inicijativama, malo je vjerojatno da će ih biti. Na referendumu o braku štošta se, ipak, naučilo…

Kad kod nas “informacije cure”, obično cure prave. Pokazalo se to i u slučaju referendumskih inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” za koje je još prije nekoliko dana procurila informacija kako nijedna nema dovoljan broj pravovaljanih potpisa za referendum, ali je ministar uprave Lovro Kuščević takve “glasine” nazvao “birtijaškim pričama”. Danas je, pak, službeno objavio upravo to: nijedna od dviju spomenutih inicijativa nema dostatno potpisa temeljem kojih bi zahtijevale raspisivanje referenduma. Za opoziv Istanbulske konvencije, kako javlja N1 televizija, nedostaje čak 28.800 potpisa, a inicijativa “Narod odlučuje”, kojoj je cilj izmjena izbornog zakona, kod prvog pitanja “kratka” je za oko 3300, a kod drugog, koje se odnosi na reduciranje manjinskih prava, za čak 7500 potpisa.
I dok ministar Kuščević tvrdi kako je svaka od dviju inicijativa imala na tisuće ( preko 40 tisuća) nevažećih potpisa, dupliranih, s izmišljenim OIB-om, potpisa maloljetnika i stranaca, pa i na stotine umrlih prije negoli se počelo prikupljati potpise, a najmlađi potpisnik imao je svega par mjeseci, dotle iz udruga koje su organizirale prikupljanje potpisa dolaze optužbe na račun Vlade za namještaljku i lažiranje rezultata.
HNS je, kao dežurni “pravednik među vladajućima”, zbog svih utvrđenih nepravilnosti podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u dvjema inicijativama, a u tome imaju punu potporu ministra uprave, koji također smatra da u referendumskim akcijama ima elemenata kaznene odgovornosti, zloupotrebe osobnih podataka, krivotvorenja potpisa itd., ali treba vidjeti, kaže Kuščević, što će reći DORH i policija.
Pljušte optužbe s obje strane, inicijative optužuju ministra za manipulaciju, a ministar inicijative za falsificiranje, lažiranje, izmišljanje osoba i potpisa, trampljenje potpisa između “Narod odlučuje” i “Istine o Istanbulskoj” itd.
Najbliže istini bilo bi zaključiti kako je nepravilnosti bilo s obiju strana. Ministar nije dopustio da kod prebrojavanja potpisa budu prisutni promatrači, kakvi su, recimo, prisutni u izbornim procesima, nego ih je pokušao supstituirati Povjerenstvom. S druge strane, inicijative su, očigledno manipulirale potpisima, a naposljetku nisu ih ni predale nakon isteka zakonskog roka nego danima poslije toga roka.
Hoće li organizatore prikupljanja potpisa umiriti Vladino obećanje da će im biti omogućen uvid i provjera svakog nevažećeg potpisa, i da će im za to osobno ministar Kuščević biti na dispoziciji?
Tko je, dakle, “krao i varao” ? Inicijative za opoziv Instanbulske konvencije i izmjene izbornog zakona s naglaskom na smanjenje manjinskih prava, ili Ministarstvo uprave, odnosno Vlada? Čovjek bi, u ovakvoj zemlji, gotovo instinktivno rekao i jedni i drugi. Uostalom, iz gotovo su istog svjetonazorskog miljea, i nekako se čini kao da je posrijedi “unutrašnji sukob” nekadašnjih istomišljenika…

                                     Foto: N1 televizija
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI