Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Milorad Pupovac u Nu2 kod Stankovića: Volio bi da ne moram svako malo dokazivati je li mi uopće ovdje mjesto…

Milorad Pupovac u Nu2 kod Stankovića:
Volio bi da ne moram svako malo dokazivati je li mi uopće ovdje mjesto…

-Volio bih da ne moram svako malo dokazivati da sam državljanin ove zemlje i je li mi uopće ovdje mjesto- tim je riječima Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik SDSS-a, zaključio svoje gostovanje u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Voditelj Aleksandar Stanković m u je na to rekao: Što se mene tiče, ja mislim da vam je ovdje mjesto, a druge ćete morati pitati.

Milorad Pupovac

Cijela emisija, potaknuta najnovijom hajkom desnih političkih snaga na Pupovca, navodno zbog izostanka njegove reakcije na nedavne eskapade srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku tijekom govora u Bačkoj Palaci usporedio s nacističkom, Hitlerovom Njemačkom, što je eskaliralo do zahtjeva za saborskom raspravom o Pupovcu, vodila se kao neka vrst “davanja iskaza pred sudom javnosti”. Pa ako Sabor o Pupovcu i nije raspravljao, javnost je, zahvaljujući ljubopitljivom Stankoviću, dobila priliku čuti što čelnik SNV-a ima reći na neka posebno osjetljiva pitanja. Recimo o Vučićevoj politici.

-Jeste li ikad mene čuli da sam rekao da je Hrvatska ustaška država? Ili da sam je uspoređivao s nacističkom i fašističkom. Nisam rekao niti bih rekao ono što je Vučić kazao u onom govoru. Da li ste pročitali moju izjavu nakon što se napad na mene smirio? Kada bismo mi u Hrvatskoj imali drugačiji odnos prema činjenici da je iz Hrvatske protjerano oko 250 tisuća Srba do 1995., onda bi moj odgovor bio jednostavniji. Ali, ako se pravimo kao da se to nije dogodilo ili da se dogodilo samo njihovom krivicom, onda moj odgovor nije jednostavan. Kada imate jedan egzodus od kojeg se Hrvatska nikada neće oporaviti i kada znam kako i zašto je do toga došlo i tko je sve iskazivao želje da do toga dođe, onda biste trebali razumjeti da ja nisam u istoj poziciji. Za tu činjenicu što su Srbi morali otići iz Hrvatske, odgovorni nisu samo na jednoj strani i to sve čini kompleksnijom situaciju. Ja nisam i ne bi rekao to što je Vučić kazao – izjavio je Pupovac.

Potvrdio je Stankovićevu opasku kako ne želi naglašavati svoje stavove iz 1991. kada je odcjepljenje Krajine smatrao suicidalnim činom, a Hrvatsku de facto branio u Haagu ,” jer, da “ispod časti mi je nabrajati što sam učinio za zemlju u kojoj živim i za narod kojem pripadam” , kazao je, smatrajući sramnim da se ljude koji nikome nisu činilo zlo, pa i njega, drži taocem nečije politike.

– Postoje ljudi koji misle da ako imaš državu i javnost i moć, policiju, državno odvjetništvo, medije, da možeš sve proglašavati neistinom, a istinom ono što je daleko od istine. To neće daleko doći, to nije povijest. Varaju se oni koji misle da će izbrisati sjećanja na ono što se događalo ljudima koji su ostajali bez posla i stanova, koji su morali bježati iz svojih domova, a unatoč tome nisu manji patrioti… – nastavio je Pupovac.

Na pitanje voditelja smatra li i danas kao što je govorio pri dolasku Andreja Plenkvoića za premijera, da bi ga trebalo suhim zlatom platiti, kazao je kako je u to vrijeme destruktivnih političkih tendencija, dolazak na čelo vlade jednog demokršćanskog, konzervativnog i umjerenog političara,  zvučalo kao dobro rješenje.

Komentirao je i možebitni sukob interesa zbog činjenice da SNV kojem je na čelu dobiva novac iz državnog proračuna, a istodobno kao zastupnik SDSS-a čini vladajuću koaliciju. – Otkako sam predsjednik SDSS-a prenio sam funkcionalne dužnosti i kao član Savjeta za nacionalne manjine jedan sam od rijetkih koji se izuzima iz rasprave i odlučivanja o sredstvima za programe manjina, baš zato da me netko ne bi prozvao za sukob interesa.
Kazao je i kako je svojedobno vlada Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka uvjetovala SNV-u financijsku potporu, podrškom njihovoj politici, što su odbili i preživjeli na posuđenom novcu. SNV iz proračuna dobiva 10-11 milijuna kuna, rekao je, neodređeno.

Bilo je govora i o SDSS-ovom klijentelističkom patroniziranju svih srpskih udruga koje se nastoji držati pod kontrolom, kao što je primjerice slučaj s Prosvjetom, a o čemu su govorili SDSS-ovi oponenti Siniša Ljubojević i Sretenka Čaović. No, njihovu je politiku Pupovac nazvao instrumentaliziranom od strane nekih koji su im i pomogli da se osnuju kako bi razarali SDSS,  i kako bi, osim Mirka Raškovića, dobili još nekog od Srba, a oni su Prosvjeti ostavili 1,8 milijuna duga.

O najavljenom vukovarskom prosvjedu 13. listopada, Pupovac kaže: Ako je stvarni motiv sankcioniranje odgovornih za ratne zločine, i ako postoji nekto tko uistinu krije te podatke, volio bih da mi netko kaže tko je to. A Đorđe Ćurčić je dao iskaz i on surađuje s istražnim organima, kao netko tko je bio običan radnik na Ovčari. I od Srba čujem također kako sreću ljude u Vukovaru koji su im nekoga ubili. A koliko se skrivalo zločina nad Srbima u Dalmaciji, koliko je neprocesuiranih zločina počinjenih u Oluji, ali to nikog ne smeta niti tko radi toga organizira prosvjede. Preispitivanje rada institucija, to da, ali prosvjed nije način za to, i korištenje pitanja ratnih zločina da bi se otvorilo vrata politici koja je jednom bila poražena, i da bi se smijenila vlast koja je demokratski izabrana, to je neka druga stvar. A Penava? Penava nije glavni akter u toj priči- smatra Pupovac.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI