Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
BANDIĆGRAD / GRAĐANI / HRVATSKA
Zagrepčani se ne daju – 25. prosvjed na Trgu žrtava fašizma: Ogolili su do kraja trg, ali i sebe

Zagrepčani se ne daju – 25. prosvjed na Trgu žrtava fašizma:
Ogolili su do kraja trg, ali i sebe

Unatoč činjenici da ih zagrebačke vlasti na čelu s dugotrajnim gradonačelnikom Milanom Bandićem ignoriraju, posprdno nazivaju ‘miševima’ i slično, do građana Zagreba nezadovoljnih Bandićevom vladavinom ne posustaje u otporu. Tako će se oni okupljeni u Inicijativi Vratite magnoliju večeras u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, kod tzv. Meštrovićevog paviljona prosvjedovati po – 25. put. ‘Ostavka i odgovornost! Ogolili su do kraja trg, ali i sebe’, radni je naziv večerašnjeg prosvjeda.

Podsjetimo, građani Zagreba se okupljaju svake srijede u 18 sati nakon što su vlasti započele, po mnogima, započele skandaloznu i začuđujuće drsku devastaciju tog trga, sve pod egidom rekonstrukcije i uljepšavanja tog dijela grada. Uljepšavanje je do sada rezultiralo time da je brutalno počupana sva vegetacija, te da je do prije nekoliko dana tamo jer ostalo jedno jedino stablo (!). Usput je bez potrebnih dozvola mjerodavnih kulturnih institucija razvaljen dio kamenog stepeništa na spomeniku kulture (tzv. Meštovićevom paviljonu), a oko okrugle građevine je mjesecima vladao posvemašnji nered (pogledajte fotogaleriju na  TRIS-u). 

‘Uređenje’ foto TRIS/G. Šimac

-Dođite na 25. po redu protestno okupljanje Inicijative Vratite magnoliju pod nazivom Ostavka i odgovornost! koje će se održati u srijedu, 26. rujna 2018. od 18h na Trgu žrtava fašizma. Na okupljanju će govoriti predstavnici Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata koji od samog početka radova na Trgu žrtava fašizma osuđuju kako proceduru donošenja projekta, tako i sam projekt. Prije pola godine iščupana je magnolija na Trgu žrtava fašizma koji se uređuje kao prva faza realizacije projekta tzv. Pješačkog centra izvrsnosti o kojem još uvijek ne znamo gotovo ništa. Protiv predloženog uređenja izjasnile su se sve relevantne stručne udruge, mnogi ugledni pojedinci iz javnog i političkog života, kao i građanke i građani Zagreba koji mjesecima ukazuju na nebrojene nepravilnosti u provedbi projekta – kaže Jasna Šumanovac iz inicijative Vratite magnoliju.

Razvaljeno stepenište na spomeniku kulture (foto TRIS/G. Šimac)

Inače, talijanska povelja o povijesnim vrtovima iz 1981.godine kaže „Intervencija radi restauracije treba respektirati cjelovit povijesni proces vrta, takav proces koji materijalizira razvoj strukture i oblika postepeno preuzetoga u vremenu. Prema tome, svako djelovanje koje ima namjeru dati prednost jednoj fazi nastanka u određenom povijesnom razdoblju i obnoviti je ex novo na štetu kasnijih faza, značilo bi iznevjeravanje baštine, a rezultiralo bi površnošću i snažnom antipovijesnošću.”

Ogoljeni trg(foto TRIS/G. Šimac)

– Prošle srijede profesori restauracije i konzervacije sa zagrebačkog Sveučilišta objasnili su nam kako iz njihove perspektive izgleda “uređenje” Meštrovićevog paviljona, a ovu srijedu posvetit ćemo parku koji ga je sve do nedavno okruživao. S nama će biti predstavnici Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata koji će nam dati svoje stručno mišljenje o ovakvom “uređenju” jednog od nekada najljepših gradskih trgova i parkova. Predvođeni Zlim bubnjarima i mi ćemo jasno i glasno poručiti što mislimo o ovakvom načinu uređenja i novom izgledu parka – dodaje Suzana Dobrić Žaja iz Inicijative.

Inače, početni prosvjedi su okupljali neveliki broj savjesnijih građana, no prosvjednika je sada sve više. Prepostavlja se kako i šutljivoj većini Zagrepčana sada dolaze do svijesti, po mnogima, negativne posljedice brojnih projekata koje gradske vlasti guraju nauštrb građana, umjesto na njihovu dobrobit, a na korist privatnih interesa uvezanih političkih i poduzetničkih struktura.

 – Ostavka i odgovornost! Ogolili su do kraja trg, ali i sebe’ – radni je naziv večerašnjeg prosvjeda.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI