Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
UMJETNOSTI
Negativ, Contemporary Art Centre Spazio Umano, instalacija, Milano, Italija, 1999. Foto: Goran Petercol

Iluminovizija i Goran Petercol:
Svjetlo kao materijal, sjene kao forma

Negativ, Contemporary Art Centre Spazio Umano, instalacija, Milano, Italija, 1999. Foto: Goran Petercol

Iluminovizija, projekt inspiriran Šibenikom, jednim od prvih gradova na svijetu u kojem je uspostavljena opskrba električnom energijom, traje. “Svjetlo kao materijal, sjene kao forma”, naslovljen je događaj, Artist talk Gorana Petercola, koji će se u Urbanom centru u Šibeniku prirediti 2. studenog 2018. u 20 sati.

– Goran Petercol je umjetnik čiji se rad često fokusira na svjetlo kao materijal, istražujući forme i metode isticanja i privlačenja pažnje na oblik koji zajedno čine objekt i njegova sjena, ili pak materijalnost i temporalnost svjetla kao bljeska. Za Petercola “svjetlo stvara formu, ono određuje i realitet” pa tak npr. rad Blokovi “prenosi jedan realitet u drugi” (Petercol: Landcapes, AGM). Teme translokacije (premještanja formi iz jednog sustava u drugi), pojavnosti i transformacije kroz reiteraciju, motiviraju brojna pitanja o odnosu svjetla i prostora. Umjetnik svojim radom potvrđuje svoje riječi kako “prostor postoji unutar granice osvjetljenosti”. Leonida Kovač naziva Petercolove radove “prostorima digresije”, a umjetnik sâm često koristi i pojam “međuprostora”, definirajući ih kao prostore koje “djeca prepoznaju kao prostore za igru jer su neutralniji od ostalih prostora” – ističe Sonja Leboš, mag.kult.antropologije iz Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja koja je pokrenula projekt Iluminovizija. 

Negativ, Contemporary Art Centre Spazio Umano, instalacija, Milano, Italija, 1999. Foto: Goran Petercol

Dakle, Artist-talk Gorana Petercola odvija se u okviru projekta Iluminovizija – vidici postindustrijskog i postlegaliziranog grada, u suradnji Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) i Sobe DAŠ Društva arhitekata ŠibenikaProjekt Iluminovizija podržava Ministarstvo republike Hrvatske, a rad UIII institucionalno podržava Zaklada Kultura nova.

Više o UIII doznajte na www.uiii.hr.

U nastavku je još nekoliko rečenica o Goranu Petercolu. 

 Negativi – projekt za Istanbulski Bijenale, instalacija u crkvi Sv.Irene, 1995.Foto: Goran Petercol

Petercol, Goran, hrvatski umjetnik (Pula, 1949). Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1975 (R. Goldoni). Suradnik Majstorske radionice Lj. Ivančića 1976–78. Od 1977. do 2007. likovni urednik u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža. Predavao na Akademiji likovnih umjetnosti u Rijeci.

U svojim radovima naglašava procesualnost. Od sredine 1980-ih nastaju instalacije u kojima sjenu tretira kao formu, pa ona postaje, uz predmet i svjetlo, važan konstruktivni element (Radovi: Sjene, 1985–95; Sjene gradova, 1993–94; Fenster, 1997; Negativi, 1999, Fleševi, 2002; Refleksije, 2005). Bavio se i scenografijom. Svjetlo kao materijal perzistira i u brojnim drugim radovima: After Reflections, Aluxia, Blokovi, Entrance/Exit, Hommage P.Manzoniju, In/Out, Kalup, Tri otoka, Rupa, i dr.

 Rotterdam, iz serije Sjene gradova, instalacija u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, 1994. Foto: Goran Petercol

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI