Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
EKOLOGIJA / FESTIVALI / FILM
Na slici umjetnički direktor Green Eye Festivala Hrvoje Petek i ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić

Drugo izdanje Green Eye Festivala:
U tri dana šest dugometražnih filmova na temu hrane

Na slici umjetnički direktor Green Eye Festivala Hrvoje Petek i ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić

Drugo izdanje Green Eye Festivala, kojeg je pokrenula Javna ustanova “Nacionalni park Krka”, od 31. kolovoza do 2. rujna prikazat će šest filmova o aktualnim temama vezanim uz okoliš i prirodu. Prošle godine filmovi su se bavili temom klimatskih promjena, a ovaj je put središnja tema hrana.

– Podatak da se trećina ukupno proizvedene hrane na svijetu baci jasan je znak da je krajnje vrijeme da se nešto u ljudskoj svijesti mora promijeniti. Korak prema toj promjeni radi Green Eye Festival koji na svom “meniju” donosi filmske naslove koji se bave pitanjem konzumerističkog načina života, brze prehrane, procesa proizvodnje hrane i koncepta “zero waste”,  monopolom velikih prehrambenih lanaca koji diktiraju pravila igre i tako utječu na nas i naš ekosustav, najavili su nas konferenciji za novinare ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić i umjetnički direktor festivala Hrvoje Petek.
-Hrana je osnovna ljudska potreba, ali kao i na brojnim drugim područjima organizacija ekonomije i svijeta kakva dominira proteklih 20-ak godina postavlja stvar na način da se velik broj stvari, pa tako i hrane, proizvodi radi proizvodnje kao takve, a ne radi potrošnje. Izborom filmova želimo ljude podsjetiti kako je svrha proizvodnje hrane da nahrani ljude, a ne da maksimalizira nečiju zaradu. Želimo potaknuti na razmišljanje, angažman i na promjene navika, istaknuo je Krešimir Šakić.
Proizvodnja hrane odgovorna je za 1/4 svih emisija stakleničkih plinova, a 30 do 40 % proizvedene hrane završi na odlagalištima, kazao je umjetnički direktor festivala Hrvoje Petek:
– Ako jedno takvo odlagalište zamislimo kao državu, bila bi treća po emisiji stakleničkih plinova, nakon SAD-a i Kine.
Šest dugometražnih filmova izabranih za drugo izdanje Green Eye Festivala, kako je najavio Petek, obrađuju teme bacanja hrane, njene proizvodnje, kvalitete, nekih novih rješenja u prehranjivanju rastućeg stanovništva ali i neetičkih praksi velikih proizvođača.
Prvog dana festivala na rasporedu su dva filma: The Singhampton project/Projekt Singhampton The Green Lie/Zelena laž. 
Projekt Singhampton, redatelja Jonathana Staava prati chefa Michaela Stadtländera, koji je s krajobraznim arhitektom Jeanom-Paulom Ganemom pokrenuo projekt kojim ljude želi potaknuti da otkriju odakle dolazi kvalitetna hrana. U filmu Zelena laž, redatelj Werner Boote i Kathrin Hartmann razotkrivaju najopasnije ekološke laži.

U subotu su na rasporedu filmovi :10 Billion: What’s on Your Plate/10 milijardi: što je na vašem tanjuru? Just Eat It:A Food Waste Story/Samo pojedi: priča o bacanju hrane.
Film redatelja Granta Baldwina Just Eat It:A Food Waste Story bavi se problemom bacanja hrane, počevši od farmi, preko maloprodaje, pa sve do kućanskih hladnjaka dok se u filmu 10 Billion: What’s on Your Plate, Valentina Thurna traže rješenja i inovacije za budućnost prehrane.
Zadnjeg dana festivala, u nedjelju, zanimljiv prehrambeni izvor donosi film  Bugs/Kukci, Andreasa Johnsena, koji će vas povesti diljem svijeta u istraživanju jela od insekata za koje se kaže da su budućnost prehrane, dok film The Chocolate Case/Slučaj čokolada prati priču trojice nizozemskih novinara koji razotkrivaju izrabljivanje djece radnika u lancu proizvodnje kakaa pa, potaknuti time, odluče pokušati nagovoriti velike korporacije da jednom zauvijek prestanu s tom neetičnom praksom.
Projekcije filmova bit će na obali ispred Muzeja grada Šibenika s početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan, a nakon filmova slijede obraćanja redatelja i producenata, razgovori i panel-rasprave.
Green Eye Festival predstavit će i kratke filmske uratke pod naslovom Priroda govori / Nature is Speaking, kao dio provokativne reklamne kampanje kojom se ljudi pozivaju da počnu slušati prirodu. Pokretač kampanje je Međunarodno društvo za zaštitu okoliša (Conservation International), koje više od trideset godina pomaže u izgradnji zdravijeg i produktivnijeg planeta. Posjetitelji će imati priliku vidjeti nekoliko kratkometražnih filmova: Dom, Zemlja i Cvijet, u kojima se kao naratori pojavljuju Reese Witherspoon, Edward Norton i Lupita Nyong’o.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI