Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
POLITIKA
Je li kraj 27-godišnjim prijeporima između Grčke i Makedonije: Republika Sjeverna Makedonija u jesen na referendumu

Je li kraj 27-godišnjim prijeporima između Grčke i Makedonije:
Republika Sjeverna Makedonija u jesen na referendumu

Napokon dogovor! Makedonija i Grčka suglasile su se oko imena Makedonije, a makedonski premijer Zoran Zaev najavio je referendum kojim bi se građani trebali očitovati o novom ustavnom imenu svoje države- Sjeverne Makedonije. Time je, možda, kraj dugogodišnjem sporu između dviju zemalja oko imena Republike Makedonije.
O dogovoru je grčki premijer Aleksis Cipras izvijestio predsjednika Prokopisa Pavlopoulosa, ocjenjujući kako je novo ime Makedonije dobro i prihvatljivo za Grčku, a postignuti sporazum, kako javlja Hina, trebao bi biti i formalno potpisan u subotu.

Makedonski premijer Zoran Zaev obratio se naciji i priopćio da je Republika Sjeverna Makedonija buduće ustavno ime makedonske države, ukoliko se o njemu građani pozitivno izjasne na referendumu. Zaev smatra da je postignuti kompromis s Grčkom put izlaska Makedonije iz izolacije i put njezine evropske perspektive i stabilnosti. Makedonci ostaju u etničkom smislu Makedonci, ali će u njihovim službenim dokumentima u rubrici državljanstvo stajati državljani Sjeverne Makedonije. Najjužnijoj bivšoj jugoslavenskoj republici ovim dogovorom otvara se i perspektiva pridruživanja EU i NATO-u.

“Prespanski sporazum”

Je li ime oko kojeg su se suglasile dvije države, prihvatljivo Makedoncima, jesu li spremni biti državljani Sjeverne Makedonije, pitali smo prvog makedonskog veleposlnika u Grčkoj Ljupču Arsovskog, s kojim smo na Tris-u nedavno objavili i intervju upravo povodom najave mogućeg imena Ilindenska Makedonija.

-Višemjesečni tajni razgovori i pregovori između Makedonije i Grčke su napokon okončani- potvrđuje Arsovski s olakšanjem. Timovi dviju država su , kaže, radili naporno daleko od očiju javnosti, a u medijima se mogao pratiti dio procesa dogovaranja kroz kratke izjave i komentare dužnosnika dviju zemalja. U ovom trenutku, napominje Arsovski, još nisu objavljeni dokumenti koji će biti potpisani za nekoliko dana na Prespanskom jezeru koje pripada Makedoniji, Grčkoj i Albaniji. Prije 18 godina- dodaje makedonski diplomat- premijeri triju zemalja su potpisali sporazum o proglašenju Prespanske regije Nacionalnim parkom koji je trebao biti osnovan uz veliku podršku EU. Do toga nije došlo- ističe Arsovski- jer je Grčka uvijek zaustavljala i kočila sve te projekte, uvjetujući ih promjenom imena koje smatra da pripada isključivo Grčkoj.

Najbezbolnija varijanta

– Ovim dogovorom, makedonska strana se suglasila s imenom Republika Sjeverna Makeodnija . Promjena imena i realizacija dogovora bit će u etapama jer se vezuje za primanje Makedonije u NATO, i svakako s otvaranjem pregovora s EU, praktično uz ono što je prijateljska Hrvatska prije desetak godina prebrodila- podsjeća veleposlanik. – Za sada je ovo odluka koju će verificirati Vlada radi potpisivanja sporazuma. Vlada se za ovo ime odlučila jer je to najbezbolnija varijanta od odsad ponuđenih imena, ali je bitno da makedonski jezik, makedonski identitet, međunarodni kodovi ostaju isti- komentira Arsovski potencijalnu povijesnu odluku o novom imenu Makedonije.
Zašto ne Ilindenska Makedonija, kao što je recentno bilo najavljeno na margini summita EU u Bugarskoj, pitali smo veleposlanika.

-Možda je Ilindenska Makedonija bila bolja kombinacija ali je i pored načelnog pozitivnog stava grčkog premijera to ubrzo bilo odbačeno s grčke strane. Interesantno je da su u svakom slučaju , radi ovog prijedloga (Ilindenska Makednija),  mnogi Grci malo ponovili ili naučili bližu povijest Makedonije u borbi za njeno oslobađanje od Otomanske imperije koja je na Balkanu, uključujući i Grčku, bila četiri – pet stoljeća– objasnit će Arsovski. Kako bilo, Sjeverna ili kao dosad Republika Makedonija, uvijek ostaje Makedonija. Prijepori se stoga čine pomalo iracionalni…

Grčki nacionalisti prosvjeduju!

-Ovaj dogovor potvrđuje činjenicu da je to ime Makedonije (Makedonskog regiona u geografskom smislu) bilo ime jedne republike iz bivše SFRJ – kaže Arsovski- i ima svoju povijest s atributima države od 1944. godine i kao takva ( Republika Makedonija ) je produžila svoj razvitak i nakon raspada ranije jugoslavenske države. Grčka je svom Sjevernom regionu, koji se ranije zvao Northern Greece (Sjeverna Grčka kao posebna adimistrativna jedinica ) od 1985. dala novo ime: Makedonija i Trakija i time započela zauzimati svoje tvrde pozicije ( a već tada je bila zemlja EEZ-a, danas EU-a). I sve to uoči raspada Jugoslavije. Sada se u grčkim nacionalističkim krugovima- reći će veleposlanik Arsovski- jako negodjuje i protestira zbog ovog prijedloga (Republika Sjeverna Makedonija) na koji je pristala Vlada SIRIZE i nenog premijera Ciprasa koji također želi da se okonča ovaj spor koji traje 27 godina.

Arsovski ističe kako se, prema najavljenim etapama, finalizacija Ugovora, uključujući i referendum, očekuje na jesen, u rujnu ili listopadu. Teško je reći kako će referendum proći jer je, veli, opozicija već najavila negativan stav, osobito u govoru predsjendika VMRO. Bit će jako važno, smatra Arsovski, da se u mjesecima koji dolaze objasne prednosti ovakvog Ugovora za Makedoniju koja bi još ove jeseni postala članica NATO-a, a otvorili bi se i pregovori s EU za njezino punopravno članstvo.

– Očekuju se investicije, pravna sigurnost, iznimno su bitna i pitanja sigurnosti u regiji koja bi, s makedonskim članstvom bila kompaktnija. Grčka očekuje da ponovo dobije primat “zemlje vodilje” na Balkanu, čime se sada hvali Ciprasova vlada, koja će biti na ispitu pred grčkim parlamentom, koji će također glasati o Ugovoru. Ipak, građani Makedonije će imati zadnju riječ- naglasit će Arsovski.

Prijevremeni izbori, ali – s odgodom?!

Kako će se ovakav mogući epilog dugogodišnje trakavice oko imena makedonske države reflektirati na premijera Zaeva? Može li ga to stajati pozicije šefa Vlade?
Činjenica je da se , prema prvim kritikama koje su “orkestrirano” najavile neke TV postaje u Makedoniji bliske bivšoj vlasti, mogu očekivati kontinuirani napadi i kritike Ugovora s Grčkom, smatra Arsosvki, pogotovo kad budu objavljene pojedinosti o načinu rješavanja određenih formi i situacija u svakodnevnom životu i u međunarodnom prometu. Zaev je, dodaje veleposlanik, najavio i mogućnost da se ide na prijevremene izbore jer je rejting njegove stranke, prema nekim anketama, odličan, ali Zaev to smatra nepotrebnim trošenjem potencijala i vremena. Prijevremene izbore zaziva opozicija, ali u proljeće, što je , kaže Arsovski, nerealno jer se izbori, ako su prijevremeni, traže odmah, bez odlaganja.
– Ovo ukazuje na činjenicu da će vodeća opozicijska stranka pokušati mobilizirati ne samo svoje partijske članove nego će i pridobiti većinu kako bi na referendumu srušila Ugovor o promjeni imena Makedonije. Prema mojim procjenama jako je važno kako će proći promjena Ustava, što je jedno od pitanja koje ja zovem veoma nepristojnim s grčke strane. Ali u politici, kada se ostvaruju ciljevi, nažalost i takvi zahtevi su mogući. U svakom slučaju, ukoliko Makedonija dobije obećanu financijsku podršku, investicije koje će značiti nova radna mesta i veće plaće, a time i otvoreni put ka EU , u zemlji se napravi značajan pomak u pravosudnim reformama s ciljem suzbijanja kriminala i korupcije , a sudski procesi koji su u toku dobiju svoj pravi kraj , Zaev tada može biti siguran u pobjedu- zaključio je ugledni makedonski diplomat.

Makedonska zastava

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI