Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
književno
Bilježnica Robija K.: Robijevih 35 godina na 2500 stranica u pet knjiga

Bilježnica Robija K.:
Robijevih 35 godina na 2500 stranica u pet knjiga

Ja i moj tata i moj dida smo sidili u primaćoj da gledaćemo tekmu. Tata je naginjao se prema naprid u hotelji u kockastoj maji i kockastim kratkim gaćama. Plus je svako malo potizao iz limenke po guc pivuše. Dida je meni rekao: „Jelda da ti tata u onim kockicama malo baca na kretena?“ Ja sam šutijo i gledao sam u televiziju…

Tako počinje ‘Ostvarenje dna’, jedna od stranica iz Bilježnice Robija K.  u koju Viktor Ivančić bilježi već 35 godina.  Svi koji žele doznati što je sve zapisano u tih 35 godina na cijelih 2500 stranica i u pet knjiga, može ih sada kupiti odjednom, obavještavaju izdavači.

– Bilježnica Robija K. Viktora Ivančića po promotivnoj cijeni (pretplata) za 420 kn (puna će cijena biti 595 kn) u izdanju Ex librisa iz Rijeke, SNV-a iz Zagreba i Fabrike knjiga iz Beograda. Pretplatnici će knjige primiti nakon 15. studenoga, u posebno izrađenoj kutiji, s potpisom autora. Pretplata traje do 13. studenog 2018., a pretplatiti se možete putem antikvarijata Ex libris, izravnom narudžbom ili e-mailom na info@ri-exlibris.hr (napisati punu adresu, broj telefona i način plaćanja) – kažu.

Robi K. je kultna kolumna koja redovno izlazi već skoro tri i pol desetljeća.

-Glavni junak i njegova bliža okolina ne stare i ne mijenjaju se, dok se mijenjaju režimi i države. Kroz infantilnu vizuru devetogodišnjaka iznosi se žestoka satira na račun političkih i društvenih prilika. Okupljeni tekstovi cijelog razdoblja mogu se čitati kao svojevrsna alternativna historija – pojašnjavaju izdavači knjige.

Viktor Ivančić je zajedno s Predragom Lucićem i Borisom Dežulovićem tvorac Feral Tribunea, vjerojatno najznačajnijeg satiričnog tjednika na prostoru južne Europe, a u kojemu je počelo i objavljivanje kolumne o Robiju K.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI