Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE / UKRATKO
“Narod odlučuje”: Danas izborni zakon i prava manjina, a što je sljedeće na redu?

“Narod odlučuje”:
Danas izborni zakon i prava manjina, a što je sljedeće na redu?

Sasvim prikladno, uz zvuke Thompsonovih domoljubnih budnica ( “neka vide da nas ima…” ) danas su predstavnici građanske inicijative “Narod odlučuje” pred Sabor donijeli 39 kutija s , navodno, preko 405 tisuća potpisa građana za referendum o promjeni izbornog zakonodavstva i preko 407 tisuća za oduzimanje prava zastupnicima nacionalnih manjina da odlučuju ( glasaju ) o povjerenju Vladi i državnom proračunu. Potpise su, javlja N1, predali tajniku Hrvatskog sabora Davoru Orloviću, slaveći manifestaciju “demokracije” performanceom dostojnim svih domoljubnih “veselica”. Šef Sabora Gordan Jandroković nije za njih imao ni volje ni vremena…

“Narod odlučuje” svojom inicijativom traži izmjene izbornog zakonodavstva kojima bi se, prije svega, reducirala prava manjinskih zastupnika. Predlažu izmjenu članka 72. Ustava RH i dodavanje članka 72. a, radi čega su svoje namjere definirali kroz dva referendumska pitanja. Prvo se odnosi na promjene izbornog sustava u smislu smanjivanja broja zastupnika sa sadašnjih 151 na 100 ili 120, te da se preferencijalno, umjesto jednog, mogu birati tri zastupnika. Traže i da se izborne jedinice poklapaju sa županijama, te da se izborni prag spusti s 5 na 4 posto i da se glasati može i dopisno, odnosno elektronski. Rezultat takvih izbornih izmjena bilo bi reduciranje broja manjinskih zastupnika s 8 na 3.
Drugo referendumsko pitanje je još restriktivnije i po svoj prilici neprihvatljivije, jer pretendira manjinske zastupnike svesti na razinu zastupnika “drugog reda” koji ne bi imali pravo odlučivati ( glasati ) o povjerenju Vladi i o donošenju državnog proračuna.
Potpisa, navodno, ne manjka, štoviše, odjednom ih je i na tisuće viška. Iako su još jučer sa zebnjom govorili o broju prikupljenih potpisa, spominjući podatke na granici zakonom propisanih 10 posto od ukupnog broja birača, a sada euforično barataju s preko 400 tisuća potpisa. Zanimljivo je da su potpisi predani čak 17 dana nakon zakonskog roka propisanog za prikupljanje potpisa, pa je pitanje koliko je cijeli postupak bio zakonit i transparentan. No, o tome će se očitovati nadležne institucije, kao i o valjanosti prikupljenih potpisa građana, koje će provjeravati Ministarstvo uprave, na temelju uzoraka ili eventualnog preispitivanja baš svakog evidentiranog potpisa. Što bi moglo trajati mjesecima, mada u GI “Narod odlučuje” tvrdi da je njima trebalo svega dva tjedna da ih prebroje, pa ni institucijama ne bi trebalo više…
Željka Markić, rodonačelnica referendumskog ” pokreta otpora” svakom napretku u Hrvatskoj, iznimno je zadovoljna učincima kolega. –Divno je danas bilo gledati ljude koji su donijeli potpise- izjavila je za RTL televiziju oduševljeno, kudeći predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zbog ignoriranja predstavnika građanske inicijative jer, kako je kazala, to njegovi prethodnici, ni Luka Bebić ni Josip Leko nisu činili. Naprotiv!
Nemušto je objašnjavala zašto predstavnicima nacionalnih manjina treba smanjiti prava i pozivala se na klijentelizam i trgovački “etnobiznis” čelnika manjina koji , tvrdi Markićka, rade samo u svom osobnom interesu, a štete najviše manjinama.
Koliko god im smetaju prava manjina, toliko im nimalo ne smetaju, dapače, izborna prava pripadnika dijaspore koja bi i dodatno pojačali dopisnim i elektronskim glasanjem. Jer, nije ključ, veli Željka Markić, u tome tko i gdje plaća porez… Nego što je bitno?
Bitno je što će reći Ustavni sud na očekivani zahtjev Sabora o ocjeni ustavnosti referendumskih pitanja. A Ustavni sud bi, ukoliko dobije zahtjev parlamenta, o tome morao odlučiti u roku od 30 dana.
Bude li Markićkin “narod” odlučivao, i do referenduma dođe, pa još i referendum prođe, pitanje svih pitanja ostaje što je sljedeće, koji dio Ustava će “obiteljašima” i inima biti iduća meta…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI