Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko o napadima na novinare: Sramotno predsjedničino relativiziranje prijetnji novinarima

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko o napadima na novinare:
Sramotno predsjedničino relativiziranje prijetnji novinarima

Biti novinar u hrvatskom društvu posao je visokog rizika. Opasan po život. Novinari su poput nezaštićene divljači na koju je sezona lova kontinuirano otvorena, a sustav ne čini ništa da ih zaštiti i omogući im nesmetano profesionalno djelovanje. Fizički nasrtaji na novinare sve su češći, a samo tijekom zadnja tri mjeseca dogodilo se jedno teško ozljeđivanje i šest ozbiljnih prijetnji. Političari o tome šute i time potaju saučesnici. A napose je problematično reagiranje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović…

koja je facebook poziv ratnog veterana na ubijanje novinara portala Index nazvala “neprimjerenim iskazivanjem nezadovoljstva”.Takva izjava ne samo da je skandalozna, nego je i sramotna, ocijenio je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog novinarskog društva ( HND-a ) Hrvoje Zovko.

Od početka prošle godine zabilježeno je sedam fizičkih napada na novinare i 21 prijetnja. Na djelu je zabrinjavajući trend ugrožavanja slobodnog novinarstva- kazao je Zovko.
Na konferenciji za novinare su sudjelovali i potpredsjednici HND-a Slavica Lukić i Denis Romac te novinar tjednika “Nacional”, i osnivač portala Zadar news, Hrvoje Bajlo.

Bajlo je ispričao kako je bio žrtva brutalnog napada nogometaša Vjeke Suraća koji ga je, nakon serije prijetnji, u lipnju pretukao, slomio mu nogu i zadao mu teške fizičke ozljede. Sud, međutim, Suraću nije odredio pritvor, što Bajlo smatra potpuno pogrešnim jer je i nakon napada nogometaš nastavio s prijetnjama, poručujući pretučenom novinaru da će ga likvidirati, iščupati mu glavu, da će završiti kao Pukanić i sl. Žalosno je, rekao je Bajlo, da je Surać “prijatelj i poslovni suradnik” Zdravka Livakovića, drugooptuženog u aferi Remorker u kojoj je prvooptuženi Božidar Kalmeta, odnedavno promaknut za pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a! Sve je to, konstatirao je ogorčeni Bajlo, povezana klika, jer je Surać igrao nogomet s Kalmetom i Plenkovićem…

-Ako se ovako nastavi, pitanje je dana kada će netko doživjeti i gore stvari- kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, dok je potpredsjednik Društva Denis Romac apostrofirao dvojbene odluke DORH-a o prijetnjama novinarima, za razliku od prijetnji političarima koje se ekspeditivno procesuiraju. Svojedobno je, podsjetio je Romac, predlagao da se prijetnje novinarima progone po službenoj dužnosti, ali umjesto toga stanje (ne)sigurnosti novinara je dramatično eskaliralo, a izljevi mržnje i netrpeljivosti prema novinarima postali su svakodnevni.

Prijetnje novinarima i fizički napadi na njih tek su “vrh ledenog brijega”, smatra Slavica Lukić, jer novinari su ugroženi egzistencijalno, često izloženi sudskom progonu i drakonskim novčanim kaznama za napisanu ili izgovorenu riječ, ucijenjeni pritiscima oglašivača i vlasnika medija, a Zakon o medijima i dalje se ne provodi. Ilustracije radi Lukić je navela primjer novinara portala forum.tm Gorana Borkovića kojem je sud “odrezao” kaznu od 30 tisuća kuna zbog neodazivanja na sudske pozive u postupku za koji nije ni znao, što drži evidentnim sudskim pritiskom na novinare. Lukić zaključuje da država ne štiti novinarstvo kao javni interes svjesno i s predumišljajem.

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI