Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
brejkingnjuz
Ode slika... (foto printscreen Youtube)

‘Ljubav je u kanti’:
Vlasnica će ipak platiti 1,2 milijuna eura za izrezanu Banksyjevu ‘Djevojčicu s balonom’

Ode slika... (foto printscreen Youtube)

Žena koja je prošloga petka odlučila na Sothebyjevoj aukciji kupiti Banksyjevu sliku ‘Djevojčica s balonom’  ipak će je platiti 1,2 milijuna eura, iako joj je slika djelomično uništena rezačem papira koji je bio skriven u donjem dijelu okvira.

– Kad je prošlog tjedna nakon udarca čekićem objavljena prodaja i odmah nakon toga djelo izrezano, prvo sam bila u šoku no postupno sam počela shvaćati da mogu posjedovati dio povijesti umjetnosti”, kazala je nova vlasnica, kako navode u u Sothebyju.  

Sotheby’s kaže kako je nova vlasnica djela iz 2006. “Djevojčica s balonom”, opisana samo kao “europska kolekcionarka i dugogodišnja klijentica Sotheby’sa”, odlučila kupiti djelo.

Evo i snimke koju je Banksy postavio na svojoj internetskoj stranici, zbog čega neki sumnjaju kako je i on prisustvovao nadmetanju i rezanju slike, odnosno kako je, moguće je, upravo on aktiviirao rezač nakon što je voditelj aukcije lupio čekićem i proglasio sliku prodanom.

Na toj video objavi Banksy ističe kako je prije nekoliko godina u okvir slike ugradio tajni rezač papira, za slučaj da slika dospije na aukciju. Na snimci se vidi i kako netko s kapuljačom na glavi u okvir postavlja rezače za papir.

Djelo je vrlo prikladno preimenovano u “Ljubav je u kanti”, što je potvrdila tvrtka Pest Control u vlasništvu Banksyja čiji je identitet tajan, objavio je Sotheby’s.

“Djevojčica s balonom”, slika na kojoj djevojka pokušava uhvatiti crveni balon u obliku srca, je u anketi provedenoj 2017. među kritičarima proglašena nadražim britanskim umjetničkim djelom, naveo je Sotheby’s.

– Ide, ide, otišla je…”, napisao je Banksy na Instagramu uz fotografiju tog događaja.

Ode slika… (foto printscreen Youtube)

Bivša slika

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI