Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Burnumske ide - foto NP Krka

Jupiter u Kistanjama:
Junona, Minerva, Apolon i TBF na Burnumskim idama

Burnumske ide - foto NP Krka

Šef rimskih bogova Jupiter dolazi u Kistanje. Odnosno u Ivoševce pored Kistanja, na mjesto nekadašnjeg rimskog vojnog logora i današnjeg arheološko-turističkog lokaliteta Burnum.

-Rimljani su nekoć za dan punog mjeseca organizirali Ide, dane u kojima su uživali u svečanostima i proslavama a ovu tradiciju već osmu godinu zaredom nastavlja Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ na jedinom očuvanom rimskom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj, Burnumu u Ivoševcima. XII. burnumske ide održat će se 13. kolovoza u 20 sati, a slavni amfiteatar ugostit će vrhovnika Jupitera, boga neba i gromovnika, koji je u ovom logoru nekada imao svoj hram. Pridružit će mu se Junona, božica braka i Minerva, božica rata i mudrosti, da bi zajedno obnovili kult kapitolijske trijade. Tko je od bogova zaštitnik lopova, a tko štreber, koga ljubi Apolon, te tko je najveći veseljak otkrit ćete uz glazbenu pratnju TBF-a. Naime, tema ovogodišnjih Ida upravo je rimska mitologija – veli mr. Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Javne ustanove “Nacionalni park Krka.

Osim scenskog programa u amfiteatru, tradicionalan dio Burnumskih ida je i sajamski.

– Posjetitelji mogu sudjelovati u brojnim edukativnim radionicama, prezentaciji legionarske i gladijatorske skupine i njihove opreme, antičkih obrta, mirisnih pripravaka i tajnih božanskih recepata za ljubavne brige, raznih antičkih vještina, od pisanja voskom, izrade drvenih igračaka, mozaika i bula preko antičke škole, dotjerivanja, odijevanja i šminkanja, odmaranja na trikliniju do gatanja iz kostiju i raznih drugih zabavnih sadržaja – kaže Katja Župan.

Inače, kako se pojašnjava, cilj održavanja ove manifestacije je upoznavanje posjetitelja i lokalnog stanovništva s izuzetnom vrijednosti arheološkog nalazišta Burnum. Natoji se rekonstruirati povijest ovog kraja u rimsko doba, prikazivanjem života i običaja civilnog pučanstva, ali i elemenata legionarskih vještina, upotpunjenim različitim umjetničkim formama koje svoje korijene i tematiku vuku iz toga vremena.

Burnumske ide – foto NP Krka

Burnumske ide su vrlo posjećene zbog zanimljivog programa, ali i činjenice da je ulaz besplatan za sve posjetitelje, kao i prijevoz autobusima iz Šibenika, Skradina, Drniša i Knina.

Evo stoga i voznog reda tih besplatnih prometala:

18.30 Šibenik (Poljana) – tržnica – Baldekin – stanica ispod trgovine Tommy na Vidicima (kod nogometnog igrališta) – Konjevrate – Miljevci (kod crkve Imena Isusova) – Oklaj – Burnum 4 autobusa
18.30 Šibenik (Poljana) – Lozovac – Skradin – Dubravice – Burnum 2 autobusa
18.30 Knin (kolodvor) – Drniš (kolodvor) – Oklaj – Burnum 2 autobusa
Povratak autobusa s Burnuma  (isto besplatan) planiran je nakon završetka događaja.

 

Burnum iz zraka (foto NP Krka)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI