Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
FESTIVALI / FILM
Osmi Supertoon u Šibeniku: ‘Najbolji kratki animirani filmovi iz cijeloga svijeta’

Osmi Supertoon u Šibeniku:
‘Najbolji kratki animirani filmovi iz cijeloga svijeta’

Večeras, 22. srpnja,  u Šibeniku počinje 8. izdanje Supertoona, međunarodnog festivala animacije, i trajat će do 27. srpnjaOsmi Supertoon u šibenskoj gradskoj jezgri prikazuje najbolje kratke animirane filmove iz cijeloga svijeta, vele organizatori. U pet festivalskih kategorija kratkih animiranih filmova (profesionalni kratki, studentski, filmovi za djecu, glazbeni spotovi i reklame) tijekom šest dana bit će prikazano preko 170 filmova iz 21 zemlje diljem svijeta, a festival će ugostiti 50-ak stranih i domaćih gostiju, među kojima je i Eva Cvijanović, prošlogodišnja dobitnica nagrade za hit-film “Ježeva kuća”, kao članica jednog od ovogodišnjih žirija.


U glavnoj natjecateljskoj konkurenciji, onoj kratkih animiranih filmova, publiku očekuje 27 filmova, a mnogi su dosad već požnjeli zavidnu količinu nagrada na najznačajnijim svjetskim festivalima. Među njima su hrvatsko-francuski film “BiciklistiVeljka Popovića, nagrađen nedavno u Annecyju i inspiriran djelima Vaska Lipovca,Kako se kalio čelikIgora Grubića, posveta negdašnjim domaćim tvornicama i radnicima, “Prošlost rasteDee Jagić, “Two for TwoJelene Oroz, “The Hunt” slavnoga Alexeya Alekseeva, te “Negative Space” animatorskog para Maxa Portera i Ru Kuwahate, nominiran za nagradu Oscar 2018. u kategoriji kratkih animiranih filmova.

Šibenik, kao sjedište međunarodnog festivala djeteta, ima najmlađu filmsku publiku najvećih očekivanja pa Supertoon posebnu pozornost posvećuje selekciji dječjeg programa. Tako će se u kategoriji animiranih filmova za djecu prikazati 31 film, između ostalih domaći kratkiši “Crvena jabučicaAne Horvat i “Bijela vranaMirana Miošića, ruski “Two tramsSvetlane Andrianove te španjolsko-ruski “ChiripajasOlge Poliektove.

Ono što Supertoon izdvaja od drugih festivala, osim šarma lokacija i neformalne, spontane atmosfere festivala, kategorija je animiranih glazbenih videospotova, koja je i dalje vodeća u svijetu po broju filmova u konkurenciji.

Među 54 spota koji će se natjecati za nagradu, prikazat će se i oni za pjesme “The Story of O.J.” rap superstara JAY-Z-ja, autora Marka Romaneka, “Things It Would Have Been Helpful To Know Before The Revolution”, u izvedbi Fathera Johna Mistyja, britanskog redatelja Chrisa Hopewella, poznatog po spotovima za bendove RadioheadFranz Ferdinand, The KillersScissor Sisters, Editors i mnoge druge, zatim “3PM” Pips, Chips & Videoclipsa, autorice Martine Mestrović, “Želim robota” sastava U pol 9 kod Sabe, autorice Ane Horvat, i mnogi drugi sjajni filmovi koji spajaju glazbu i animaciju. 

Po 30 filmova bit će prikazano u kategorijama namjenskog filma, koji pokazuju na kakve sve inovativne načine kompanije koriste animaciju i njezine blagodati u oglašavanju i približavanju svojih proizvoda i usluga potrošačima, te studentskog filma, koja obuhvaća većinom diplomske filmove studenata brojnih svjetskih škola animacije, koji ih stvaraju rasterećeni pritisaka komercijalnog uspjeha i s velikom slobodom izraza.

Filmski festival u gradu bez ijednog funkcionalnog kina možda djeluje kao suluda ideja , ali glavni natjecateljski programi ponovno će se odvijati u “ljetnim kinima” za ovu prigodu napravljenima na već odlično prihvaćenim lokacijama Mala Loža i Gorica. Festivalski centar nalazi se u bivšoj Galeriji Matija, koja će biti mjesto glavno mjesto susreta autora, a popratni programi rasprostranjeni su po gradskoj jezgri.

Tu su i televizori s dokumentarnim filmovima o stvaranju animiranih filmova te o filmskim špicama, a u popratnom dijelu programa na Gorici mlađe posjetitelje očekuje animirani serijal Koyaa. Za ne propustiti su i VR Cinema, virtualna kinodvorana, koju će svaki gledatelj imati samo za sebe, u kojoj će se “davati” jednominutni avangardni filmovi prvaka Zagrebačke škole animiranog filma, te, nakon završetka projekcija, koncerti i DJ nastupi u festivalskom baru na otvorenom.

Organizatori festivala, udruga Otompotom, naglašavaju kako cijelu godinu organiziraju radionice i rade na edukaciji šibenske djece i mladih na području vizualnih umjetnosti i animacije, a drugačije neće biti ni ovoga ljeta. Najavljuju tako ponovno radionicu Planktoon za djecu stariju od 7 godina u Gradskoj vijećnici, čiji će polaznici činiti i festivalski dječji žiri, te radionicu animacije, projection mappinga i VJ-inga Supervision namijenjenu mladima i studentima, koja će Šibenik pretvoriti u kulisu za animaciju i 4D projekcije, s prezentacijama svake večeri na Gorici.

Inače, za vizualni identitet ovogodišnjeg Supertoona zaslužne su lošinjska multimedijalna umjetnica Dunja Janković, koja potpisuje ilustracije – i čija će izložbaSelfie” biti otvorena u Šibeniku za trajanja festivala –te grafička dizajnerica i interdisciplinarna umjetnica Nives Sertić (dizajn i animacije). Ulaz je slobodan na sva događanja, a raspored događanja i više informacija o cjelokupnom programu mogu se pronaći na službenoj festivalskoj stranici i facebooku.

Raspored događanja:

FESTIVALSKI CENTAR: ex. GALERIJA MATIJA
11.00 – 12.00 – Razgovori s članovima žirija 
12.00 – 13.00 – Repriza natjecateljskog programa filmova za djecu
13.00 – 14.00 – Repriza natjecateljskog programa studentskih filmova
14.00 – 15.00 – Repriza natjecateljskog programa kratkih filmova

GALERIJA SV. KRŠEVAN – Ul. don Krste Stošića
(otvaranje u nedjelju 22. 7. u 19:00, radno vrijeme svaki dan 10.00 – 13.00 / 18.00 – 21.00 ) – Izložba SELFIE : DUNJA JANKOVIĆ

GRADSKA VIJEĆNICA – Trg REPUBLIKE ( od utorka do petka)
10.00 – 12.00 – Planktoon, dječja radionica animacije
15.00 – 21.00 – Supervision, studentska radionica animacije

MALA LOŽA – Trg IVANA PAVLA II 
(otvaranje festivala 22.7. u 21:00 – projekcije dosadašnjih pobjednika na Supertoonu)
(zatvaranje festivala 27.7. u 21:00 – projekcije pobjedničkih filmova na Supertoonu 2018)

20.00 – 21.00 – Razgovori s autorima filmova
21.00 – 22.00 – Natjecateljski program studentskih filmova 
22.00 – 23.00 – Natjecateljski program kratkih filmova

SKALE GORICA – Ul. don Krste Stošića
21.00 – 22.00 – Natjecateljski program filmova za djecu 
22.00 – 22.30 – Serijal Koyaa: popratni filmski program za djecu
22.30 – 23.00 – Natjecateljski program namjenskog filma 
23.00 – 00.00 – Natjecateljski program animiranog glazbenog videa 
00.00 – 02.00 – Festivalski after party (svaku večer)

TV BOXES (po gradu)

12.00 – 00.00 Popratni program

ANIMATED TITLES – The Art of Titles

ANIMATION SKILLSET – Making of

VR CINEMA – The future is here!

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI