Neovisni novinarski portal
18.9.2021.
POLITIKA
Milorad Pupovac na meti branitelja ili HDZ-ovih insajderskih “minera” ?

Milorad Pupovac na meti branitelja ili HDZ-ovih insajderskih “minera” ?

Počelo je s Penavom ( ili još prije s Darkom Milinovićem ), a dospjelo do Pupovca. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je prosvjed za 13. listopada zbog neprocesuiranja i zataškavanja ratnih zločina počinjenih u Vukovaru. I dok ga Vlada i HDZ pokušavaju odvratiti od nauma, braniteljske udruge najavljuju gromku podršku. Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi iz Domovinskog rata, kako javlja N1 televizija, čine i korak dalje zahtjevom da se održi tematska saborska rasprava o SDSS-ovom zastupniku Miloradu Pupovcu od kojeg traže jasno očitovanje o Domovinskom ratu i Oluji, ali i o politici Srbije i njezinog vodstva. Je li to pokušaj rušenja vladajuće većine?

Zoran Maras, predsjednik udruge specijalne policije odbacuje tezu da veterani traže raskid suradnje HDZ-a i SDSS-a, i demontiranje vladajuće većine. Tvrdi kako njihovi zahtjevi “pucaju” na institucije koje ne rade svoj posao, na DORH prije svega , zbog čega bi morali odgovarati. A ne pada im napamet, veli Maras, političkim strankama određivati s kim će koalirati.


Ali, Pupovca žele istjerati na čistinu, žele da se izjasni o Domovinskom ratu i Oluji, o politici Srbije u novije vrijeme, i zbog toga će svoje zahtjeve adresirati na predsjednika Sabora, Odbor za ratne veterane i saborske klubove koje, također,pozivaju da se očituju o kolegi iz zastupničkih klupa, Miloradu Pupovcu.
Veterani su Pupovcu već skrojili i optužnicu u kojoj stoji da je na ovogodišnji Dan Domovinske zahvalnosti bio s Aleksandrom Vučićem u Bačkoj Palanki u spomen na žrtve Oluje, gdje je srbijanski predsjednik Hrvatsku usporedio s Hitlerovom, nacističkom Njemačkom, čime je Pupovac pokazao nepoštivanje i prema Danu zahvalnosti i Oluji. Sad još samo preostaje – presuda.
Nakon rušenja ministara i njihovih pomoćnika, podmetanja i tajnog snimanja bivšeg premijera, blokiranja zagrebačkih ulica plinskim bocama, branitelji sada dižu i “optužnice” protiv zastupnika, traže da ih parlament stavi na dnevni red i da im –sudi.
Premijeru neizravno prijete destabiliziranjem vladajuće koalicije, zbog “nepodobnosti” njegovih partnera u vlasti.
Predsjednik Vlade i šef HDZ-a, Andrej Plenković, oštro je reagirao na najavu braniteljskih zahtjeva: Neće meni kao predsjedniku HDZ-a nitko birati partnere i određivati tko će biti vladajuća većina, i na tome čvrsto stojim bez obzira od koga dolazi! Ići na emocije onih koji su najviše stradali , u situaciji kada se zločin dogodio prije 27 godina, u ovom trenutku, u ovako širim okolnostima, i davati povoda onima koji imaju vrlo jasan politički cilj da sruše parlamentarnu većinu, destabiliziraju koaliciju, i u konačnici da sruše Vladu, to je jedan drugi sport- zaključio je ljutito Plenković.
No, branitelji koji su zaigrali ovu opasnu igru ne moraju se brinuti. Jer, uz njih je Stevo Culej…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI